Reprezentativni napadač

Andrej Kramarić: ‘Budimo realni, Rijeka je napravila sjajan posao’

Marko Cvijanović

Napadač "Hoffenheima" Andrej Kramarić stiže na današnje okupljanje reprezentacije u odličnoj golgeterskoj formi / Foto REUTERS

Napadač "Hoffenheima" Andrej Kramarić stiže na današnje okupljanje reprezentacije u odličnoj golgeterskoj formi / Foto REUTERS

Ne igram klasičnog napadača, igram dosta povučeno, pa moji golovi imaju još veću težinu, ha, ha, ha… Oni koji prate utakmice »Hoffenheima« ove sezone, znat će o čemu govorim. Zabijam, ali teško će biti pratiti Lewandowskog i Aubameyanga na ovoj, puno povučenijoj poziciji – kaže Kramarić



RIJEKA – Nije mu bilo lako. Promašeni jedanaesterac protiv »Liverpoola« u prvoj utakmici play-offa Lige prvaka odjeknuo je nogometnim krugovima. Neki engleski novinari naslađivali su se do te mjere da su ga proglasili najgore izvedenim kaznenim udarcem ikada. Bez obzira što promašuju i najbolji… Andrej Kramarić je krenuo dalje i u sljedeće dvije prvenstvene utakmice postigao dva pogotka za »Hoffenheim«, prvi je bio vrijedan troboda protiv »Werdera«, drugi dostatan za bod u Leverkusenu. Dva kola, dva pogotka. Na vrhu ljestvice bundesligaških strijelaca Andrej je u uglednom društvu Roberta Lewandowskog (tri gola) i Pierrea-Emericka Aubameyanga (dva gola). Uzimajući u obzir broj minuta provedenih na travnjaku, Kramarićev je prosjek bolji, zabijao je golove svakih 58 minuta. Dobrih se navika ne odriče još od prošle sezone, ovo mu je bila peta uzastopna prvenstvena utakmica na kojoj je bio strijelac. Ispada da je Andrej ove godine nastavio gdje je prošle započeo.


– Kucam u drvo, samo to ću reći. A kad već govorimo o konkurenciji, ja sam tu u podređenom položaju, ne mogu se mjeriti s njima. A zašto? Zato što ne igram klasičnog napadača, igram dosta povučeno, pa moji golovi imaju još veću težinu, ha, ha, ha… Oni koji prati utakmice »Hoffenheima« ove sezone, znat će o čemu govorim. Zabijam, ali teško će biti pratiti Lewandowskog i Aubameyanga na ovoj, puno povučenijoj poziciji – kaže Kramarić, koji je odmah poslije utakmice u Leverkusenu odletio prema Zadru, gdje je iskoristio slobodan dan za uživanje u čarima ljeta na izmaku kolovoza.


– Uopće nemam osjećaj da je kraj ljeta, sunčam se i znojim, vrijeme nije moglo biti bolje. Čak je malo i prevruće.


Ako može Messi…




A kad je promašeni jedanaesterac protiv »Liverpoola« u pitanju…


– Bilo mi je krivo, ali prihvatio sam to najnormalnije. Nije smak svijeta. Događa se i drugima. Evo, poslije toga baš pratim, nema dana da netko ne promaši jedanaesterac. U subotu čak i Messi. Ako može on… Uopće me to nije poljuljalo, uostalom, ja u pravilu nisam promašivao jedanaesterce, nadam se da neću ni ubuduće. Dogodi se, po zakonu velikih brojeva moralo se dogoditi da i ja promašim.



Kada stigne, Andrej voli pogledati utakmice »Rijeke«, o europskim rezultatima koje ima samo riječi hvale.


– »Rijeka« je napravila sjajan rezultat plasmanom u Europsku ligu. Gledao sam prvu utakmicu protiv »Olympiakosa«, drugu nisam, iako sam čitao izvješća prema kojima ispada da je »Rijeci« malo nedostajalo da uspje napraviti podvig. Ali… Budimo realni, sjajno je dostignuće to što će se u Rijeci opet igrati Europska liga. A kakvu skupinu je dobila… Za vas novinare i navijače – idealnu. Milano, Beč, Atena, nema boljih gradova i izleta, ha, ha, ha… Znam da to Kek gleda malo drugačije, onima koji budu tamo igrali nogomet bit će malo drukčije, ali zašto »Rijeka« ne bi prošla skupinu? Vjerujem da protiv »Austrije« i »AEK«-a može igrati ravnopravno.



Utakmice protiv Redsa u povijesnom pohodu na Ligu prvaka brzo su prežaljene, premierligaška momčad u dvjema se utakmicama ipak pokazala kao previsoka prepreka.


