Analiza osječkog debakla

Rijeka je sva tri gola u Osijeku primila na punu obranu, s osjetnim viškom igrača u kaznenom prostoru

Portal Novilist.hr

Roberto Punčec/D. KOVAČEVIĆ

Roberto Punčec/D. KOVAČEVIĆ

Rijeka je sva tri gola primila na tkz. punu obranu, štoviše sva tri gola Osječani su postignuli iz šesnaesterca u trenucima kada je ispred vratara Prskala bilo gotovo dvostruko više njegovih igrača nego suparničkih. 



RIJEKA Navijači Rijeke su ljuti i razočarani… Društvenim mrežama uglavnom se provlače kritički tonovi na račun igre “bijelih”, ali i poteza novoga trenera Simona Rožmana. Neki će jednostavno sve pripisati lošoj fizičkoj pripremi koja je problem već duže vremena, drugi pak “neiskusnom treneru” koji nije adekvatno reagirao s promjenama u nastavku, treći će ustvrditi kako je taktika preofenzivna pa se trkački nespremni igrači ne stignu vratiti i zatvoriti prilaze svojim vratima, a četvrti, istina rijetki, će uprjeti prstom u kvalitete i karakter igrača koji su nakon sjajnog prvoga poluvremena odigrali očajno drugo poluvrijeme. Ono što najviše boli jest način na koji su nogometaši Rijeke primili tri pogotka u nastavku osječkog ogleda, a to nema veze s fizičkom pripremom, taktikom ili zamjenama već nečim što spada u domenu početničkih pogrešaka zbog kojih se u omladinskom pogonu trče kazneni krugovi.



Rijeka je sva tri gola primila na tkz. punu obranu, štoviše sva tri gola Osječani su postignuli iz šesnaesterca u trenucima kada je ispred vratara Prskala bilo gotovo dvostruko više njegovih igrača nego suparničkih.  Prskalovi suigrači nisu dobro odradili elementarno pokrivanje igrača u kaznenom prostoru, a pritom je izostala i doza odlučnosti. Da stvar bude gora to se ponavlja iz utakmice u utakmicu!


PRVI GOL – 1:2





*Čak petorica igrača Rijeke su unutar šesnaesterca u trenutku kada Mbakogu bez bloka (Lepinjica je zakasnio izaći u blok, Čolak pokušao pomoći, ali je odustao kada je vidio da ima više nego dovoljno igrača u šesnaestercu), upućuje udarac koji se pretvara u idealnu asistenciju za Marića na drugoj vratnici. Kvržić je dozvolio da mu napadač Osijeka uđe iza leđa, uzaludno je tražio zaleđe kojega nije bilo. Budući da je pritom Ndockyt bio u debelom zaleđu ispada da su petorica igrača Rijeke neuspješno čuvala dvojicu igrača Osijeka.


DRUGI GOL – 2:2



*Tipičan riječki pogodak ove jeseni. Kvržić nije izašao na vrijeme i pokušao blokirati ubačaj Talysa s lijevoga boka. Lopta prelijeće Župarića i Halilovića koji čuvaju jednog igrača Osijeka u ravni prve vratnice. Lopta stiže do usamljenog Lope na vrhu peterca koji glavom postiže pogodak kao na treningu. Lopu je po ulasku u kazneni prostor prvo pustio Lepinjica, a onda nije na njega izašao drugi stoper Punčec koji je bio bez igrača i čuvao prostor ispred Prskala. U trenutku centaršuta u kaznenom prostoru bilo je osam igrača Rijeke i četiri igrača Osijeka.


TREĆI GOL – 3:2



*Opet je Prskalo kapitulirao nakon ubačaj s boka. Ovoga puta se na centaršut iz kornera nadovezalo nekoliko neodlučnih reakcija njegovih braniča, a vrhunac je kada je Župarić dozvolio da mu suparnički igrač iščeprka loptu i gurne do strijelca Žapera. Treba naglasiti da je Žaper bio u očiglednom zaleđu i da taj pogodak nije trebao biti priznat. S druge strane opet strši činjenica da je čak sedam igrača Rijeke gledalo kako se Župarić bori za loptu. Trojica igrača Osijeka su bila u debelom zaleđu, a jedan bezopasno promatrao situaciju. Dakle, Rijeka je opet primila gol s gotovo dvostruko više igrača u fazi obrane.