POD RIJEČKOM UROM

Škampi neće dugo na riječki stol

Orlando Rivetti

Još jedna pobjeda na Poljudu / pixell

Još jedna pobjeda na Poljudu / pixell

Ugledni i poznati riječki ugostitelj s »hajdukovim srcem«, Danko B., sipao je ogorčenje na račun voljenog kluba kojega više ne prepoznaje. I zaigrao je Danko na sigurno: »Platit ću škampe kada Hajduk pobijedi Rijeku!«. Obožavam škampe, ali bojim se (veselim se!) da neću još neko vrijeme uživati u toj čudesnoj morskoj deliciji



Nakon što je nestalo zablude, ljudi uskoro više ne shvaćaju kako se moglo u nju vjerovati. Hajdukovci su bili uvjereni da će riječka riba konačno u »bilu vršu«. Nevjerojatno je da dvadeset utakmica ne znaju za pobjedu protiv Rijeke. Kek je i devetom treneru (od Krstičevića do Carilla) podvalio taktički mamac kojega su Splićani zagrizli kao glavoči iz porta. Znam kako se osjećaju riječki navijači Hajduka, kao što znam da će moje sažaljenje zgaziti kao opušak od cigarete!


Ugledni i poznati riječki ugostitelj s »hajdukovim srcem«, Danko B., sipao je ogorčenje na račun voljenog kluba kojega više ne prepoznaje. I zaigrao je Danko na sigurno: »Platit ću škampe kada Hajduk pobijedi Rijeku!«. Obožavam škampe, ali bojim se (veselim se!) da neću još neko vrijeme uživati u toj čudesnoj morskoj deliciji. Rijeka je, naime, u Poljudu bili toliko superiorna (taktički, tehnički i trkački) da je do pobjede došla bez većeg napora. Hajduk kao da se nije pojavio, a najavljivao je borbu za naslov prvaka. Ispalo je po onoj da šakali bježe kada lav ima banket. Slovenski nogometni Napoleon, Matjaž Kek, još jednom je u Poljudu za sobom ostavio spaljenu zemlju. Domaćinu je ostala rijeka suza i gorčine…


Nisam se mislio baviti Hajdukom, tek onako usput. Jer, prelijepa je riječka priča. Rijeka je u Poljudu ustala, pokazala da je živa i zdrava, gladna uspjeha, nakon one nesretne utakmice s Atenjanima kada nisu bili na onoj šampionskoj razini. Ali za to su krivi i nogometaši AEK-a. Riječani su se iživljavali na Hajduku.




Dva gola postigao je Heber. Dva brazilska gola. Sjećate se Moisesa, Brazilca koji je igrao na sredini terena, najbolje iza prve špice, zabijao golove iz drugog plana. Prvak je postao s Palmeirasom i najbolji igrač brazilske lige. Heber je drugi tip igrača, klasični napadač. Hajduku je zabio dva brazilska gola. A pamtimo onaj na Karaiskakisu. Cijelu akciju. Potvrda zbog čega su Brazilci, i ovaj riječki, posebna sorta nogometaša. Njihova je igra više od nogometa – umjetnost. Kod Matjaža Keka, u dresu Rijeke, postat će sigurno bolji.


Zanimljiva je priča Frane Ikića, sada igrača vinkovačke Cibalije, stopera koji je iz Zadra stigao na Rujevicu, a proljeće odigrao u dresu Kopera. Ikić, po struci stoper, kod Keka nije odigrao nijednu utakmicu u godinu i pol dana, ali…


– Doživio sam ozbiljan klub iznutra, spoznao neke zakonitosti profesionalizma, bio sam godinu i pol dana pod nadzorom i u ozbiljnom radnom režimu vrhunskog trenera kakav je Kek. Konkurencija na stoperskim pozicijama bila je žestoka, Mitrović, Lešković, Samardžić…


Riječi hvale za klub i trenera s Rujevice, igrača koji nije dobio prigodu, imaju veću težinu od svih pohvala od, recimo Kramarića ili Andrijaševića, koji su na Rujevici, kod Keka napredovali do europske razine. I ugovora! Svi su bili na dobitku. Igrači i klub. Tako bi trebalo biti i s – Heberom. Rijeka stvara igrače u sustavu kolektiva, pobjeđujući u hodu. Filozofije je živjeti od svog rada. A napredovati se može individualno samo snagom momčadi.


Heber se za prvi gol u Poljudu zahvalio sucu koji nije »vidio« prekršaj nad Žutom, a onda i svom suigraču, koji mu je servirao loptu na petercu. Ostalo Brazilac ima u DNK.


AEK-a i Hajduk, dvije utakmice u četiri dana. Riječani nastavljaju danas vožnju na trećem kolosijeku, Kupu Hrvatske, idu u goste Vrbovcu. Nisu odustali od proljeća u Europi, uvjereni su da mogu obraniti naslov prvaka, ali i sačuvati Rabuzinovo sunce. Matjaž Kek počeo je stvarati svoju petu Rijeku, koja, tvrdi, neće biti slična onoj šampionskoj. Drugi su to igrači, duge karakteristike, a sve to traži novi način razmišljanja. Za početak, danas bi trebao utakmicu početi Pavičić, igrač s »nogom i glavom«. Rotirat će Kek, jer nakon toga Rijeka mora u Koprivnicu, na mjesto mnogih nedaća. Pa iz Koprivnice na milanski stadion Giuseppe Meazza na San Siru! HNL i Kup su obveza, Europa je užitak i izlog!