– Što jest, jest. »Liverpool« je dokazao da je u ovom trenutku bolja momčad i zaslužili su proći dalje. Meni je samo žao što sam uvjeren da je »Hoffenheim« puno bolji od nekih momčadi koje će igrati ove sezone u Ligi prvaka. Krivo mi je što je ispalo tako da se za Ligu prvaka moramo boriti protiv »Liverpoola«. Ne, nije tragedija što nismo uspjeli, naravno da smo svi željeli to, ali s obzirom na činjenicu da će »Hoffeinheim« prvi put u klupskoj povijesti igrati u Europi, plasman u Europsku ligu je sjajan uspjeh. Utakmica protiv »Liverpoola« ostavila je traga na našu izvedbu u Leverkusenu, u prvih dvadesetak minuta mislima smo još uvijek bili na Anfieldu, ali poslije smo se vratili, bili bolji od »Bayera«.


Poslije rezultatskog iskoraka prošle sezone, svi se pitaju može li »Hoffenheimu« i drugu godinu za redom biti na visokoj razini. Doduše, često je u nogometu najteže ponoviti lanjsku sezonu…


– To je točno. Ne želim se razmetati nekim velikim najavama nove sezone, ali činjenica je da će teško biti ponoviti prošlu sezonu. Naravno da bismo svi to voljeli, ali nemamo nikakav pritisak. Ako budemo igrali kao i prošle sezone, onda se opet možemo nadati velikim rezultatskim ostvarenjima. Ono što će sigurno biti drukčije jest činjenica da će nas druge momčadi sada gledati drugim očima. Puno će više gristi protiv nas i automatski će nam biti puno teže. Uz to, paralelno ćemo igrati na dva fronta. Čekaju nas povijesni nastupi u Europskoj ligi. Jako smo motivirani, nastojat ćemo napraviti nešto i u Europi. Skupina je dosta nezgodna, klubovi nisu neki razvikani, ali sve te momčadi igraju tvrdo. Bit će zanimljivo, ali ako budemo pravi mislim da možemo proći skupinu.


Vatreno gostovanje


Poslije sezone tijekom koje je u jednom razdoblju muku mučio s upalom tetiva, Kramarić u novoj želi samo puno zdravlja, nikakve druge želje ne postoje.


– Nećemo ništa govoriti da ne ureknemo, ide sve bolje i bolje. Kako je bilo… Sada je super. Dobro se fizički osjećam, igram stalno, zabijam golove iako ne igram napadača. Super je, ne smijem se žaliti.



Uoči današnjeg podnevnog okupljanja hrvatske reprezentacije u Zagrebu, izbornik »kockastih« Ante Čačić odlučio je postojećem popisu igrača za predstojeće kvalifikacijske utakmice protiv Kosova (2. rujna, Zagreb) i Turske (5. rujna, Eskisehir) pridodati još jedno ime. Konkurencija među napadačima (Mandžukić, Kalinić, Kramarić, Čop) bit će jača za Ivana Santinija, prvotimca »Caena«. Santini je reprezentativni debi upisao u svibnju u Los Angelesu protiv Meksika, a prvu utakmicu natjecateljskoga karaktera odigrao 11. lipnja protiv Islanda.



Mogao bi se žaliti kad je u pitanju reprezentativni status, Andrej se u posljednje vrijeme nije naigrao u kockastom dresu. Tu temu najradije zaobilazi.


– Najbolje bi bilo preskočiti to pitanje, ali… To, zapravo, i nije pitanje za mene, nego za izbornika. On je taj koji odlučuje. Ista se priča vrti već godinu i pol dana tako da… Ostavit ćemo tu temu za neka druga vremena.


Hrvatsku, s Kramarićem ili bez njega u momčadi, očekuju izlučne utakmice za plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji iduće godine. Ostale su još četiri utakmice (Kosovo, Turska, Finska, Ukrajina), a izglede za izravan plasman uvelike je zakomplicirao neplanirani poraz od Islanda u lipnju. Kosovo i pogotovo gostovanje u Turskoj rujanski su ispiti »kockastih«…


– Turska je vrlo važna utakmica, bit će veselo. Čeka nas vatreno ozračje i Turska s novim izbornikom, iskusnim Mirceom Lucescuom. Moglo bi biti zanimljivo. Međutim, svi znamo tko smo i što smo, kakve igrače imamo. Sve je na nama. Prednost je što dolazimo u natjecateljskom ritmu, onaj termin u lipnju je bio stvarno katastrofa. Većina naših igrača je u natjecateljskom ritmu, s te strane ne bismo smjeli imati problema.