Veliko istraživanje

Ajax izbacio najviše igrača u Europi, Dinamo je četvrti, Hajduk deveti, a gdje je Rijeka?

Hina

Dinamo je četvrti proizvođač mladih igrača u Europi/Foto Arhiva NL

Dinamo je četvrti proizvođač mladih igrača u Europi/Foto Arhiva NL

Dinamo je u listopadu ove godine imao čak 66 igrača koji su najmanje tri sezone proveli u Maksimiru, a sada igraju u nekom drugom klubu. Prema UEFA pravilima to se odnosi na nogometaše iz kluba u kojem je igrač proveo najmanje tri godine između svog 15. i 21. rođendana.



ZAGREB Hrvatski prvak Dinamo nalazi se na četvrtom mjestu ljestvice europskih klubova s najviše igrača u drugim europskim ligama, objavio je CIES Football Observatory, CIES Football Observatory je analizirao 31 europsku ligu i zagrebački Dinamo je u listopadu ove godine imao čak 66 igrača koji su najmanje tri sezone proveli u Maksimiru, a sada igraju u nekom drugom klubu. Prema UEFA pravilima to se odnosi na nogometaše iz kluba u kojem je igrač proveo najmanje tri godine između svog 15. i 21. rođendana. Na prvom mjestu je Ajax koji koji je razvio 77 igrača koji sada igraju u drugim klubovima. Na drugom mjestu su kijevski Dynamo i Partizan sa po 69 igrača, dok su modri četvrti sa 66 igrača. Slijede Crvena zvezda (61), Sporting (58), Real Madrid (53), Sparta Prag (52)… Splitski Hajduk je sa 50 igrača na diobi devete pozicije.


Kada se gledaju klubovi iz “Liga petice” najveći proizvođač je aktualni europski prvak Real Madrid. »Kraljevski klub« u ovom trenutku ima 36 igrača u ostalim klubovima iz pet najjačih liga na svijetu. Lyon je drugi sa 35 igrača, Barcelona sa 34, te Athletic Bilbao (26), PSG (24), Rennes (24), Manchester United (24)…


NAJPRODUKTIVNIJI KLUBOVI


77 – Ajax69 – Dynamo Kijev, Partizan66 – DINAMO ZAGREB61 – Crvena zvezda58 – Sporting53 – Real Madrid52 – Sparta Prag50 – Dinamo Minsk, HAJDUK48 – Vojvodina47 – Barcelona….

NAJPRODUKTIVNIJI KLUBOVI U LIGAMA PETICE


36 – Real Madrid35 – Lyon34 – Barcelona26 – Athletic Bilbao24 – PSG, Rennes, Manchester United23 – Real Sociedad22 – Stuttgart21 – Monaco, Inter, Bordeaux…