Kockasti u Osijeku protiv Walesa

Dalić: Nemamo pravo čekati i braniti se!

Krešimir Lacković

Foto M. MRKONJIĆ

Foto M. MRKONJIĆ

Zbog velike vrućine sigurno nećemo moći igrati neki veliki presing i stalnu agresiju, ali posjed ćemo sigurno imati. Igramo doma i nemamo pravo čekati i braniti se - kaže izbornik Zlatko Dalić



OSIJEK  Točno prije godinu dana hrvatska nogometna reprezentacija u Gradskom vrtu odigrala je posljednju utakmicu uoči puta u Rusiju, odakle su se naši nogometaši vratili sa srebrnom medaljom oko vrata. Tada, prije godinu dana, »kockasti« su pogocima Perišića i Kramarića svladali Senegal 2:1 nakon što su gosti iz Afrike poveli preko Sarra.


Osijek, Gradski vrt godinu dana poslije. Hrvatski nogometaši vratili su se u svoju sretnu oazu, gdje se osjećaju voljeni. Ovaj put ulog utakmice je mnogo veći negoli je bio onaj u prijateljskoj provjeri sa Senegalom.


Hrvatskoj treba pobjeda kako bi se približila konačnom cilju, plasmanu na Europsko prvenstvo sljedeće godine. Na tom putu jedan veliki kiks su već napravili, spoticanje u Mađarskoj bila je dovoljna opomena, a prilika za vađenje nije baš idealna.




U Osijeku u goste stiže Wales, polufinalist posljednjeg Europskog prvenstva u Francuskoj, prema mišljenju mnogih možda nakon Hrvatske i najkvalitetnija reprezentacija u skupini.


Uvažavanje


Godinu dana nakon Senegala i vremenski uvjeti u kojima Hrvatska dočekuje Wales vrlo su slični kao toga popodneva 8. lipnja za sve nas Hrvate povijesne 2018. godine.



I kod velških kolega osjetio se respekt prema Luki Modriću. Kao da su »titrali« što imaju čast postavljati pitanja najboljem nogometašu svijeta u 2018. godini. Dakako, najviše ih je zanimao Modrićev odnos i mišljenje o Garethu Baleu. Suigrači iz Real Madrida, bar kako Modrić tvrdi, nisu razgovarali otkako su napustili kamp »kraljevskog kluba«.– Nisam pričao s Garethom otkad smo se razišli u Realu. Vidjet ćemo se nakon utakmice i sigurno će biti prilika za razgovor.Velški novinari pitali su Modrića je li Bale sretan u Realu?– To ćete morati pitati njega.I na tome su završile sve klupske teme. Očito je i do Velšana stiglo da Gradski vrt prema reprezentaciji Hrvatske ima posebnu »vibru«. Stoga su pitali Modrića koji je benefit za Hrvatsku igrati u Osijeku, a ne u Zagrebu.– Mi se ovdje uvijek osjećamo ugodno. Imamo iznimno pozitivna iskustva i fenomenalnu podršku. O tim su stvarima, vjerujem, vodili brigu i u Hrvatskom nogometnom savezu kada su donijeli odluku da se ovdje igra i utakmica s Walesom.Modrić cijeni momčad Walesa. Analizirala se utakmica sa Slovačkom.– Došli su do tri boda, i to im je bilo najvažnije, iako su odigrali odličnu utakmicu. James je zabio pobjednički gol, moramo obratiti pozornost i na njega. Dakako, Gareth je najbolji igrač, ali su vrlo kvalitetni prema naprijed. Imam veliki respekt prema Walesu i prema njihovim igračima. Mislim kako je Wales uz nas ponajbolja ekipa u ovoj grupi. Nakon lošeg rezultata protiv Mađara nemamo pravo na pogrešku. Zanima nas jedino pobjeda i kako doći do nje.Je li Modrić izborniku Daliću dao savjet kako zaustaviti Balea, nešto slično kao što je Ivan Rakitić na SP-u u Rusiji savjetovao izbornika kako zaustaviti Messija.– I da jesam dao naputke, ne smijem reći – nasmijao se Modrić.– Mislim da izbornik ima dovoljno podataka i dovoljno pozna suparnika i bez mene. Naravno, razgovarali smo o svemu, ali detalje nećemo dijeliti.Suočio se Modrić i s pitanjem termina utakmice. Posljednji put je u vrijeme ručka igrao dok je bio na »otoku«.– Uvjeti su takvi kakvi jesu. Često smo u Engleskoj igrali utakmice u 12.30 i u 15 sati. I, vjerujte, znalo je biti jako vruće. Moraš se uvijek prilagoditi uvjetima, pripremali smo se posljednjih sedam,osam dana na to, tako da to ne bi trebao biti veliki problem. Iskreno, meni općenito ne bi trebao biti nikakav problem. Volim igrati rane utakmice – zaključio je Modrić.  



