Boris Nemec

Djeca ne bi smjela biti bolesna, naša je dužnost pomagati

Marko Cvijanović

Boris Nemec/D. PUKLAVEC/PIXSELL

Boris Nemec/D. PUKLAVEC/PIXSELL

Svakog nam je bolesnog čovjeka žao, to je prirodno, ali srce mi se stegne svaki put kada vidim tu nemoćnu bolesnu dječicu. Kad tako nešto vidiš, sve bi napravio da ta djeca opet budu zdrava, na te smo stvari posebno osjetljivi - kaže Nemec



RIJEKA Večeras će se u zagrebačkom hotelu Westin s početkom u 20 sati održati donatorska akcija Zaklade Vatreno srce s ciljem prikupljanja sredstava za Kliniku za pedijatriju Dječje bolnice Kantrida, odnosno za akciju Korak u život koja mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi osigurava stipendije za fakultetsko obrazovanje. Donatorska akcija, uz izravan prijenos na drugom programu HRT-a, drugu će godinu zaredom okupiti hrvatske reprezentativce i njihove prijatelje, brojne glazbenike i osobe iz javnog života kako bi zajedno sudjelovali u prikupljanju sredstava za liječenje i školovanje djece. Jedan od onih koji je od prvog dana osnivanja Zaklade Vatreno srce u službi humanosti jest i ugledni riječki ortoped i još donedavno prvi liječnik hrvatske nogometne reprezentacije prof. dr. sc. Boris Nemec.


Ujed


– Zaklada Vatreno srce osnovana je 2008. godine na inicijativu tadašnjeg izbornika Slavena Bilića i uz potporu njegova stručnog stožera i igrača, poanta je bila da se na taj način ujedinimo u solidarnosti i pomognemo svima onima kojima je pomoć potrebna. Prošle godine je održana prva donatorska večer i call centar s ciljem prikupljanja novca za Dječju kliniku u Zagrebu i bila je vrlo uspješna, ove godine prikupljamo sredstva za Dječju bolnicu Kantrida, iduće godine je na redu Dječja klinika u Splitu, one iduće Dječja klinika u Osijeku… – kaže Boris Nemec, koji vrlo emotivno proživljava svaki posjet dječjim klinikama.


Staro društvo


– Svakog nam je bolesnog čovjeka žao, to je prirodno, ali srce mi se stegne svaki put kada vidim tu nemoćnu bolesnu dječicu. Kad tako nešto vidiš, sve bi napravio da ta djeca opet budu zdrava, na te smo stvari posebno osjetljivi. Znate… Djeca ne bi smjela biti bolesna – poručio je Nemec, koji će se večeras u Westinu opet pridružiti starom društvu koje je trajno napustio nedavnim odlaskom u »nogometnu mirovinu« poslije niza godina na čelu liječničke službe »kockastih«.


– Iskreno, nedostaje mi sve to, kako ne. U reprezentaciji sam se uvijek osjećao povlašteno i proživio puno lijepih trenutaka, ali nitko od nas nije vječen, došlo je vrijeme da me naslijedi netko drugi. Međutim, redovito ću ja biti na utakmicama reprezentacije, naravno i na ovoj protiv Slovačke na Rujevici. Ne mogu ja bez nogometa, ha, ha, ha… – zaključio je Nemec, jedan od članova Upravnog odbora Zaklade Vatreno srce u kojem su još kapetan »kockastih« Luka Modrić, izbornik Zlatko Dalić, odnosno liječnici, predsjednik Zaklade prof dr. sc. Josip Paladino i dopredsjednik, prim. dr. Zoran Bahtijarević.Za bogat zabavno glazbeni program pobrinut će se najveća imena hrvatske glazbene scene i mladi glazbenici iz popularne HRT-ove emisije A strana. Nina Badrić, Petar Grašo, Giuliano, Jelena Rozga, Matija Cvek, Antonela Đinđić, Vjekoslav Ključarić i Eni Jurišić uz svoje najpopularnije hitove izvodit će i najdraže pjesme »kockastih« i osigurati pravi glazbeno-scenski spektakl. Sredstva će se prikupljati donacijama i putem call centra.

Poziv




– Klinika za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka pruža visoku razinu zdravstvene skrbi za oko 100.000 djece i adolescenata iz triju županija – Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske. Sretni smo što je za ovogodišnju humanitarnu akciju Zaklada odabrala upravo nas. Donacijom planiramo preurediti hitnu ambulantu kao centralno mjesto naše bolnice za prijem, obradu i definitivno zbrinjavanje hitnih stanja u najranjivije populacije te osuvremeniti medicinsku opremu kako bi našim malim pacijentima mogli pružiti što kvalitetniju skrb – istaknula je Jelena Roganović, predstojnica Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka.


Hrvatski reprezentativci pozvat će tijekom današnjeg okupljanja sve građane da podrže akciju pozivom na poseban broj telefona 060 9002 koji je aktivan od 1. studenoga do 1. prosinca. Cijena poziva je 6,25 kuna. Svoje donacije građani mogu uplatiti i na žiro račun Zaklade Vatreno srce – HR6323600001102058431.