Elitno natjecanje

Danas ždrijeb osmine finala Lige prvaka: U završnici će igrati devetorica Hrvata

Marko Cvijanović

Reuters

Reuters

Čak devetorica Hrvata sa svojim su se klubovima našli u osmini finala: Vrsaljko (Atletico Madrid), Kovačić (Chelsea), Modrić (Real Madrid), Pašalić (Atalanta), Pjaca, Mandžukić (Juventus), Rakitić (Barcelona), Lovren (Liverpool) i Perišić (Bayern)



Danas će se u sjedištu UEFA-e u Nyonu točno u podne održati ždrijeb osmine finala Lige prvaka koja i ove sezone nudi uzbudljivu završnicu. Šesnaest momčadi koje su u natjecanju po skupinama izborile nastup u nokaut fazi kreću u borbu za naslov prvaka Europe koji brani Liverpool. Ples kuglica u Lyonu pritom može ponuditi zanimljive dvoboje, pogotovo kroz prizmu hrvatskog nogometa i činjenicu da du se čak devetorica Hrvata sa svojim klubovima našli u osmini finala: Šime Vrsaljko (Atletico Madrid), Mateo Kovačić (Chelsea), Luka Modrić (Real Madrid), Mario Pašalić (Atalanta), Marko Pjaca (Juventus), Mario Mandžukić (Juventus), Ivan Rakitić (Barcelona), Dejan Lovren (Liverpool) i Ivan Perišić (Bayern).


Uoči današnjega ždrijeba klubovi su podijeljeni na nositelje i nenositelje, a pritom se u svakoj skupini nalazi po osam klubova. Među nositeljima su PSG, Bayern, Manchester City, Juventus, Liverpool, Barcelona, Leipzig i Valencia, a među nenositeljima Real Madrid, Tottenham, Atalanta, Atletico Madrid, Napoli, Borussia Dortmund, Lyon i Chelsea. U osmini finala ne mogu se, dakle, susresti nositelji i nenositelji, ali jednako tako niti klubovi iz istih zemalja, odnosno klubovi koji su igrali u istim skupinama u prvoj fazi natjecanja. Englezi i Španjolci daju čak četiri kluba, Nijemci i Talijani tri, a Francuzi dva kluba u osmini finala. Nokaut fazu su, prema tome, okupirali isključivo klubovi iz liga »petice«. Uzimajući u obzir sve navedeno, u osmini finala sigurno će biti izvučen jedan dvoboj od kojega će zastajati dah.


– U nokaut fazi natjecanja više nema laganih utakmica – rekao je Luka Modrić, kapetan hrvatske reprezentacije i jedan od najboljih igrača Real Madrida koji se nalazi među nenositeljima pa postoji mogućnost da se »kraljevska momčad« već u osmini finala susretne s europskim gigantima poput Bayerna, Juventusa ili aktualnog europskog prvaka Liverpoola.– Nije bitno s kim ćemo igrati, bit će teško koga god izvučemo – poručio je Modrić.

Istanbul


Nogometni statističari su temeljem prethodno spomenutih pravila poludirigiranog ždrijeba izračunali mogućnost međusobnog susreta za svaki par. Pritom je najveća vjerojatnost da se u osmini finala susretnu Barcelona i Chelsea, čak 23,377 posto. Prema istom iračunu najmanje je vjerojatno da će se u osmini finala susresti Bayern i Lyon (14,286 posto izgleda).Prve utakmice osmine finala igraju se 18., 19., 25. i 26. veljače, uzvratni susreti igraju se 10., 11., 17. i 18. ožujka, sve od 21 sat, a domaćini će u prvim utakmicama biti nenositelji. Ždrijeb četvrtfinala, polufinala i finala Lige prvaka održat će se 20. ožujka. Četvrtfinala se igraju 7. i 8., odnosno 14. i 15. travnja, polufinalni susreti 28. i 29. travnja, odnosno 5. i 6. svibnja, a finale 30. svibnja u Istanbulu.

Nositelji


Barcelona (ŠPA, skupina F)




Bayern (NJE, skupina B)


Juventus (ITA, skupina D)


Leipzig (NJE, skupina G)


Liverpool (ENG, skupina E)


Manchester City (ENG, skupina C)


PSG (FRA, skupina A)


Valencia (ŠPA, skupina H)


Nenositelji


Atalanta (ITA, skupina C)


Atletico (ŠPA, skupina D)


Chelsea (ENG, skupina H)


Borussia (D) (NJE, skupina F)


Lyon (FRA, skupina G)


Napoli (ITA, skupina E)


Real Madrid (ŠPA, skupina A)


Tottenham (ENG, skupina B)