Orijent 1919 opet pobjeđuje

FAUSTO BUDICIN: Uopće ne razmišlja o drugom mjestu već kako ćemo nastaviti rasti na planu igre

Ivan Volarić

Fausto Budicin/Foto Arhiva NL

Fausto Budicin/Foto Arhiva NL

Nije realno da se fokusiramo na Dubravu jer to će biti kontraproduktivno. Nama je sada najbitnije da spremni dočekamo Novigrada jer to će biti teža utakmica nego protiv Dubrave - tvrdi trener Krimejčana



RIJEKA Fausto Budicin ostvario je prošle srijede svoju navrjedniju trenersku pobjedu na klupi Orijenta 1919. Krimejčani su u derbiju kola svladali na gostovanju drugoplasiranu Dubravu i pritom u većem dijelu utakmice pokazali dobru igru koja polako postaje zaštitni znak »crvenih« u posljednje vrijeme.


– Dobro smo igrali, nismo se išli braniti već igrati nogomet i pokušati napadačkom igrom nametnuti se protivniku – započeo je Budicin. – Dubrava je dosta kvalitetna i nisu bez razloga tu gdje jesu na ljestvici. Međutim, mi smo u prvih 75 minuta bili puno bolji i konkretniji. Imali smo dosta šansi, ali nismo trećim golom zatvorili utakmicu iako smo trebali. Nažalost, mali pad koncentracije kod njihovog prekida rezultirao je smanjenjem vodstva. Odmah poslije toga smo ostali s igračem manje tako da je poslije toga to bila potpuno drugačija utakmica. Nakon toga više nismo igrali napadački, već smo išli na čuvanje rezultata. U stresnoj završnici uspjeli smo doći do tri boda.


I pritom pokazali da ova momčad ima »kičmu«! Nije tako lako na »vrućem gostovanju« sačuvati vodstvo s desetoricom u polju?




– Bilo je stvarno čudno jer 75 minuta bila je jedna, a u zadnjih 15 minuta druga slika na terenu. Crveni karton im je dao dodatni impuls, zaigrali su na sve ili ništa, sa četiri, pet napadača, ali imali smo prisebnog vratara koji je obranio dvije dobre situacije. Na kraju smo zasluženo dobili jer smo bili kvalitetniji u većem dijelu utakmice.


Vjerojatno vas veseli činjenica da momčad vidno raste na planu igre kroz posljednje utakmice?


– Pokušavamo igrati. Dižemo se u zadnje tri, četiri utakmice. Kada dobro igraš, onda imaš veće šanse napraviti dobar rezultat, iako nogomet nije egzaktna znanost i ponekad te lopta ne nagradi kao što nas nije na gostovanju kod Trnja. Igramo dobro iako ima nekih stvari koje moramo popraviti. Ima tu dosta prostora za napredak i na tome ćemo nastaviti raditi.


Smanjili ste bodovni zaostatak za Dubravom na pet bodova. Je li to dostižno do kraja sezone?


– Ne želim uopće razmišljati o drugom mjestu, Dubravi, Trnju ili Vinogradaru. Trebamo nastaviti dobro igrati i ići od utakmice od utakmice. Nije realno da se fokusiramo na Dubravu jer to će biti kontraproduktivno. Nama je sada najbitnije da spremni dočekamo Novigrada jer to će biti teža utakmica nego protiv Dubrave. Naravno da želimo pobijediti. Nema smisla razbijati glavu s nekim stvarima, realno, Dubrava ima lakši raspored i nećemo razmišljati o njima nego o tome kako ćemo nastaviti rasti na planu igre – poručio je trener Orijenta 1919.



 S Krimeje su prema najavama u zadanom roku odaslali svoju žalbu Žalbenom tijelu za licenciranje HNS-a koje će do 20. svibnja donijeti konačne odluke i time izravno utjecati na sazive ligaških razreda. Žalba Orijenta 1919 sadrži i garanciju Grada Rijeke koji se obvezao do početka iduće sezone postaviti sjedalice na Krimeju što je najveća prepreka za dobivanje drugoligaške licence. Povrh toga, iz Orijenta 1919 su prijavili i zamjenski stadion (Kantrida) gdje bi eventualno mogli odigrati koju utakmicu ukoliko se radovi ne bi završili na vrijeme.


Inače, na Krimeji postoji nada da će se ukoliko svojim rezultatima ne dostignu drugoplasiranu Dubravu (za potrebe licenciranja prijavila je stadion Kustošije), otvoriti mjesto u Drugoj HNL tako što klubovi iz primjerice istočne skupine neće zadovoljiti kriterije licenciranja. Lider i vjerojatno prvak Treće HNL – istok, Cibalia, navodno ima silnih financijskih poteškoća…