Derby della Učka

Murić i Gorgon majstorijama slomili Puljane, Riječani dočekali vatromet

Denis Frančišković

Alexander Gorgon načeo je mrežu Puljana/Foto R. BRMALJ

Alexander Gorgon načeo je mrežu Puljana/Foto R. BRMALJ

Rijeka je ipak držala sve konce igre, u drugom poluvremenu po običaju malo pala u tempu i koncentraciji, ali s druge strane i prijetila te mogla ispratiti goste s još kojim golom više preko Učke



RIJEKA Rijeka je i to dočekala. Vatromet i napokon, pobjedničku, sadržajnu utakmicu na Rujevici. I sve uz taktove pjesme “Tu je jubav moja…”. Znanu uspješnicu koju je nedavno dodatno proslavio Ganac Acosty. I pobrao simpatije. Sinoć su je pjevali svi igrači i tribine. Domaća pobjeda je stigla nakon točno četiri mjeseca i pet dana, nakon dugog posta i dosta razočarenja pred domaćim gledateljstvom. Nastavljena je tako pobjednička tradicija u susjedskim derbijima, “bijeli” su s visokom ocjenom odigrali poglavito prvih 30 minuta kada je Istra slomljena fantastičnim golovima Gorgona i Murića. No, nije se predavala, do kraja je bila “tvrda kost” za Riječane, prijetila i nadala se preokretu.


Rijeka je ipak držala sve konce igre, u drugom poluvremenu po običaju malo pala u tempu i koncentraciji, ali s druge strane i prijetila te mogla ispratiti goste s još kojim golom više preko Učke.


Središnja figura u igri riječke momčadi sinoć je bio povratnik Robert Murić. Osvanuo je u momčadi umjesto Andrijaševića, ali zaigrao na poziciji desnog krila i sa svojih nekoliko poteza i minijatura iznova oduševio. Potencijal je kojeg će trener Simon Rožman tek trebati dodatno izbrusiti.




Rijeka je u prvom poluvremenu ostvarila željeno, kapital od dva gola bio je krucijalan, a momčad je nakon njega mogla igrati puno opuštenije. Počelo je velikom prigodom “bijelih” u 11. minuti kada je nakon kornera Murića vratar Čondrić obranio udarac Čolaka teškom mukom, u nastavku akcije Acosty je tukao s nekoliko metara preko grede. I izmamio uzdahe navijača… Bila je to stopostotna prigoda.


Prskalo spašavao


Riječani su poveli tri minute kasnije, gosti su tražili prekršaj, sudac pustio akciju iz koje je Gorgon opalio silovito s 20 metara, lopta se odbila od Galilea i vratnice i završila u mreži – 1:0. Drugi pogodak opet je bio malo remek djelo iz Murićeve “radionice”. Igrač najboljeg udarca i najopasniji izvođač kornera i slobodnih udaraca u domaćim redovima, iskosa je prebacio živi zid i pogodio s desne strane bliži, nebranjeni kut. Čondrić je poletio, ali kasno, loptu je dodirnuo, čak se i malo ozlijedio, ali se ona zakoprcala u mreži – 2:0.


Vodstvo kao da je malo uspavalo “bijele”, Puljani su živnuli i postajali sve opasniji po gol Prskala. U toj su fazi igre pravovremeni bili domaći stoperi Župarić i Escoval.Prvo je Ćuže (31′) ostao sam u šesnaestercu, ali i puno oklijevao, Escoval je spasio najgore uklizavanjem. U 39. minuti Ćuže je ubacio za Gržana, ali tada je pravovremen bio Župarić, blokirao je iz blizine pokušaj gostujućeg ofenzivca. Istra je zaprijetila i u 45. minuti kada su se zamijenile uloge, ubacio je Gržan, a Ćuže glavom tukao, no Prskalo se nije dao iznenaditi.

U drugo poluvrijeme gosti su ušli puno ofenzivnije, otvorenog garda, a utakmica dobila na dinamici i obostranoj agresiji. Jednostavno, igralo se u brzini više. Puljani su odmah zaprijetili, točnije Gržan koji je nakon lijepe akcije iskosa sa 17 metara tukao, a lopta sijevnula iznad samih rašlji. Četiri minute kasnije Rijeka je stvorila velika šansu nakon što je Acosty majstorski podvalio loptu za Čolaka, no njegov udarac sa 16 metara Čondrić je ukrotio.


Najstroža kazna?


“Crni” iz Pule puno su toga bacili na napadačku kartu i sve ozbiljnije prijetili. U 53. minuti Franić je napucao Pavičića u šesnaestercu, dojam je da ga je lopta pogodila u ruku, no Rijekin povratnik kao da je više zaklonio tijelo od siline udarca. Gosti su tražili najstrožu kaznu, ali bez uspjeha kod Pajača…


Raspoloženi Murić u 58. minuti izveo je još jedan sjajan udarac, s 25 metara iz slobodnog udarca naciljao je same rašlje, vratar poletio zrakom i odnio loptu u gredu spriječivši treći domaći pogodak. Pljesak su zaslužili i Murić i Čondrić… Gosti su mogli do pogotka u 60. minuti, no Stefan Lončar zakasnio je ne petercu na odličan ubačaj Pavića.


U sedamdesetima Rijeka je imala dvije velike šanse, oba puta preko Čolaka. Domaći napadač jednom je (72′) tukao glavom kraj gola, drugi put (78′) punom nogom malo iznad grede. Čolak je još jednom pokušao (87′) udarac glavom na dodavanje Lončara zavrpio je kraj gola…