Borna Barišić

Hrvatska je viceprvak svijeta i u ovim kvalifikacijama će u svakoj utakmici imati ulogu favorita

Ivana Vaupotić

Borna Barišić/Foto REUTERS

Borna Barišić/Foto REUTERS

Sigurno je da imamo kvalitetu, ali svi moramo biti svjesni da neće biti biti lako. Mađari su na papiru jači od Azerbejdžana, a igra se na njihovom terenu, i zato pretpostavljam da će ta utakmica biti još teža - kaže branič "kockastih" i strijelac protiv Azera



ZAGREB Zapisnik utakmice Hrvatske i Azerbajdžana jasno pokazuje da je pobjedu na početku kvalifikacija za Euro donio Andrej Kramarić u 79. minuti, ali ne pokazuje koliko je važan bio gol Borne Barišića za izjednačenje, u završnici prvog dijela. A veliko je pitanje kako bi se stvari razvijale da su gosti s krajnjeg istoka Europe otišli na odmor s minimalnom prednošću.


Naime, mora se priznati da Hrvatska u tom razdoblju nije izgledala pretjerano dobro. Na kraju krajeva, Azeri su stigli do vodstva već u 19. minuti utakmice, zahvaljujući fenomenalnom udarcu Ramila Šejdajeva s petnaestak metara, a isti igrač je nešto ranije propustio veliku priliku. Bolje rečeno, odlična reakcija Lovre Kalinića spasila je Hrvatsku.


Kada su čak i najveći optimisti pomislili da će Maksimir poluvrijeme dočekati ohlađen na »minus jedan«, Barišić se ukazao u gužvi nakon kornera. Bilo bi bezobrazno reći da je taj 26-godišnjak iz Čepina u toj 44. minuti postao slučajni junak, no činjenica je da u takvim situacijama u pravilu ima drugačije uloge.




– U klubu najčešće izvodim kornere. Ako je za to zadužen netko drugi, onda stojim otraga i pazim da ne bude kontre. Možda me sada i u klubu puste u šesnaesterac kod kornera, da malo zabijam golove, ha, ha… – objašnjava Barišić.


Kako ste se onda našli u srcu kaznenog prostora u tom trenutku?


– Dan prije utakmice pokušao sam vizualizirati neke stvari i razmišljao sam o tome što bi se moralo dogoditi da zabijem svoj prvi gol za reprezentaciju. Prvo mi je na pamet pao slobodni udarac, a zatim i korner. Tu sam odlučio da ću kod kornera za nas stajati blizu njihovog vratara, ako se lopta odbije u gužvu.


Nedjelja donosi gostovanje kod Mađarske u Budimpešti. Može li se očekivati manje stresan rasplet?


– Hrvatska je viceprvak svijeta i u ovim kvalifikacijama će u svakoj utakmici imati ulogu favorita. Sigurno je da imamo kvalitetu, ali svi moramo biti svjesni da neće biti biti lako. Mađari su na papiru jači od Azerbejdžana, a igra se na njihovom terenu, i zato pretpostavljam da će ta utakmica biti još teža. Kvalitetniji smo od njih, to nije upitno, ali tu razliku moramo potvrditi u nedjelju jer teren je jedino mjerilo – rekao je između ostaloga Barišić.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU