Štednja na Rujevici

IVAN MANCE ‘Rezanje ugovora? Imamo ideju racionalizirati troškove, ne mislimo novac trošiti bez veze’

Marko Cvijanović

Ivan Mance/Foto Arhiva NL

Ivan Mance/Foto Arhiva NL

Eventualna dovođenja igrača dogodit će se onoga trenutka kada se dogode izlazni transferi. Jedino ako se ukaže prilika koja se ne pruža svaki dan, naravno u skladu s našim mogućnostima. U tom slučaju reagirat ćemo i dovest tog igrača bez da netko ode. U suprotnom, nećemo reagirati. Uostalom, u ovom trenutku imamo poduplane sve pozicije u momčadi - kaže Mance



RIJEKA Ivan Mance ne može uzeti predah čak i kada to želi… U srijedu je odlučio večernje sate provesti neobavezno prevrćući po televizijskim programima i stao već na drugom. Silno ga je zanimalo što će to Kevin Costner »iskemijati« u »Danu odluke« i ulozi direktora NFL momčadi Cleveland Browns, Sonnyja Weavera juniora, koji se silno trudi za svoj klub odabrati najbolje među dvjestotinjak igrača na draftu u žestokoj konkurenciji i pravilima igre. Dan kasnije zamjenik sportskog direktora riječkoga HNL prvoligaša progovara o konkurenciji i pravilima igre u siječanjskom nogometnom prijelaznom roku.


– Ako ste pogledali film, sve vam je jasno, ha, ha, ha… – kaže Ivan Mance, svjestan činjenice da je nezahvalan i zahtjevan posao složiti pravu, pobjedničku momčad u bilo kojem sportu. Poput Costnera, koji je sjajno utjelovio lik tim menadžera u najstresnijem danu na poslu, kada istodobno pokušava donijeti prave odluke i dokazati se u beskrupuloznom svijetu bogatih i bahatih vlasnika, odnosno prepredenih agenata igrača. O čemu sve Mance mora misliti kada pokušava Igoru Bišćanu složiti pobjedničku momčad?


– Svake godine djelujemo u okvirima budžeta koji je unaprijed određen. Izvan okvira smo svojedobno izašli u slučaju Župarića, jer je bio kod nas na posudbi i pred transferom u Anderlecht, u slučaju Eleza za kojega smo platili otkup ugovora, jer mu je istjecala posudba, odnosno u slučaju Bradarića.


Financijski okviri




Kada je riječ o financijskim okvirima, oni ostaju isti. Rijeka je u pravilu za jednog igrača plaćala odštete u visini između 200 i 400 tisuća eura. Izuzev iznimki o kojima Mance govori. Bišćanove želje valja, dakle, svesti u zadane okvire.


– Puno smo pričali, u hodu se i upoznavali. Znamo što voli i želi, vidjet ćemo… Puno će toga ovisiti i o stanju na tržištu, iako ćemo zadržati našu uobičajenu strategiju. Neće biti odstupanja, ideja je dovoditi igrače kakve smo i dovodili. Naravno da bi svi treneri željeli igrače koji u sebi objedinjuju snagu, tehniku, taktiku i brzinu, ali… Sad je samo pitanje što će se nuditi na tržištu u trenutku kada i ako uspijemo realizirati izlazni transfer. Kompleksno je sve to.


Mance je zakopčan do grla po pitanju eventualnih pojačanja.


– Politika posla je takva da je pogubno izlaziti u javnost s imenima, time se samo postiže kontraefekt. S druge strane, eventualna dovođenja igrača dogodit će se onoga trenutka kada se dogode izlazni transferi. Jedino ako se ukaže prilika koja se ne pruža svaki dan, naravno u skladu s našim mogućnostima. U tom slučaju reagirat ćemo i dovest tog igrača bez da netko ode. U suprotnom, nećemo reagirati. Uostalom, u ovom trenutku imamo poduplane sve pozicije u momčadi.


Ono što Mance može potvrditi jest činjenica da u razgovorima i pregovorima s potencijalnim pojačanjima isti mogu potvrditi da je Rijeka još uvijek poželjna nogometna sredina.


