Marko Bjelanović

HNS-ovi propisi štite interese klubova, a tko štiti nas igrače?

Ivan Volarić

Marko Bjelanović

Marko Bjelanović

Razgovarao sam i načelno postigao dogovorio s Opatijom u najboljoj vjeri da neće biti problema oko ispisnice i da ću se vratiti doma jer mi je to velika želja. Na žalost, sve se zakompliciralo - kaže Bjelanović



RIJEKA Nogometaši Opatije ušli su u drugi tjedan priprema za proljetni dio trećeligaške sezone, no još uvijek nisu kompletirali svoje redove. Marko Bjelanović, 28-godišnji ofenzivni veznjak, trebao je odavno već početi treninirati u svom starom jatu, no povratnik iz Vinogradara još uvijek nije riješio svoj status s vodstvom vodeće momčadi Treće HNL – zapad. Naime, prema novim propisima, igrači-amateri ne mogu promijeniti sredinu u zimskom prijelaznom roku bez dozvole kluba, što je vodstvo Vinogradara odlučilo iskoristiti u Bjelanovićevu slučaju i zakomplicirati Opatijcima dovođenje zvučnog pojačanja.


Nema ispisnice


– Razgovarao sam i načelno postigao dogovorio s Opatijom u najboljoj vjeri da neće biti problema oko ispisnice i da ću se vratiti doma jer mi je to velika želja. Na žalost, sve se zakompliciralo. Usred sezone je stupio na snagu propis koji ide u korist klubovima, a nitko ne štiti nas igrače. To što smo se mi igrači drukčije dogovarali s klubovima na početku sezone nikome ništa. Obično se igrači u trećeligaškim klubovima dogovaraju na šest mjeseci, a ovim propisom klubovi imaju sve u svojim rukama do ljeta. Razumijem Vinogradar koji samo koristi ono što može i štiti svoj interes, te želi zadržati igrača do kojega mu je stalo – objašnjava nekadašnji junior Rijeke i sin Marijana »Mikija« Bjelanovića, svojedobno vratara Rijeke i učitelja mnogih generacija mladih nogometaša u omladinskom pogonu »bijelih«.


Marko se nada da će ovaj Gordijski čvor uskoro biti raspetljan i da će početi trenirati sa svojim novim-starim suigračima.– Nadam se povoljnom raspletu. Ljudi iz Vinogradara znaju da se više ne vidim u Zagrebu i da se želim vratiti doma – dodaje Bjelanović koji bi trebao biti važan sastojak u ambicioznim opatijskim planovima na proljeće.

Sve je moguće


– Opatija po meni ima najbolju ekipu u ligi nakon Vinogradara. Uostalom, ostala je na okupu ekipa koja se borila za vrh prošle sezone. Sigurno da je na igrače utjecala odluka da se ne ide u viši rang, prisutno je malo razočaranje. Osim toga imali su peha s ozljedama. Sada su se svi vratili i ovo će sigurno biti potpuno drugačija polusezona.




Opatijci najavljuju i povratak u sam vrh trećeligaškog poretka iako ih od trećega mjesta dijeli velikih 15 bodova.


– Bez problema se to može nadoknaditi. Govorim to iz iskustva. U ovoj ligi to nije nedostižno, a pogotovo s takvom kvalitetom i radom koji je prisutan u Opatiji – dodaje Bjelanović koji kao i svi riječki nogometaši s posebnim interesom prati što se zbiva na Krimeji.


– Orijent 1919 je predivna priča koja je trebala ovom gradu otkad nema Pomorca. Trebao je klub koji će dati mladim riječkim igračima priliku. Istaknuli su kandidaturu za Drugu HNL i to nakon prve trećeligaške polusezone, što je veliki uspjeh. Drago mi je da je netko konačno odlučio preuzeti klub velike tradicije i vratiti ga tamo gdje mu je mjesto – poručio je Bjelanović.