Hrvatski kup

Rijeka je u finalu Kupa: Golovima Murića i Lončara svladan Inter

Ivana Vaupotić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Štićenici Igora Bišćana odigrali su čvrstu utakmicu s malo prilika, no to, u konačnici, nije ni važno jer konačni cilj nije bilo umiranje u ljepoti nogometa, već plasman u finale Hrvatskog nogometnog kupa



ZAPREŠIĆ Golovi Roberta Murića i Stjepana Lončara slomili su žilavi Inter i zakazali su Rijeci put od stotinjak kliometara do Pule za 22. svibnja. Do završne borbe s Dinamom za Rabuzinovo Sunce štićenici Igora Bišćana stigli su kroz čvrstu utakmicu s malo prilika, no to, u konačnici, nije ni važno jer konačni cilj nije bilo umiranje u ljepoti nogometa, već plasman u finale Hrvatskog nogometnog kupa. 


Za najvažniju utakmicu sezone Samir Toplak osmislio je formaciju 3-4-2-1, s prekaljenim Juricom Buljatom kao srednjim stoperom i brzancima Serderom Serderovim i Nikolom Rakom na poziciji polušpica. Naravno, domaći bočni igrači, Antonio Bosec i Ivan Čeliković spuštali su se do svoje zadnje linije u fazi obrane.


U početnim minutama Inter je izgledao bolje nego prije dvanaest dana Rujevici. Doduše, kada se u sjećanja prizove taj ogled, postaje jasno da to nije bilo pretjerano teško. Igrala se 15. minuta kada su Zaprešićani osjetili dimenzije milosrđa Marija Zebeca. Naime, Buljat je na centru skoro otkinuo glavu Domagoju Pavičiću, a varaždinski sudac taj je prljavi start kaznio samo žutim kartonom.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević





Osim tog trenutka, utakmica nije ponudila skoro nikakva uzbuđenja u početnih pola sata igre, iako je Rijeka imala inicijativu. Po svemu sudeći, igrači obje momčadi bili su opterećeni iznimno velikom važnošću utakmice i nisu se htjele izlagati preuzimanju rizika. Međutim, u 30. minuti sve to se promijenilo.


Tada je Pavičić na lijevoj strani riječkog napada ukrao loptu Bosecu na trideset metara od gola Intera, izbjegao je dva klizeća starta i u sredini je pronašao Tibora Halilovića koji je odmah gurnuo pas u dubinu za Murića. Uslijedilo je “valjanje” golmana Mladena Matkovića i rutinska egzekucija – 0:1.


Vodstvo je Riječanima dalo vjetar u leđa, ali nije im donijelo priliku za drugi gol, kojim bi, vrlo vjerojatno, prelomili utakmicu. Grogirani Inter brzo se pribrao, a centimetri su ga dijelili od zijednačenja u 42. minuti, kada je Serderov na desnoj strani podvalio proigravanje u dubinu za Boseca, čiji je udarac Roberto Punčec uspio skrenuti taman toliko da se lopta uz suprotnu stativu odšulja u korner.



Na početku drugog dijela Inter je izgledao puno ambicioznije. Doduše, prva akcija u nastavku ponudila je priliku za Petra Mamića, koji na osam metara od gola nije dobro zahvatio loptu. U 54. minuti centimetri su opet dijelili Inter od izjednačenja. Tada je Igor Postonjski izveo korner s desne strane, a riječka obrana zaboravila je Andreja Šimuneca čiji je udarac glavom prošao tik uz suprotnu stativu.


Ta prilika označila je početak razdoblja blage inicijative domaćih. Nije tu bilo previše opasnih situacija po gol gostiju, ali sve skupa Zaprešićanima je davalo nadu da do kraja utakmice mogu stići do izjednačenja ili preokreta. U tim trenucima Rijeka je djelovala kao momčad koja više nema izraženih napadačkih ambija i samo želi sačuvati prednost do kraja utakmice.



U prilog tome išlo je i ponašanje Halilovića u 77. minuti, kada mu je trebalo više od pola minute za izlazak iz igre i prepuštanje mjesta Lončaru.


Ta očigledna krađa vremena sadržavala je gledanje na suprotnu stranu u trenutku kada je podignut mali semafor koji označava zamjenu, prepuvanje s igračima Intera i šetnju do kaznenog prostora domaćih do granice igrališta. Realno, Halilović je imao sreće što mu Zebec zbog toga nije pokazao drugi žuti karton.



