Prva HNL

VAŽNI BODOVI Punčec i Črnic razveselili Rujevicu nakon puna 92 dana

Ivan Volarić

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Bila je to tvrda utakmica s relativno malo prilika, a Riječanima je bila dvostruko teška



RIJEKA – Zahvaljujući pogocima Roberta Punčeca u povojima i Matica Črnica u finišu utakmice nogometaši »Rijeke« konačno su razbili crni niz i ostvarili prvu prvenstvenu domaću pobjedu nakon trijumfa nad »Cibalijom« (7:0) ostvarenog 9. rujna.


Prošlo je od tada 92 dana ili tri mjeseca i jedan dan! Punčec i Črnic su zabili pogotke, no pobjeda je stigla u prvom redu kao plod mukotrpnog rada cijele momčadi tijekom svih 90 minuta. Bio je to još jedan trijumf nogometne pragmatike kao i nekoliko dana prije »Milana«. »Bijeli« su došli do neophodnih bodova na mišiće ne libeći se ni udariti svom snagom loptu i poslati je na tribine onda kada je to bilo potrebno. Jasno je da se u takvim okolnostima o dojmu, odnosno igri nema što reći. Nakon utakmice su svi djelovali umorno i oni koji su morali po pasjem vremenu gledati ovu utakmicu, ali i oni koji su morali igrati. Radni nogomet bez puno šarma na kraju je nagrađen s tribina, očito je da su svi koji su došli na Rujevicu bili svjesni da je u trenutku kada nedostaje puno važnih igrača bilo najbitnije doći do bodova i zadržati priključak za »Osijekom« i »Hajdukom« uoči prvenstvene stanke. 


Foto S. Ježina


Foto S. Ježina


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj





Prvi put otkada je na riječkoj klupi Matjaž Kek aktivirao je pričuvni sustav igre i posla na travnjak momčad u rasporedu 3-4-1-2. Ispred trojice stopera djelovala su četvorica veznjaka, Mavrias desno, Kvržić uz lijevu aut liniju, Puljić je igrao iza dvije špice Acostyja i Gavranovića. Puno i previše improvizacije za inače vrlo pedantnog Keka, a takva je i bila riječka igra – čista improvizacija. Tražio se uglavnom prostor na bokovima, no lopta je presporo dolazila do pozicija za ubačaj pa su najčešće takvi pokušaji u idealnom raspletu situacije za domaće završavali udarcima iz kuta. Jedan od od njih, u 11. minuti, donio je vodstvo »bijelih«. Mišić je izveo udarac iz kuta, vratar Marković podcjenio snagu juga koje je loptu odnijelo od gola i s njegov ruke, a Punčec to iskoristio i glavom smjestio loptu u mrežu za svoj riječki prvijenac – 1:0.


Riječani su se u ranoj fazi igre oslobodili rezultatskog pritiska, ali i nadalje u njihovoj igri nije bilo tečnosti. Prijetnje su stizale u refulima kao južina koja je nosila kišne kapi. U 17. minuti nakon još jednog udarca iz kuta Kvržić je dobro potegao sa vrha šesnaesterca, a Marković izvukao loptu iz bližega kuta u korner. Nakon udarca iz kuta i vraćene lopte u kazneni prostor ponovo je Punčec zatresao mrežu, ali je baš kao i asistent Gavranović bio u zaleđu. U 37. minuti Mišić je dobro izveo slobodan udarac, a Acosty u padu glavom poslao loptu kraj gola. Gosti su se u drugoj polovici ohrabrili, pokušali visokim presingom nešto isprovocirati, no ostali su u prvom poluvremenu na jednoj obećavajućoj situaciji iz 5. minute kada je Sluga pravovremenim istrčavanjem skratio kut Tataru. 



Stadion HNK Rijeke na Rujevici. Gledatelja: 3011. Sudac: Duje Strukan (Split) 7. Strijelci: 1:0 Punčec (11′), 2:0 Črnic (87′). Žuti kartoni: Bouadla, Arap, Vidović (S. Belupo), Punčec (Rijeka).


RIJEKA: Sluga -, Punčec 7, Župarić 7, Elez 6,5, Mavrias 6,5, Maleš 6,5, Mišić 6,5, Kvržić 7, Puljić 5,5, (69′ Črnic) 6,5, Acosty 5,5, (55′ Jelić) 6, Gavranović 6, (90′ Ristovski) —


SLAVEN BELUPO: Marković 5,5, Musa 6, Katić 6, Šarlija 6, Rebernik 6, Vidović 6, Tatar 6, (86′ Pejić) -, Arap 6, (78′ Dolček), Vrljičak 6, Bouadla 6, Ivanovski 6.



