Mateo Bertoša

Istrijani i Riječani na susjedski derbi gledaju drugačije od nekog Brazilca ili Portugalca

Ivica Cerovac

Mateo Bertoša nosio je bijeli, ali i zeleno žuti dres/Foto Arhiva Glas Istre

Mateo Bertoša nosio je bijeli, ali i zeleno žuti dres/Foto Arhiva Glas Istre

 Susjedski derbi je poseban i na njemu može biti svega te tu nema favorita, ali u redovima Istre 1961 igra previše stranaca koji ovu utakmicu ne doživljavaju tako kao domaći igrači i ne znaju što ona predstavlja ovdašnjim ljudima - kaže bivši igrač Rijeke i Istre 1961, trenutno prvotimac Opatije



PULA U subotu će se na »Drosini«, s početkom u 19 sati, igrati jubilarni 40. prvenstveni susjedski derbi između Istre 1961 i Rijeke. Puno je igrača koji su u prošlosti nosili dres oba kluba i bili dijelom tih posebnih utakmica, a jedan od njih je i Mateo Bertoša. Rođen prije 30 godina u Novigradu, Bertoša je 19. svibnja 2007. godine u dresu Rijeke debitirao u Prvoj HNL, da bi potom preko porečkog Jadrana, grčkog Ergotelisa i Širokog Brijega, opet osvanuo u dresu Rijeke te 30. ožujka 2014. godine na »Drosini« odigrao svoj prvi »Derbi della Učka« u kojem su gosti slavili s 1:0, pogotkom kojeg je s bijele točke postigao Ivan Krstanović.


I u naredna dva susjedska okršaja čiji je akter bio Bertoša, Riječani su slavili, 3:0 na Kantridi i opet 1:0 na »Drosini«. Uslijedio je njegov povratak s ovu stranu Učke te je u zeleno-žutom dresu prikupio još četiri nastupa u pulsko-riječkom derbiju. Krenulo je po već ustaljenom scenariju, jer je prva tri susreta Rijeka riješila u svoju korist bez primljenog pogotka. Međutim, posljednji dvoboj u kojem je Bertoša aktivno sudjelovao, odigran 14. listopada 2017. godine na »Drosini«, otišao je napokon na stranu domaćina, koji su slavili pogotkom što ga je postigao David Puclin.


Istrani u dresu Rijeke


– Ja sam Istrijan, Novigrađanin, ali prošao sam nogometnu školu Rijeke te mogu reći da mi je drago što sam imao priliku nastupiti i za jednu i za drugu momčad u susjedskom derbiju, rekao je Mateo Bertoša. – Za sve nas potekle iz ovih krajeva, to je ipak posebna utakmica. Puno se ranije o njoj počinje pričati nego o nekim drugima, stvori se jedna specifična atmosfera te je među igračima i jedne i druge momčadi vidljiv jedan poseban naboj. U svim susjedskim derbijima koje sam igrao on se osjećao, bez obzira na činjenicu što posljednjih godina Rijeka puca na sam vrh, a Istra 1961 se uglavnom nalazi pri dnu ljestvice. Pred ovu utakmicu, trenutačni plasman ne igra preveliku ulogu.




Godinu i pol dana nakon pobjede kojoj je svoj obol dao i Bertoša, koji je na toj utakmici bio kapetan Istre 1961, poprilično se promijenio izgled obje momčadi. Posebno se to odnosi na pulskog prvoligaša.


