Tibor Halilović

Protiv Hajduka smo krenuli opreznije, a kad budemo kompletni, bit ćemo puno opasniji

Denis Frančišković

Tibor Halilović tijekom Jadranskog derbija/N. PAVLETIĆ/PIXSELL

Tibor Halilović tijekom Jadranskog derbija/N. PAVLETIĆ/PIXSELL

Atmosfera je dobra, a bila je i u vrijeme kad smo nažalost izgubili od Gorice. Ne sumnjam u našu kvalitetu. Protiv Gorice nas nije išlo. Pobjeda u Zaprešiću dobro je došla za još bolje ozračje, dok su protiv Hajduka bili drugačiji ciljevi - kaže bivši junior Dinama



RIJEKA Pobjeda u Zaprešiću i Jadranski remi nakon kojeg su svi zadovoljni vratili su rutinu na Rujevicu. Već u petak »bijeli« nastavljaju prvenstvene obveze, gosti su posljednjeplasiranog Rudeša, »fenjeraša« na ljestvici koji je praktično već sad drugoligaš. Ali koji je »plutajuća mina« HNL-a, što je na svojoj koži najbolje osjetila Lokomotiva… U trenutku kad Igor Bišćan traži najbolji sastav priliku je dobio je i Tibor Halilović, izdanak Dinamove omladinske škole koji je na Rujevicu došao iz Visle Krakow.


– Dojmovi su zasad super, od ekipe, stožera, položenosti kluba pa do nadalje… Kad sam dolazio, bitno mi je bilo da je igrački kadar dobar. Sad su nas prorijedile ozljede, ali kad smo kompletni to je jako ozbiljna momčad. Želja mi je bila da imam dobre suigrače i uz njih još više napredujem.


Halilović je po dolasku vrlo brzo »bačen u vatru«. Ozljede ključnih igrača, poglavito Gorgona, tražile su hitnu intervenciju Igora Bišćana u suženom sastavu. Halilović je dobio šansu iako još nije sto posto »fit«…


Bit ćemo opasniji




– Istina, nisam dugo čekao svoju šansu. Ali nisam niti prošao kompletne pripreme da dođem u neku svoju optimalnu formu, fizičku i taktičku. Mislim da sam zasad dobro odgovorio, ali znam i vjerujem da mogu još puno bolje. Bitno mi je bilo što prije se priviknuti i dobiti prave minute. Zasad je dobro…


Pozicija središnje polušpice u sustavu 4-2-3-1 mu odgovara, mada voli zaigrati i u drugačijem sustavu.


– To je moja prirodna pozicija ili još bolje kad sam tu u formaciji 4-3-3 s jednim zadnjim veznim. Više volim da sam licem okrenut i prije primim loptu prije ili oko centra. Ali mogu se snaći i na sadašnjoj poziciji, a sve ovisi i o protivniku, kakav on ima raspored. Protiv Intera bilo je više mjesta, dok se protiv Hajduka, koji je imao četiri igrača u sredini, bilo teže nametnuti se i naći prostora. Malo je teže kad su četiri vezna igrača usko… No, preferiram kad na leđima nosim desetku ili osmicu.


Protiv Hajduka igrao je iza Puljića u kooperaciji s Gorgonom na desnom i Acostyjem na lijevom krilu.


– Još kad se vrate Heber i Čolak bit će sve to puno bolje. Jako je dobro kad je dobra konkurencija. Mislim da se osjeti da smo dobri tehnički i da želimo igrati. Protiv Hajduka smo krenuli opreznije, a kad budemo kompletni, bit ćemo puno opasniji. U prošlim utakmicama stvarali smo dosta šansi. I ja se moram malo više priviknuti na suigrače, znati kakvu loptu tko hoće, kako se tko otvara… A za to treba vremena.



Halilović je u svlačionici naišao na mnoga poznata imena iz Dinamovih juniorskih dana. Tu su Capan, Mamić, Pavičić, Murić… s kojima je već zajedno igrao. I družio se.


