Zapovjednik riječke obrane

ŽUPARIĆ OPREZAN ‘Igrao sam s Nielsenom, trkač je i borac. Takva je cijela momčad Sarpsborga’

Orlando Rivetti

Foto Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Foto Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Igrači Sarpsborga nisu, navodno, tehnički potkovani, ali su čvrsti i agresivni. Skandinavski nogomet. Kombinacija skandinavskog i otočkog nogometa. Snaga i trka – kaže Župarić



Uspješno su Riječani apsolvirali domaću zadaću, u dvama susretima na Rujevici osvojili su šest bodova sa šest postignutih golova, a sada ih očekuje »norveška avantura«. Sutra u Sarpsborgu igraju prvi susret trećeg kola protiv istoimenog domaćina, koji je prošle sezone osvojio treće mjesto, a u drugom pretkolu Europske lige eliminirao Švicarce, u uzvratu dobio St. Gallen s 1:0.


Riječani su u prva dva susreta zabili šest golova, a nisu primili nijedan! Obrana sa zapovjednikom Darijom Župarićem dobro je odradila posao. Bez obzira na to što su suparnici bili »niže klase«… Nije bilo previše posla.


– Protiv Gorice smo čak i »visjeli« u nekoliko navrata. Ajmo to pripisati činjenici da dugo nismo igrali zajedno svih devedeset minuta. Uvijek treba malo vremena da se poslože mehanizmi defenzivne faze obrane. Lijepo je kada na kraju utakmica mreža ostaje čista…




Ipak, bez primljena gola, šest golova svaki za jedan bod, bolji start se nije mogao poželjeti?


– Napadači su dobro odradili svoj posao. U prvim je utakmicama najvažnije pobjeđivati, a mi smo u dosta razdoblja dobro izgledali. S Goricom smo sve riješili u prvoj dionici, protiv Intera smo se razigrali posljednjih pola sata.


Obrana je ostala ista u odnosu na prošlu sezonu. Novo ime je Pavelić na desnom boku, a Žuta se vratio tamo gdje mu je mjesto. Ispred obrane novo ime je povratnik Čanađija?


– Nije se puno mijenjalo. Čanađija se vratio i zauzeo Bradarićevo mjesto, Pavelić je pokazao da će biti pojačanje. Dobro funkcioniramo. Barem za sada.


Velika očekivanja 


Otišli su Bradarić i Leovac, »proljetna ekipa« je na okupu?


– Svi smo na broju. Od nas se puno očekuje. Na domaćoj sceni zadatak nam je boriti se za vrh ljestvice, ali i izboriti skupnu fazu Europske lige. Imamo prigodu napraviti veliki rezultat. Daj Bože da i Dinamo izbori Ligu prvaka, da igra Europu, da budemo ravnopravni po ritmu igranja. Europski Dinamo, a vjerujem da i mi možemo do skupne faze, ide nama u prilog. Lani su oni odmarali dok smo mi igrali non-stop, srijeda – subota! Zbog toga smo bodovno zaostali u prvom dijelu sezone, u nastavku smo ih zamalo uhvatili…


Šest golova, pet strijelaca – Gorgon (2), Pavičić, Pavelić, Acosty i Heber… Nema vas na popisu igrača koji su zatresli suparničku mrežu?


– Dolazim na kornere i prekide, nastojim napraviti pomutnju, rijetko zabijam. Iskreno, nisam zabrinut zbog toga, imamo puno gol igrača, gladnih lavova. Najsretniji smo kada ne primimo gol. Nema ljepšeg osjećaja od toga da smo u obrani napravili svoj posao i sačuvali mrežu.


U četvrtak treba sačuvati mrežu u Sarpsborgu. Norvežani igraju »ragbijaški nogomet«?


– Nezgodna ekipa. Znam jednog igrača, Nielsena, igrali smo zajedno u Pescari. Matti Lund Nielsen je trkač i borac. Sigurno je takva cijela momčad. Nisu, navodno, tehnički potkovani, ali udaraju po lopti i suparnicima, želim kazati da su čvrsti i agresivni. Skandinavski nogomet. Nešto slično kao što je u prijateljskoj utakmici u Kranjskoj Gori igrao engleski trećeligaš Luton Town. Samo riječ je o kvaliteti više. Kombinacija skandinavskog i otočkog nogometa. Snaga i trka.


Riječki način 


Kako odigrati protiv takva suparnika?


– Moramo igrati na riječki način. Pokazali smo puno puta svoju snagu, odigrali smo puno dobrih partija u Europi, gdje su padali puno jači klubovi od Norvežana. Igrati svoju igru, imamo model. Nikoga nikada ne podcjenjujemo, posebice ne ovakvog suparnika koji će biti izuzetno motiviran do euforičnosti. Već u prvoj utakmici moramo postaviti temelje za konačan uspjeh na Rujevici za sedam dana. Imamo europske ambicije, kao što rekoh, želimo nove izazove.



Igrao ste u Pescari, Bradarić je otišao u Cagliari?


– Serie A bit će liga po Bradarićevu ukusu. Njegov stil igre doće će do izražaja na talijanskim terenima. Nije pogriješio u odabiru zemlje, a niti kluba. Cagliari je stabilan i ambiciozan klub. Vjerujem da će igrati s obzirom na to da su ga toliko platili…


Osijek je, kao i Rijeka, startao dvjema pobjedama u HNL-u?


– Igraju dobro. Nemojmo zaboraviti da su prošle sezone osvojili najviše bodova u međusobnim susretima s Rijekom, Dinamom i Hajdukom… Imaju odličnu momčad, borit će se za vrh ljestvice.


Rijeka je otkupila vaš ugovor od Pescare, do kada na Rujevici, navodno postoje neke ponude?


– Ne znam… Vidjet ćemo. Meni je ovdje sjajno. Rijeka mi je puno dala, dužan sam. Otići su jednog dana negdje, ali trenutačno mi se nigdje ne žuri.


Osvojili ste dvostruku krunu?


– Došao sam raditi svoj posao, Rijeka mi je omogućila da se dokažem. Vratio sam dug povjerenja, svi zadovoljni. Pred nama je još puno lijepih trenutaka i slavlja s navijačima.