Danas nastupaju Meksiko i Kamerun

Finke traži mir, Herrera pobjedu

Ivana Vaupotić

Od trenutka kada je obavljen ždrijeb, bilo je više nego jasno da će reprezentacija koja doživi poraz u ovoj utakmici svoje šanse za proboj u osminu finala svesti na minimum



NATAL Meksiko i Kamerun danas će odmjeriti snage u Natalu i tražiti bodove vrijedne nade za prolaz u drugi krug Svjetskog prvenstva iz Skupine A. Od trenutka kada je obavljen ždrijeb, bilo je više nego jasno da će reprezentacija koja doživi poraz u ovoj utakmici svoje šanse za proboj u osminu finala svesti na minimum.


– Meksiko je moćan suparnik. Naš zadatak je težak, ali nije nemoguć – kaže izbornik Kameruna Volker Finke, koji ima jedan veliki problem, i to u obliku kapetana i lidera reprezentacije. Naime, Samuel Eto’o zadnja dva dana je proveo trenirajući individualno, što jasno sugerira da ima problema sa ozljedom.


Naravno, Kamerunci su uvjereni da će njihov najbolji igrač biti spreman za okršaj s Meksikancima. Povrh toga, moral im dižu i loša izdanja suparnika u zadnjim pripremnim utakmicama.




– Bez obzira na sve, mi se moramo ponašati kao da ćemo igrati u finalu Svjetskog prvenstva. Povijest neće dati za pravo ovakvim riječima, ali mi u Meksiku imamo sve što je potrebno za uspjeh. Osim pobjedničkog mentaliteta koji moramo izgraditi – poručuje izbornik Meksika Miguel Herrera.


Za razliku od suparnika, Kamerunci iza sebe imaju niz više nego pristojnih rezultata u pripremnim utakmicama. Međutim, njihov problem predstavljaju nategnuti odnosi između reprezentativaca i nacionalnog nogometnog saveza.


Prije samo nekoliko dana bilo je otvoreno pitanje hoće li avion s najboljim kamerunskim nogometašima uopće krenuti prema Južnoj Americi. Raspravljalo se o podjeli premija, a na kraju su morali intervenirati čak i državni organi, kako bi se na brzinu pronašao novac.


Meksikanci tvrde da nemaju problema takve vrste. Štoviše, svi igrači uvjeravaju da su maksimalno motivirani.


– Spremni smo umrijeti za Meksiko. Nastup na Svjetskom prvenstvu je ostvarenje sna, a mi se još ne želimo probuditi – zaključuje Javier Hernandez, od kojeg Meksikanci puno očekuju u vrhu napada.