U 83. minuti Toplak je bacio sve karte u napad, poslavši na teren prekaljenog napadača Andriju Kaluđerovića koji još uvijek nije potpuno spreman nakon duge pauze zbog ozljede. Međutim, vrlo brzo su otklonjene sve dvojbe. Lončar je povukao loptu desetak metara i s vrha kaznenog prostora pogodio je kut Matkovićevog gola. Bilo je to u 87. minuti – 0:2.



Iako je do kraja ostalo jako malo vremena, Zaprešićani nisu pomišljali na predaju, već su i dalje jurili u napada. Tako su na početku sudačke nadoknade u blizini kaznenog prostora izborili slobodan udarac koji je Josip Brezovec pretvorio u počasni gol – 1:2.


90+4′ KRAJ Rijeka je u finalu, pobijedila je inter 1:2 golovima Roberta Murića i Stjepana Lončara!


90+2′ Promjena za Rijeku: izlazi Acosty, ulazi Bušnja


90+1′ Utješni gol za Inter: Brezovec je izveo slobodan udarac s 18 metara i matirao Simona Slugu


90′ Žuti karton za Ivana Lepinjicu


85′ GOOOOOOOL!!! Stjepan Lončaaaar! Stjepan Lončar krenuo je prema golu, imao je više opcija, odlučio se na udarac i sjajno pogodio s nekih dvadesetak metara!


83′ Izmjena za Inter: Izlazi Tatomirović, ulazi Andrija Kaluđerović


81′ Lončar je oprobao udarac s 15 metara. Dobro je to izgledalo, ali je lopta od bloka otišla pored vratnice


80′ Bosec ubacuje s desna, Rak ne reagira dobro


77′ Mijenja i Bišćan: Zbog ozljede Tibora Halilovića ulazi Stjepan Lončar.


Utakmica je nakratko morala biti prekinuta: Postonjski je iz slobodnjaka pogodio Halilovića ravno u glavu. Igrač Rijeke pao je na mjestu i ostao ležati na podu. Ukazana mu je liječnička pomoć, ali morao je napustiti igru


74′ Toplak opet mijenja: Josip Brezovec umjesto Serdera Serderova


71′ Žuti karton za Tibora Halilovića


68′ Čolak odigrava za Acostyja. On puca s ruba kaznenog prostora, ali pored gola


65′ I odmah Čolak sudjeluje u stvaranju velike prilike za Rijeku! Čolak odigrava za Halilovića, čiji je snažan udarac otišao iznad grede


64′ Bišćan radi svoju prvu izmjenu: Iz igre izlazi strijelac Murić, umjesto njega na terenu je Mirko Antonio Čolak


62′ Prilika za Inter: Nakon udarca iz kuta lopta se odbija do Raka. Puca, ali njegov udarac odlazi daleko od gola


60′ Žuti karton za Ivana Tatomirovića, koji ruši Acostyja


58′ Zamjena za Inter: Robert Mišković ulazi umjesto Ivana Mamuta


56′ Još jedna prilika za Inter: Čeliković ubacuje s lijeve strane, ali ništa od svega. Bio je to odličan udarac, no nitko od Interovih igrača nije bio u blizini lopte


54′ Korner za Inter: Šimunec je najviši u skoku, ali lopta odlazi pored vratnice


53′ Pokušaj Intera: Muhar puca, Sluga je siguran


52′ Halilović pokušava s 20 metara, ali vratar Intera je na mjestu


46′ Počelo je drugo poluvrijeme, nema izmjena u nastavku


45′ Završilo je prvo poluvrijeme, Rijeka vodi 0:1, golom Murića


44′ Sluga opet na mjestu: Igor Postonjski izvodi korner, ali Sluga izlazi s crte i izbija loptu


42′ Prilika za Inter: Bosec izlazi pred Simona Slugu, no njegov pokušaj loba odlazi daleko od gola. Bila je to najbolja prigoda Intera na utakmici


39′ Župarić ubacuje, Acosty pokušava glavom, nažalost bez uspjeha


30′ GOOOOOOOOOOL! Rijeka vodi 0:1!!!! Pavičić je ukrao loptu, uslijedila je sjajna akcija: Pavičić odigrava za Tibora Halilovića koji šalje loptu kroz sredinu za Roberta Murića. On mirno zaobilazi vratara Intera i pogađa za vodstvo Rijeke!