Utakmica će se igrati u antinogometnom terminu u 15 sati. Protiv čega je izbornik Hrvatske Zlatko Dalić na jučerašnjoj press konferenciji u Gradskom vrtu glasno progovorio:


– Ne znam tko je donio odluku da se utakmica igra u 15 sati. Mora postojati respekt prema svjetskim viceprvacima. Jedino mi i Island – Albanija igramo u ovom terminu. Govorim to u svoje osobno ime, govorim to i zbog igrača, zbog ljudi, djece koja će biti na utakmici. Igrati na 30 stupnjeva ne može e smatrati nogometnim uvjetima. Hrvatska sigurno zaslužuje veći respekt. Nitko očito nije razmišljao kada je donosio odluku da se radi o drugoj reprezentaciji na svijetu – pričao je Dalić o nepogodnom terminu.


Je li se itko u HNS-u uopće pobunio protiv te odluke?


– Što se događalo i je li itko reagirao, ne znam. Nemojte me ubacivati u te borbe. Moj cijeli fokus je na utakmici. Razgovarao sam s dečkima, svjesni su što im je činiti. Neću tražiti alibije, jer 30 stupnjeva će biti nama, ali i njima. U subotu u 15 sati moramo dati sve od sebe.


Prisjetio se Dalić i osječke vrućine i utakmice od prije godinu dana.- Koliko se sjećam, ta je utakmica počela u 18 sati. Daj Bože da završi sve isto. Da isto krenemo prema Europi kao prema Svjetskom prvenstvu i tada u Rusiji.Računa Dalić da mu je potrebno 15 bodova za plasman na Europsko prvenstvo. U dvije prve utakmice Hrvatska je zasad skupila samo tri. Nakon poraza u Mađarskoj pritisak je sigurno veći.


– Kod nas je uvijek pritisak. Ništa bez pritiska s kim god da igramo. I ne bježimo od toga. Poraz u Mađarskoj sigurno nismo očekivali. Protiv Walesa nam je prva šansa za nove bodove.


«Leteći« Bale


Dakako, najveću pozornost morat će obratiti na Garetha Balea, najboljeg velškog nogometaša i njihovu najveću zvijezdu. Već je jednom »letio« po travnjaku Gradskog vrta. U kvalifikacijama za SP u Brazilu. Tada je Hrvatska slavila 2:0, ali problemi koje je Bale stvorio našim obrambenim igračima i danas se prepričavaju. I danas se često citira nekadašnji stoper reprezentacije Gordon Schildenfeld kada je nakon te utakmice ustvrdio: »Taj ima motor u guz…«


Ne zavarava našeg izbornika činjenica što u Realu protekle sezone nije blistao.


– Bale nije usporediv u reprezentaciji i u Realu. Igra drukčiju poziciju, igra klasičnu špicu, a u reprezentaciji ima potporu ostalih ofenzivnih igrača, najviše trojca Jamesa, Wilsona i Brooksa. Strašni su u ofenzivi, imaju brzinu i kontranapad. Moramo biti jako koncentrirani i odgovorni. Itekako dobro znamo njihovu kvalitetu.


Ono što svakako svi želimo jest danas u Osijeku vidjeti pravu Hrvatsku. Svjesni smo vrućine i katastrofalnog termina. Međutim, jednako tako, svjetsko srebro se više ne smije rasprodavati putem.


– Zbog velike vrućine sigurno nećemo moći igrati neki veliki presing i stalnu agresiju, ali posjed ćemo sigurno imati. Igramo doma i nemamo pravo čekati i braniti se. Kako god mi okrenuli, mi moramo i bit ćemo momčad koja ima posjed lopte i tu treba tražiti našu šansu. Sigurno je, neće nam biti lako. Lakše sigurno uz »vjetar« 18 tisuća navijača. Dugo Gradski vrt nije imao takav dopušteni kapacitet ni toliko gledatelja kao što će ih biti danas popodne. Možda je ovo i posljednji put da na tom našem osječkom »Old Traffordu« gledamo hrvatsku reprezentaciju. Naime, nije nemoguće da sljedeći put Vatrene ugostimo na novom stadionu na Pampasu. Stoga, zbog čega ne bi bilo zapisano kako su se aktualni svjetski viceprvaci od Gradskog vrta oprostili pobjedom. Za korak naprijed prema Europi. Kao što su krenuli prema Rusiji.