Ćudo iz Međugorja

HNS-ova vrhuška izglasala promjene pravilnika kako bi pogodovala Mamićima!

P. N.

Zdravko Mamić/I. GALOVIĆ/PIXSELL

Zdravko Mamić/I. GALOVIĆ/PIXSELL

Izmjenjene su četiri stavke Pravilnika, ali na način da su izbačene odredbe kojima je posrednik (menadžer), da bi bio registriran pri HNS-u, bio obvezan dokazati (dobiti potvrdu od nadležnog suda) da se protiv njega ne vodi kazneni postupak



RIJEKA Daleko ispod radara javnosti članovi Izvršnog odbora HNS-a na svojoj posljednjoj sjednici, održanoj 23. kolovoza u Selcu, donijeli su odluke o izmjenama Pravilnika o radu s posrednicima, otkrile su kolege iz Slobodne Dalmacije. Konkretnije, izmjenjene su četiri stavke Pravilnika, ali na način da su izbačene odredbe kojima je posrednik (menadžer), da bi bio registriran pri HNS-u, bio obvezan dokazati (dobiti potvrdu od nadležnog suda) da se protiv njega ne vodi kazneni postupak.


U stavku 1. članka 5. Pravilnika do sada je stajalo: “Posrednik treba biti fizička osoba koja ima besprijekornu reputaciju, te uz ostale dokumente treba priložiti i dokaz da se protiv njega ne vodi kazneni postupak”. Isto je bilo predviđeno i za pravne osobe u zastupanju igrača, odnosno za fizičke osobe koje predstavljaju pravne osobe. Izmjenama Pravilnika više nije potrebno da bilo tko od tih osoba mora priložiti potvrdu da se protiv njega ne vodi kazneni postupak. Sada je dovoljno da je riječ o osobi koja ima “besprijekornu reputaciju”.Zašto su te izmjene napravljene? Tvrde kolege iz Splita odgovor se nameće sam od sebe. Mario Mamić, sin još uvijek puno poznatijeg oca, bjegunca Zdravka, vodi obiteljsku menadžersku agenciju ASA International. I Zdravkov sin je obuhvaćen kaznenim postupkom. Optužnica u ovom postupku još čeka potvrdu Vrhovnog suda, no u Hrvatskoj kazneni postupak počinje već otvaranjem istrage. Dakle, promjenama Pravilnika Mario Mamić može nastaviti bezbrižno poslovati, a dovoljno je da HNS prosudi kako je riječ o osobi “besprijekorne reputacije”. No, tko odlučuje o tome što je to besprijekorna reputacija i tko zadovoljava taj uvjet? Na ta pitanja iz HNS-a nisu pružili odgovor.Inače, početkom godine FIFA je ukinula licencirane agente za igrače i otvorila mogućnosti bilo kome da se pri nacionalnim savezima registrira kao posrednik. Jedino ograničenje upravo je “besprijekornost” ugleda, ali i eventualne kazne, odnosno problemi s pravosuđem. HNS je izmijenio svoj statut u svibnju, uveo promjene (dokaz o nepostojanju kaznenog postupka), uskladio ga s aktima krovne organizacije, a onda je krajem kolovoza uslijedio preokret.