28′ Muhar radi prekršaj nad Acostyjem. Rijeka ima slobodan udarac na 25 metara od gola Intera


27′ Bosec ulazi u kazneni prostor Rijeke. Oštro ubacuje, ali Sluga ima loptu


26′ Rijeka pokušava novim ubačajem, ali ništa od toga


23′ Serderov ubacuje u Rijekin šesnaesterac, ali pokušaj blokira Mamić. Korner za Inter, obrana Rijeke otklanja opasnost


20′ Slobodni udarac za Interes, ali lopta odlazi u gol aut


15′ ŽUTI KARTON ZA BULJATA: Divljački start na Pavičiću! Stoper Intera izvukao se samo sa žutim kartonom za hrvački zahvat na veznjaku Rijeke. Je li ga Zebec mogao isključiti iz igre?


11′ Acosty puca slijeva, ali udarac odlazi preko grede


8′ Murić puca izvan šesnaesterca, ali Matković skreće loptu u korner. Murić je lijepo naciljao, bila je to dobra prilika


7′ Pavičić presjekao loptu, koja je došla do Puljića, ali on nije uspio pucati s ruba kaznenog prostora


5′ Župarić izborio prvi korner za Rijeku. Izveo ga je Murić, ali Čeliković izbija loptu u aut


1′ Počela je utakmica


Sastavi


Objavljeni su sastavi.


HNK Rijeka:


Simon Sluga, Petar Mamić, Roberto Punčec, Ivan Lepinjica, Zoran Kvržić, Tibor Halilović, Dario Župarić, Boadu Maxwell Acosty, Robert Murić, Jakov Puljić i Domagoj Pavičić


Na klupi su: Andrej Prskalo, Mirko Antonio Čolak, Denis Bušnja, Joao Rodrigo Pereira Escoval, Hrvoje Smolčić, Stjepan Lončar i Milan Ristovski


Inter Zaprešić:


Mladen Matković, Karlo Muhar, Ivan Tatomirović, Igor Postonjski, Ivan Mamut, Ivan Čeliković, Jurica Buljat, Andrej Šimunec, Antonio Bosec, Nikola Rak i Serder Serderov


Na klupi: Ivan Kelava, Jasmin Čeliković, Andrija Kaluđerović, Tomislav Haramustek, Borislav Aleksandrov Tsonev, Josip Brezovec i Robert Mišković



Kako se pripremaju Riječani?


Je li se Rijeka oporavila od poljudskog debakla?


Poraz jest pao teško, pogotovo jer je stigao poslije 2.813 dana riječke dominacije na poljudskom stadionu, ali Zoran Kvržić smatra da isti može poslužiti kao dodatna mobilizacija i motivacija uoči današnjega sraza sa Zaprešićanima.


– Ne bih volio da me se krivo shvati, ali možda je u jednu ruku i dobro da smo na Poljudu doživjeli svojevrsno otrježnjenje kako bismo shvatili važnost utakmice s Interom. Jer, od utakmice u Zaprešiću ovisit će ukupna ocjena naše sezone, hoće li biri dobra ili loša.


Moramo napraviti sve da uđemo u finale Kupa, pritom moramo zaboraviti nedavnu pobjedu na Rujevici od 7:0. U Zaprešiću će se igrati potpuno drukčija utakmica, ali nadam se da ćemo svi dati svoj maksimum.


Inter će nedvojbeno htjeti pokazati sasvim drukčije lice nego nedavno na Rujevici, iako je upitno čime to Zaprešićani mogu iznenaditi Riječane.


– Trebamo biti oprezni, igra se na ispadanje, a jedna je greška dovoljna da utakmica ode u neželjenom smjeru. Moramo biti maksimalno disciplinirani i koncentrirani od prve minute.


Nadam se da će Armada doći u velikom broju i da će nas podržati kao što nas je podržala i u Splitu unatoč uvjerljivom porazu. Svaka čast našim navijačima, nadam se da će biti uz nas u Zaprešiću kako bismo napravili iskoraz i plasirali se u finale Kupa.


Pobjeda nas Interom bila bi vrlo važna, pogotovo na psihološkom planu. Ne samo zbog činjenica da bismo dobili priliku boriti se za trofej, već i zbog naših nastojanja da do kraja prvenstva sačuvamo drugo mjesto.


Uostalom, još uvijek imamo šest bodova prednosti u odnosu na Osijek i Hajduk, što znači da je sve u našim rukama. Ovisimo o sebi samima. Dakle, pita se jedino nas. Opet, moramo biti pravi da bismo tu prednost na drugoj poziciji sačuvali do kraja – zaključio je Kvržić.