– Istina, puno je novih igrača te su iz te lanjske momčadi ostali samo Grujević i Čuljak, uz Rocu koji je preselio na kat. Ostale ne poznajem i moram reći da mi je žao što nema više domaćih dečki, ali i što iz prošlogodišnje momčadi, koja je pokazala homogenost, nisu neki zadržani. Na kraju krajeva, u teškoj situaciji u kojoj su se nalazili izvukli su pozitivan rezultat i ostali u ligi, čime su pokazali da zaslužuju svoje mjesto u Istri 1961. Malo mi je krivo zbog toga, ali došli su novi vlasnici, nova je upravljačka struktura kluba i normalno je da će oni slagati momčad prema svojim zamislima, istaknuo je Bertoša. – Osobno, smatram da su pogriješili što su dopustili da im Maružin ode, jer je to igrač koji ima potencijal, a usto je domaći dečko i trebao je dobiti priliku. Kad ju je dobio prošle sezone, jako ju je dobro iskoristio, a pratio sam i ove zimske pripreme gdje se pokazao u odličnom svjetlu. Sama činjenica da se puno klubova zanimalo za njega, trebala je nešto značiti. Potvrda njegove kvalitete leži i u tome da ga je angažirala Lokomotiva, klub poznat po tome da jako dobro radi s mladim igračima, ali i da ne dovodi bilo koga u svoje redove.


Premda priznaje da nije toliko »unutra«, Bertoša prati utakmice Istre 1961 i Rijeke pa je tako uživo svjedočio posljednjem međusobnom srazu u kojem su Riječani slavili s 2:0, prvom odigranom na Rujevici na kojem je na domaćoj klupi sjedio Igor Bišćan.


– Bišćan radi dobar posao, da nije tako, ne bi se Rijeka nalazila tu gdje jeste. Po igrama koje pokazuju, Riječani zaslužuju tu drugu poziciju na ljestvici, prvu do Dinama, a ono što mi je posebno drago, to je da se Bišćan okrenuo dečkima iz omladinske škole te izbacio nekoliko igrača za koje su već interes pokazali neki veliki europski klubovi. Jedan od njih je i »mali« Lepinjica, Pazinjan koji je, poput mene, stigao kao mlad u Rijeku i prošao ovdašnju nogometnu školu. Dosta je igrača iz Istre koji u njoj stasaju ili su već stasali i stigli do prve momčadi, poput golmana Sluge koji je Porečan, a tu je i njegova rezerva Prskalo, jedan od onih koji su nosili dres Istre 1961 i Rijeke, nabrojao je Bertoša. – Susjedski derbi je poseban i na njemu može biti svega te tu nema favorita, ali u redovima Istre 1961 igra previše stranaca koji ovu utakmicu ne doživljavaju tako kao domaći igrači i ne znaju što ona predstavlja ovdašnjim ljudima. Bez obzira u kojem klubu igraju, Istrijani i Riječani na ovu utakmicu gledaju drugačije od nekog Brazilca, Portugalca ili Španjolca. Upravo bi ta činjenica, više od trenutačnog stanja na ljestvici, mogla pred subotnji susret dati Riječanima malu psihološku prednost.


Kvalifikacije su realnost


Riječani u Pulu stižu s komotnom situacijom u prvenstvu te će im subotnja utakmica dobro doći da isprobaju teren pred finale Hrvatskog kupa s Dinamom, koje se 22. svibnja igra na »Drosini«. S druge strane, pet kola prije kraja regularnog dijela prvenstva, Puljanima se smiješe kvalifikacije za očuvanje prvoligaškog statusa.


– One su realnost, jer je teško za očekivati da će Istra 1961 uspjeti nadoknaditi zaostatak koji ima, ali u nogometu je sve moguće. Puno će toga ovisiti o ovoj utakmici, jer ako uspiju stići do pobjede nad Rijekom, bit će im to velika motivacija za ono što slijedi, pa se možda spase i bez kvalifikacija. Ako im to ne pođe za rukom, na igračima će biti veliki pritisak, jer će im to biti druge uzastopne kvalifikacije, a možda opet i s istim protivnikom, Varaždinom i trebat će se jako potruditi da to prođu. No, bilo kako bilo, ja im želim svu sreću da ostvare svoj cilj i ostanu u ligi, zaželio je Bertoša, koji je ostao u kontaktu s bivšim suigračima. – Pred utakmicu s Lokomotivom čuo sam se s Rocom. Zvao sam ga vezano uz karte za finale Kupa pa sam ga usput, onako u šali, pitao misle li početi skupljati te bodove. Isti dan remizirali su s Lokomotivom te baš nešto razmišljam da ga u subotu opet nazovem. Možda pomogne da i protiv Rijeke izvuku poneki bod.