Rijeka vs. Rudeš

ROBERTO PUNČEC: Svi reći da nas protiv Rudeša očekuje najlakša utakmica, a mi znamo da to nije tako

Marko Cvijanović

Roberto Punčec/Foto REUTERS

Roberto Punčec/Foto REUTERS

Da se razumijemo, mi tu utakmicu moramo dobiti, jer… Kad ideš u goste Hajduku ne možeš računati na pobjedu u kakvom god Hajduk bio stanju, ali Rudeš na Rujevici moraš pobijediti - kaže branič Rijeke



RIJEKA Nogometaši Rijeke danas protiv Rudeša na Rujevici otvaraju završno poglavlje u borbi za obranu drugog mjesta na ljestvici što otvara najbolju startnu poziciju u kvalifikacijama za Europsku ligu. Pred Riječanima je prioritet pobjede kojom će zadržati najmanje šest bodova prednosti u odnosu na prve pratitelje (Osijek, Hajduk) pet kola prije kraja prvenstva.


– Da, sad će svi reći da nas protiv Rudeša očekuje najlakša utakmica, a mi znamo da to nije tako. Da se razumijemo, mi tu utakmicu moramo dobiti, jer… Kad ideš u goste Hajduku ne možeš računati na pobjedu u kakvom god Hajduk bio stanju, ali Rudeš na Rujevici moraš pobijediti. Tri boda su nam prijeko potrebna i određeni pritisak postoji, znamo da nećemo imati lagan posao, tim više što je Rudeš puno puta dokazao da zna biti tvrd orah svim momčadima u ligi. Međutim, za nas ne postoji druga opcija osim pobjede. Najbitnije je čim prije postići vodeći gol, Rudeš će se u tom slučaju malo otvoriti i bit će nam puno lakše igrati u nastavku utakmice. U suprotnom, čeka nas oranje i kopanje – kaže Roberto Punčec, koji je minule srijede u Zaprešiću u prvoj momčadi prvi put osvanuo poslije 30. siječnja i koprivničkog gostovanja protiv Slaven Belupa. U međuvremenu je muku mučio s ozljedom ramena.


Ozljeda prošlost


– Konačno je sve OK. Radilo se o prednjoj dislokaciji ramena, koje mi je doslovno ispalo. Na sreću, oštećenja nisu bila tolika da bi bio potreban operativni zahvat, jer me u tom slučaju ne bi bilo pet ili šest mjeseci. U redu, kod ramena ionako oporavak traje dugo, ali uspjeli smo sanirati ozljedu. Jako je bitno sada ojačati taj cijeli mišićni sklop, jer postoje izgledi da rame opet iskoči, zato je prevencija najvažnija. Za sada je sve u najboljem redu i nećemo više ništa govoriti da ne ureknemo, ha, ha, ha…




Povratak je prošao bezbolno u oba slučaja. I kad je u pitanju zaliječenja ozljeda, i kad je u pitanju konačni ishod. Za svakoga je braniča bonus više činjenica da je počasni gol Intera (Brezovec) stigao u samoj završnici i iz slobodnog udarca.


– Dobro je bilo, iako nije jednostavno vraćati se poslije ozljeda i dugotrajnog izbivanja s terena. Zadnja tri ili četiri tjedna prije povratničke utakmice mogao sam već puno toga fizički odraditi, jedino nisam mogao ulaziti u duele. Dakle, na tjelesnom planu bio sam spreman opet zaigrati, samo… Možeš trenirati koliko hoćeš, ali dok ne osjetiš teren, nemaš pravi osjećaj. To je savim druga priča. Dobro sam se osjećao u Zaprešiću, ionako je na kraju najvažnije da smo ostvarili plasman u finale Kupa.


Poslije poljudskog debakla utakmica u Zaprešiću bila je posebno teška s psihološkog stajališta, percepcija tekuće sezone bila bi sasvim drukčija da su »bijeli« posrnuli u polufinalu.