– Živim na Srdočima, još uvijek upoznajem Rijeku, a sva sreća tu je Capan koji mi pomaže. S njim sam dobar dugi niz godina, igrali smo zajedno, a družili se i izvan terena. I ostali dečki dobro su me prihvatili. U posljednje vrijeme malo je bilo vremena za nešto izvan nogometa. Uglavnom smo fokusirani na utakmice. Ali vjerujem da će se naći vremena i za to. Posebno kad počnemo više pobjeđivati – kaže Halilović.



S Puljićem je pak igrao jedno vrijeme u Lokomotivi…


– »Puljo« je igrač odličnog udarca i dobre tehnike. Kad se »kliknemo«, bit će to sve još puno bolje. Evo, u Zaprešiću smo stvorili dosta dobrih prilika, a mislim da možemo dobro kombinirati i na dodir, dva. To bi trebao biti putokaz.


Halilović hvali i ozračje koje nije previše poremetio niti poraz od Gorice.


– Atmosfera je dobra, a bila je i u vrijeme kad smo nažalost izgubili od Gorice. Ne sumnjam u našu kvalitetu. Protiv Gorice nas nije išlo. Pobjeda u Zaprešiću dobro je došla za još bolje ozračje, dok su protiv Hajduka bili drugačiji ciljevi. Hajduk nam nije stvorio previše šansi, imao je posjed i remi je najpravedniji. Nama je važno da su Splićani nakon ove utakmice ostali na istoj udaljenosti.


Do Dinama pravi


Halilović je u situaciji da se mora nametati u najtežem trenutku, kad Bišćan traži što bolju igračku formulu za svoje protivnike. No, po njemu to ne mora biti loše.


– Nekad se karakter pokazuje kroz brzu prilagodbu. Murić i ja moramo pokazati da smo dovedeni s razlogom. Cilj je da pomognemo momčadi na putu za Europu, da izborimo finale Kupa i naravno da se što bolje nametnemo. S Murićem sam godinu i pol igrao u juniorima Dinama. Ozljede? Imamo spefifičnih kao što su one Raspopovića, Pavelića i Vuka. Neke su i plod nesreće… Ne znam kako bih komentirao ostale. Moguće je i da su sad nakon priprema teži tereni, a kad se mijenja podloga događaju se i takve stvari. Netko osjeti zatezanje, ne želi stati… i onda se to dogodi.


Raduje ga i riječka mladost u rosteru.



Tibor tek upoznaje Rijeku, kao novinara po struci zanima ga sve pa i Riječki karneval.


– Kao mali bio sam s roditeljima na opatijskom dječjem karnevalu. To mi je ostalo u lijepom sjećanju, a sada me zanima kako je to u Rijeci. Znam da se radi o velikom karnevalu i dobroj zabavi. Vidjet ćemo – kaže Tibor.



– Znam kad smo bili juniori Dinama, uvijek smo bili malo superiorniji od drugih. A onda kad dođeš u seniorski nogomet, uđeš u neku realnost i puno je teže pokazati svoje sposobnosti. Možeš tehnički biti bolji, ali ako je netko fizički spremniji ili taktički iskusniji, onda ne možeš doći do izražaja. Mislim da su sve to dobri dečki i da će im sve ovo samo koristiti u budućnosti. Željni su i rada što je jako dobro.


»Bijele« već u petak čeka ogled s Rudešom u gostima, potom domaća utakmica s Istrom 1961 pa Dinamo u Maksimiru.


– Na papiru igramo dvije lakše utakmice. Ovo je dobra prilika da se opet malo dignemo. Tu idemo na tri boda za što smo dovoljno kvalitetni. Pa i u slučaju kad nas je manje. Onda naravno derbi s Dinamom. Vjerujem da ćemo tada biti u odličnom stanju. To su uvijek posebne utakmice, s dodatnim motivom. Rudeš nije bezazlen? Istina, vidjelo se to protiv Lokomotive. Ne smije se podcijeniti niti jedna momčad. Travnjak je jedino mjerilo – zaključuje Halilović.