Slovenac na čelu

Čeferin nakon ostanka na čelu UEFA-e objavio planove za novi mandat. Financijski fair play jedan je od njih

Hina

Reuters

Reuters



Slovenac Aleksander Čeferin (51) u četvrtak je dobio novi četverogodišnji mandat na čelu Europske nogometne federacije (UEFA) nakon što je na Izbornom kongresu u Rimu dobio jednoglasnu podršku izaslanika svih 55 članica UEFA-e.


Čeferinov reizbor bio je očekivan s obzirom da je bio jedini kandidat, a novi-stari predsjednik je poručio kako će jedinstvo, poštovanje i solidarnost bit će ključni elementi u strategiji i aktivnostima UEFA-e tijekom njegovog sljedećeg mandata.


»Europski nogomet trebao bi ostati »poštovan i respektabilan«, kazao je Čeferin istaknuvši kako unatoč nedavnim uspjesima i pozitivnim pomacima, posebno u duhu jedinstva koji je prevladavao u europskom nogometu, UEFA neće mirovati i uživati na lovorikama.




»Najopasnije što bismo mogli učiniti jest uživati u trenutačnoj situaciji. Nalazimo se u sjajnoj poziciji, ali to nije dovoljno.«.


Čeferin je naglasio kako se europski nogomet suočava s mnogim izazovima i morat će se prilagoditi.


»U svijetu stalnih i sve bržih promjena, gdje vrijeme kao da ide sve brže i svaki dan donosi nove izazove, morat ćemo učiniti više od toga da se samo prilagodimo. Morat ćemo misliti unaprijed i poduzeti neke korake. Ne smijemo dopustiti da naši nedavni kratkoročni uspjesi sakriju mnogo složenije izazove koji su ispred nas.«


Poručio je kako će Europsko prvenstvo 2020. godine, koje će se održati u 12 gradova diljem Europe, poslati snažnu poruku ne samo ljubiteljima nogometa, već i Europi u cjelini – poruka otvorene, tolerantne i ujedinjene Europe. Obećao je i da će ženski nogomet biti podignut na višu razinu.


»Radit ćemo zajedno s našim partnerom, ECA (Europskim udruženjem klubova) kako bi osmislili klupska natjecanja budućnosti. Natjecanja koja će biti u skladu s vremenima, puna uzbuđenja i intenziteta i otvorena, ali još uvijek temeljena na dva principa na kojima nećemo popustiti. Klubovi iz svih 55 udruga članica imat će priliku sudjelovati, a kvalifikacije će se temeljiti na sportskim zaslugama,« poručio je.


Čeferin je istaknuo kako će UEFA nastojati njegovati plodan odnos s Međunarodnom nogometnom federacijom (FIFA).


»Bit ćemo izvor konstruktivnih ideja za FIFA-u. Spremni smo surađivati sa krovnom nogometnom organizacijom kako bismo osigurali da nogomet i dalje ostane najveći sport na svijetu i da ga Europa i dalje predvodi.«


»Sretan sam što mogu objaviti da će UEFA u sljedećih šest mjeseci lansirati svoju OTT platformu«, kazao je. »Potpuno smo svjesni da je revolucija u tijeku i da smo u procesu dogovora o povijesnim partnerstvima s vodećim svjetskim tvrtkama u tom području.«


Naglasio je kako će UEFA prilagoditi pravila o financijskom fair-playu kako bi uspostavili novu europsku ravnotežu u kojoj će svatko moći naći svoje pravo mjesto.


»Ostvareni su početni ciljevi financijskog fair playa. Europski klubovi su financijski zdraviji nego ikad, problem duga je riješen u mnogim zemljama, a čini se da neplaćena dugovanja klubovima, trenerima i igračima ne postaju ništa više od lošeg pamćenja. Sada je vrijeme za prelazak na drugu fazu ovog velikog europskog projekta, u dogovoru s Europskom revizorskom agencijom, kako bi svaki europski klub mogao iskoristiti svoj puni razvojni potencijal,« poručio je predsjendik UEFA-e.