Europa zdaj

TRENERSKI AUTORITET Duh Matjaža Keka još uvijek lebdi nad Rujevicom iako je zaobilazi u širokom luku

Portal Novilist.hr

Ovu poruku su navijači Rijeke poslali Matjažu Keku u Opatiji/V. KARUZA

Ovu poruku su navijači Rijeke poslali Matjažu Keku u Opatiji/V. KARUZA

Da je Matjaž Kek aktualni trener Rijeke sigurno ne bi tako mirno i bezbrižno u Opatiji provodio pretposljednji vikend uoči raspusta momčadi. Na Rujevici bi bilo stanje opće mobilizacije! Ne zbog finala Kupa već Europe i svega onoga što Rijeci treba da se pokuša progurati u Europsku ligu što je za budućnost kluba puno, puno važnije od ishoda utakmice protiv Dinama nadolazeće srijede! 



RIJEKA Nogometaši Rijeke pobjedom nad Lokomotivom osigurali su drugo mjesto na ljestvici uoči finala Kupa u Puli iduće srijede. Bez obzira na to kako završi finale protiv Dinama sezona je u rezultatskom smislu spašena iako su prošloga ljeta ciljevi bili puno ambiciozniji. Iz kluba su glasno najavljivali pohod na novu titulu što se vrlo brzo pokazao kao preambiciozni cilj za igrački kadar koji je na raspolaganju. Najbolji dokaz su dvojica trenera koja nisu uspjela spustiti bodovni zaostatak za Dinamo ispod deset bodova. Matjaž Kek ostavio je Rijeku s 10 bodova “minusa” od novog-starog prvaka, Igor Bišćan uspio je udvostručiti taj zaostatak iako je mogao u miru odraditi zimske pripreme i pritom je dobio nekoliko igrača (Halilović, Tomečak i Murić su došli, a Heber otišao) za kojima je njegov prethodnik uzalud vapio prošloga ljeta. Rijeka kolo prije kraja prvenstva ima velikih 20 bodova zaostatka od Dinama! 


Kada se izuzme činjenica da je Dinamo za ovu momčad Rijeke nedostižan i da su u klubu svoje krive procjene prošloga ljeta platili smjenom trenera onda ostaje gola činjenica da je sezona u rezultatskom smislu ipak uspješna. Igor Bišćan dovukao je ekipu do drugoga mjesta unatoč brojim misterioznim ozljedama za koje se nitko u klubu ne osjeća odgovornim iako Rijeka nikada nije imala toliko ozljeđenih igrača u jednom tako kratkom vremenskom periodu neposredno nakon priprema. Doduše, nije svako zlo za zlo. Zahvaljujući brojnim ozljedama priliku su dobili mladi igrači, najbolje ju je iskoristio Ivan Lepinjica koji se profilirao u standardnog veznog igrača. Upravo je Lepinjica najveći dobitak ovoga proljeća iako je na kraju ostao usamljen među mladim igračima koji su se afirmirali u prvoj ekipi Rijeke.


Čim su se prvotimci Rijeke počeli oporavljati od ozljede mladi igrači su isčezli s travnjaka što je jasan pokazatelj da priča o sustavnoj promociji mladih igrača još uvijek nije u potpunosti zaživjela na Rujevici, ali je zato poslužila kao dobra podloga za alibije za loše igre u utakmicama s momčadima iz gornje polovice ljestvice koje su postale dio riječkog nogometnog standarda ovoga proljeća. Igoru Bišćanu ni najgorljiviji kritičari ne mogu ništa spočitati istekom sezone kada su u pitanju rezultati makar dobio tri komada na Aldo Drosini iduće srijede, ali mu se može zamjeriti što nije stvorio konture prepoznatljive igre koja sluti na europski iskorak ovoga ljeta bez čega će biti teško napuniti klupsku budžet.





Na posljednjoj domaćoj utakmici na Rujevici dio navijača na istoku dosjetio se odati počast Matjažu Keku. Duh bivšega trenera Rijeke, koji je stvorio šampionsku i europsku Rijeku, još uvijek lebdi nad Rujevicom iako je Matjaž Kek zaobilazi u širokom luku, a često je u svojem drugom domu u Opatiji. Ovoga vikenda objektiv našega fotoreportera Ivice Tomića “uhvatio” je aktualnog slovenskog izbornika u restoranu Bevanda, gdje u društvu supruge Gordane uživa u slobodnim danima uoči skorašnjeg nastavka euro-kvalifikacija.  


Jedno je sigurno da je Matjaž Kek aktualni trener Rijeke sigurno ne bi tako mirno i bezbrižno u Opatiji provodio pretposljednji vikend uoči raspusta momčadi. Na Rujevici bi vladalo stanje opće mobilizacije! U klubu bi svi bili na rubu živaca, od sportskih direktora pa do djelatnika koji rade na održavanju travnjaka. Ne zbog finala Kupa već Europe i svega onoga što Rijeci treba da se pokuša progurati u Europsku ligu što je za budućnost kluba puno, puno važnije od ishoda utakmice protiv Dinama nadolazeće srijede!