– To uopće nije sporno. S godinama smo stekli ime i rejting. I po pitanju afirmacije i po pitanju kasnije prodaje igrača. Uza sve to Rijeka odličan grad za život, tu je svakom igraču ugodno. Ono što malo remeti naše planove jest činjenica da se tržište promijenilo utoliko što su ojačale lige i platežna moć klubova u našem užem okruženju. U tom kontekstu je teže dovesti igrača, jer Mađari, Slovenci, Česi, Slovaci ili Mađari mogu platiti ozbiljne transfere. Pokušavamo se adaptirati na te novonastale uvjete i napraviti što je moguće bolji posao.


Neminovno je da će Rijeka ove zime nastojati realizirati izlazni transfer, pitanje je samo hoće li isti u financijskom smislu zadovoljiti apetite odgovornih u kontekstu zatvaranja budžeta za tekuću sezonu.


– Ponašat ćemo se onako kako funkcioniramo posljednjih godina, svjesni činjenice da naš budžet ovisi od prodaje igrača. Pratimo tržište, razgovaramo s klubovima, u datom trenutku ocijenimo je li ponuda adekvatna, odnosno uklapa li se s igračevim razmišljanjima i onda reagiramo. Ne ponašamo se na način kao da na proizvod izvjesimo cijenu. Cijenu diktira tržište. Kada i ako bude konkretnih ponuda, reagirat ćemo, sjest ćemo, razgovarati i donijeti zajedničku ponudu je li pravi trenutak za prodaju igrača. To je to.


Rezanje ugovora


Mance je jedan od pozvanijih komentirati sve glasnije kuloarske priče o nužnom rezanju postojećih ugovora igračima da bi klub poslovao u zadanim financijskim okvirima.


– Razgovaramo s igračima kojima istječu ugovore i pritom moram reći da imamo s njima džentlmenski odnos, jer je riječ o igračima iz generacije koja je osvojila naslov prvaka pa želimo to riješiti na gospodski način. Hoće li se u njihovom slučaju dogoditi transfer, hoće li ugovore odraditi do kraja ili produljiti iste, rješavat ćemo u razdoblju što je pred nama. Igrači i mi spremni smo na sve varijante i nema tu prevelikog stresa. Rezanje ugovora? Teško mi je to komentirati svakih nekoliko dana, demantirati kataklizmičke naslove u medijima. Sigurno je da imamo ideju racionalizirati troškove, jer ne mislimo novac trošiti bez veze. Prije pet godina bio nam je cilj da Rijeka postane prvak i to se dogodilo, sada nam je cilj da se u godinama što dolaze igrači iz akademije približe prvoj momčadi. Postupno idemo u tom smjeru pa ćemo u ovom, ali i tijekom predstojećih prijelaznih rokova nastojati racionalizirati kadar da bismo otvorili prostor igračima iz našeg omladinskog pogona.


Vrijeme će pokazati hoće li Igor Bišćan imati po tom pitanju više sluha od Matjaža Keka, odnosno hoće li netko na Rujevici nametnuti prvom treneru strategiju razvoja prve momčadi kroz prizmu afirmacije domaćih igrača.


– U novom petogodišnjem ciklusu što je počeo poslije osvajanja titule prvaka cilj nam je afirmirati igrače iz naše omladinske škole, vjerujem da među juniorima i kadetima, odnosno među igračima koji su trenutačno na posudbama ima onih koji bi u dogledno vrijeme mogli biti u kadru, a u skorije vrijeme i nositelji igre prve momčadi. Naravno da to ne ide preko noći, moramo biti strpljivi. Puno je to kompleksnije nego što neki misle. Uostalom, omladinski pogon Rijeke iznjedrio je posljednjih puno prvoligaških igrača u Hrvatskoj, Sloveniji, Poljskoj… Razlika je u tome što je danas prva momčad Rijeke jača od one prije desetak ili više godina pa se i teže mladom igraču izboriti za svoje mjesto pod suncem. Možda je netko od njih mogao postati dio prve momčadi, biti u rotaciji, ali… Kad je Rijeka postajala prvak nitko nije mislio da je to nužno niti postavljao pitanja o domaćim igračima u prvoj momčadi. Svako vrijeme nosi svoje – zaključio je Mance.