»Rijeka« je u nastavku igrala niz vjetar, ali domaći uopće nisu koristili tu pogodnost. Lopta je uglavnom kružila oko središta igrališta, mučili su je igrači obje momčadi. Kek je uvođenjem Jelića umjesto Acostyja nakon deset minuta nastavka jasno pokazao da mu je namjera drugim golom spriječiti ulazak u neizvjesnu završnicu. Međutim, puno konkretnije je reagirala gostujuća momčad. Koprivničani su digli razinu agresije, počeli su postepeno i dizati svoju zadnju liniju, preuzimati sve više rizika kako se bližio kraj utakmice. »Rijeka« je ušla u period igre kada se našla u podređenoj poziciji, dio navijača reagirao je zvižducima. U 66. minuti konačno su se Riječani uspjeli otvoriti.


Na Mišićev ubačaj s desnoga boka na drugoj vratnici zamalo je zakasnio Puljić i poslao loptu u malu mrežu. Pripadnici Armade osjetili su u posljednjih 15 minuta da je momčadi stisnutoj u čvrsti blok ispred vratara Sluge potrebna pomoć. Odgovor na poticaj s tribina uslijedio je u 87. minuti. Ponajbolji igrač »Rijeke« u posljednje vrijeme Zoran Kvržić je presjekao jedno dodavanje u gostujućoj polovici i povukao kontru koju je okončao nadomak šesnaesterca dodavanjem za Marija Gavranovića. Napadač »Rijeke« izašao je ispred Markovića koji je odbio njegov udarac. Na odbijanac je natrčao Črnic i otklonio svaku dvojbu oko pobjednika. Da kraj utakmice protekne u idiličnim tonovima pobrinuo se trener Matjaž Kek. Nekoliko minuta sakupio je i junior »Rijeke«, mlađi brat Stefana Ristovskog, napadač Milan.


TIJEK SUSRETA;


90′ – Iz igre ide Mario Gavranović. Ulazi Milan Ristovski.


87′ – GOOOL! 2:0 – Matic Črnic potrđuje pobjedu Rijeke. Pucao je Gavranović, Marković kratko odbio, ali samo do Slovenca koji zabija svoj prvi gol ove sezone.


85′ – Mišićev udarac iz slobodnog udarca ide u ruke Markovića.


80′ – Tatar puca s ruba kaznenog prostora, Sluga je samo ispraća pogledom pored vratnice.


72′ – S ruba kaznenog prostora sada pokušava nogom Župarić, ali to je visoko preko grede.


71′ – Musa izbija loptu ispred Gavranovića.


66′ – Nakon dugo vremena neka prilika – Puljić je, međutim, pogodio mrežu s vanjske strane.


62′ – Utakmica je ušla u nešto mirnije vode, nema prilika, iako se čini da je trenutno nešto aktivniji “Slaven”.


55′ – Umjesto Acostyja ulazi Jelić.


48′ – Acosty je neprecizan s dvadesetak metara.


46′ – Počelo je drugo poluvrijeme.


42′ – Nezgodan sudar Acostyja i Nikole Katića. Kapetan gostiju ostao je ležati.


37′ – Mišić je iz slobodnog udarca dobro ubacio za Acostyja, koji puca malo pored gola.


31′ – Lopta se odbila do Rebernika koji tuče s 25 metara i umalo vara Slugu.


28′ – S Armadine tribine čuje se skandiranje “HNS pederi, nogomet ste sj..ali”.


27′ – Žuti karton za Bouadlu. 


20′ – Kvržić opet pokušava, sad je koji metar dalje, ali lopta ne ide u okvir gola.


17′ – Odličan udarac Zorana Kvržić sa 16 metara, Marković atraktivno skreće u korner.


16′ – Šarlija uspijeva glavom presjeći dobro ubacivanje Mavriasa s desne strane.


11′ – GOOOL! 1:0 – Nakon drugog kornera Rijeke, gostujuća obrana je zaboravila na pet metara Roberta Punčeca koji lako glavom pogađa mrežu.


10′ – Ovaj put puca Ivanovski glavom, ali nije dovoljno precizan.


5′ – Sluga je skinuo stopostotnu priliku za Slaven, obranio je Tataru sa samo par metara. Sjajnu situaciju za goste zakuhao je Ivanovski.


3′ – Kvržić je izborio prvi korner za Rijeku, ali zasad nema udaraca prema Markoviću.


1′ – Počela je utakmica.


0′ – Objavljene su početne postave. U sastavu “Rijeke” nema iznenađenja. Vešović ovaj put nije u konkureniji zbog ozljede, pa će desnog beka danas igrati Mavrias. Umjesto Žute će lijevog braniča igrati Roberto Punčec.


Na klupi su Prskalo, Črnic, Gomelt, Jelić i tri juniora – Milan Ristovski, Šantek i Čeliković.