Goran Sablić

Trener “Širokog” o mogućoj prinovi “bijelih”: ‘Lončar je jedan od najuzbudljivijih igrača Premijer lige’

Orlando Rivetti

Screenshot YouTube

Screenshot YouTube

Može igrati i krilnog igrača s obzirom na svoju motoričnost. Ljevak je, stvara višak igrača jedan na jedan, dobro osvaja prostor. Strašno potentan – kaže Sablić



RIJEKA Na Rujevici je prvog dana posljednjeg tjedna u svibnju mirno, ali kako nestaje svibanjski listići s kalendara Srećko Juričić i Ivan Mance, sportski direktor »Rijeke« i njegov zamjenik, uz Miškovićev financijski blagoslov, moraju riješiti problem posudba do kraja mjeseca.


Dogovoriti se s »Pescarom« oko otkupa ugovora Darija Župarića, odnosno sa solunskim PAOK-om, raspetljati slučaj Leovac. Navodno je za obojicu u igri milijun eura, ali to je tek početna cijena…


Matei je otišao u UAE, Tomasovljev ugovor otkupila je »Astana«, čeka se da Australac Davidson, nakon osvajanja naslova s »Olimpijom«, pronađe novu sredinu. Čanađija će se vratiti, ali i otići na novu posudbu.




Prijelazni rok počinje 15. lipnja, dan nakon otvaranja Mundijala u Rusiji. Zbog Mundijala sve biti složenije, prava mercato zabava počet će tek po njegovu završetku. Govorimo o velikim poslovima, ali i malima…


Ofenzivniji profil


Nakon što su Velkovski, stoper iz »Vardara« i Pavelić, desni bočni, iz »Rapida«, stavili potpis na ugovore s »Rijekom«, na Rujevici sada vode zanimljivu bitka s »Osijekom« za novog BiH reprezentativca, Stjepana Lončara, 22 godine, igrača »Širokog Brijega«.


Razgovarali smo s njegovim dosadašnjim trenerom u »Širokom Brijegu«, Goranom Sablićem (39 godina), bivšim igračem »Hajduka« i »Dinama« iz Kijeva. Razumljvo zna da su »Rijeka« i »Osijek« zainteresirani za mladog igrača. Pitali smo Sablića koliko mu je Lončar bio bitan tijekom prošlog prvenstva u Premijer ligi.


– Postao je reprezentativac BiH, jedan je od najuzbudljivih igrača Premijer lige. Polivalentni vezni igrač koji na sredini terena može igrati bilo koju poziciju u svakom sustavu igre – govori Sablić. – Lončar može igrati i krilnog igrača s obzirom na svoju motoričnost. Ljevak je, stvara višak igrača jedan na jedan, dobro osvaja prostor. Vrlo zanimljiv. Strašno potentan.


Lončar u odnosu na hrvatsku školu veznih igrača?


– Igrači sredine terena našeg podneblja znaju sve, ali su tempaši… Lončar je atipičan vezni igrač. Prepotentan je. Može igrati ofenzivnog veznog, često ulazi u gol prigode, sam sebi stvara šanse…


Igrač budućnosti


»Rijeka« traži zamjenu za Bradarića?


– Mi smo igrali u rasporedu 3-4-3, igrao je isturenog veznog i krilo. Uvjeren sam da ima potencijala. Znam da ga hoće i »Osijek«, ali i »Rijeka« bi sigurno profitirala.


»Rijeka« igra u 4-2-3-1?


– Može igrati prednjega u veznom redu, ali i obje pozicije ispred obrane, dva zadnja vezna.


U paru s Grahovcem?


– Poznajem Grahovca. Kompatibilni su, a Lončar je bolji tehničar i ofenzivniji igrač. Lončar je jedan od najzanimjivih igrača u Premijer ligi. A Budući da su mu tek 22 godine… Pred njim je sigurna budućnost.. U »Rijeci«, kod Keka, bi se nametnuo, jer je to momčad u kojoj ima reda, zna se tko što radi na terenu. Što je najvažije, Lončar je radnik, želi učiti… – rekao je Goran Sablić.


Nije Stjepan Lončar igrač koji će promijeniti krvnu sliku »Rijeke«, ali sigurno, barem tako tvrde treneri Karačić (bivši), i Sablić (sadašnji), »Širokog Brijega«, kako je riječ o malom dijamantu za brušenje.