– Dogodi se takva utakmica kao nama na Poljudu. Naravno da smo svi bili svjesni kako je to bilo jako loše, psihički smo bili dotučeni. Zato je bilo dobro što je brzo došla utakmica s Interom u Zaprešiću da se ne moramo puno osvrtati na ono što se dogodilo na Poljudu. Morali smo gledati prema naprijed, pobjeda nad Interom u polufinalu Kupa bila je vrlo značajna. Popravili smo dojam, činjenica je da nismo igrali bajno, ali u takvim je utakmicama najbitnije proći.


Osvajanje Kupa


Poslije Rudeša, »bijele« u prvenstvu očekuje derbi susjeda sa suprotnih strana Učke protiv Istre 1961, derbi na Rujevici protiv Dinama, gostovanje u Osijeku, domaći ispit protiv Lokomotive i u zadnjem kolu odlazak u Koprivnicu.


– Nama je prvi cilj izboriti Europu, ali prvi sljedeći cilj je izboriti Europu na što boljoj poziciji, po mogućnosti kao drugoplasirana momčad prvenstva. Sve je u našim rukama, u najboljoj smo poziciji. Imamo prednost u odnosu na pratnju, ali nismo u tako komotnoj situaciji da se možemo opustiti. Štoviše, čeka nas nekoliko utakmica koje će za nas biti pravi ispit. Dobra je stvar što se polako kompletiramo, vraćaju se ozlijeđeni igrači, vjerujem da ćemo završnicu sezone svi dočekati zdravi, a u tom slučaju možemo ostvariti zacrtane ciljeve. Nadam se da ćemo uspjeti podignuti formu na višu razinu i maksimalno odraditi preostale utakmice do kraja sezone.


Kao šlag sezone stiže finale Kupa protiv Dinama i prilika za osvajanje trofeja. Koliko god »modri« bili izraženi favoriti, Punčec vjeruje da Rijeka u jednoj utakmici može biti itekako konkurentna.


– Dinamo stvarno igra odličnu sezonu, nema im se što reći i prigovoriti. Moramo im priznati da su daleko najkvalitetniji, ali realno, u jednoj utakmici mi možemo dobiti bilo koga. Uostalom, pokazali smo već ove sezone da možemo pobijediti i jak europski Dinamo. Prema tome, ne vidim razlog zašto ne bismo vjerovali da možemo pobijediti Dinamo i osvojiti Kup. Štoviše, moramo ući s tom mišlju u utakmicu i u tom slučaju sam uvjeren da ćemo to ostvariti.



Utakmice 31. kola:


Lokomotiva – Istra 1961 1:1Gorica – Hajduk 3:0Osijek – Dinamo 2:1Inter – S. Belupo 16.30hRijeka – Rudeš 19.00h Dinamo 31 25 4 2 62:16 79Rijeka 30 16 8 6 57:32 56Osijek 31 15 8 8 52:32 53Hajduk 31 13 11 7 45:32 50Gorica 31 14 7 10 47:39 49Lokomotiva 31 13 9 9 48:31 48Inter 30 8 4 18 33:69 28S. Belupo 30 4 14 12 34:48 26Istra 1961 31 5 7 19 26:57 22Rudeš 30 2 4 24 20:69 10

SLJEDEĆE KOLO (4. svibnja): Slaven Belupo – Osijek (5. svibnja), Dinamo – Lokomotiva (5. svibnja), Istra 1961 – Rijeka, Rudeš – Gorica (3. svibnja), Hajduk – Inter.



RIJEKA – RUDEŠ 19 SATI


Stadion Rujevica. Sudac Tihomir Pejin (Donji Miholjac).


RIJEKA: Sluga, Kvržić, Župarić, Punčec, Mamić, Lepinjica, Murić, Halilović, Lončar, Acosty, Puljić.


RUDEŠ: Banić, Filipović, Pejović, Smoljo, Rožman, Vuco, Erick, Štrkalj, Juranović, Lisakovich, Kovačević.