Skupština HNS-a

HNS želi vratiti reprezentaciju u Split, ali bez Hajdukovih ultimatuma

Ivana Vaupotić

Davor Šuker/M. LUKUNIĆ/PIXSELL

Davor Šuker/M. LUKUNIĆ/PIXSELL

Vidjeli smo da građani Splita i cijele Dalmacije žele ugostiti hrvatsku reprezentaciju. To nam je misao vodilja u svim razmišljanjima. Pozvat ćemo predstavnike Hajduka na iduću sjednicu Izvršnog odbora HNS-a, ali nemojmo razgovarati preko ultimatuma – rekao je Šuker



ZAGREB Srebrna medalja sa Svjetskog prvenstva u Rusiji predstavljala je dominantnu temu na redovnoj sjednici Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza, održanoj ovog četvrtka u Zagrebu. Štoviše, veličanstveni uspjeh reprezentacije donio je mir vladajućoj garnituri HNS-a, prevođenoj predsjednikom Davorom Šukerom, koja se, nije na odmet podsjetiti, u ovo doba prošle godine tresla pod naletima oporbe, predvođene Darijom Šimićem i delegata iz Splitsko-dalmatinske županije.


Četvrtak je donio idiličnu atmosferu, protkanu pomirljivim tonovima i zaključkom da je 2018. bila najuspješnija godina hrvatskog nogometa. Tako je, na primjer, Stipe Doljanin, delegat Treće HNL Jug, rekao da hrvatska reprezentacija mora odigrati barem jednu utakmicu nadolazećih kvalifikacija za Euro na Poljudu jer, kako je istaknuo, u Splitu pušu neki novi vjetrovi. I Hajduk je nedavno izrazio istu želju, ali uz sedam uvjeta.


– Vidjeli smo da građani Splita i cijele Dalmacije žele ugostiti hrvatsku reprezentaciju. To nam je misao vodilja u svim razmišljanjima. Pozvat ćemo predstavnike Hajduka na iduću sjednicu Izvršnog odbora HNS-a, ali nemojmo razgovarati preko ultimatuma – rekao je Šuker.




Rema njegovim riječima, do sada je tek odlučeno da će se kvalifikacijska utakmica s Azerbejdžanom igrati u Zagrebu, na stadionu Maksimir.


– Dakle, ostali su nam Slovačka, Mađarska i Wales. Želimo da reprezentacija igra širom Hrvatske, i u Rijeci, i u Puli, i u Osijeku. Prema tome, nema razloga da ne dođe i u Split. Nadam se da će taj dan brzo doći. Sada moramo razmotriti datume odigravanja kvalifikacija i vidjeti gdje će biti te utakmice – dodao je prvi čovjek HNS-a, uz napomenu da svi stadioni koji žele ugostiti reprezentaciju moraju ispunjavati stroge kriterije pravilnika UEFA-e.


Kada je već spomenuo infastrukturu, Šuker je još jednom istaknuo da hrvatska reprezentacija mora dobiti novi dom.


– Za vrijeme Svjetskog prvenstva u svakoj prilici sam govorio da nam je potreban stadion. Svi ljudi koji mogu pomoći uvijek su dobrodošli kod nas. HNS je uvijek bio i bit će za izgradnju novih borilišta, bez obzira radi li se o košarci, vaterpolu, rukometu ili nekom drugom sportu. Mislim da je sada došao red i na nogomet – zaključio je Šuker.


Također je istaknuto da je potrošeno više od 4,1 milijuna eura na promjene travnjaka hrvatskih prvoligaša, čime je podignuta razina kvalitete igre u elitnom razredu natjecanja. Na kraju Skupštine riječ je dobio Toti Dedić, predsjednik Svjetske organizacije Roma, koji je Šukeru uručio Romovnicu, kao znak zahvale HNS-u za dva desetljeća podrške u borbi protiv nasilja, rasizma i diskriminacije.