Nedostaje kamera

MARIO STRAHONJA: U VAR sobi došli su do spoznaje da je Čolak gotovo sigurno igrao rukom

Denis Frančišković

Fran Jović provjerava snimku Čolakova gola/u Velikoj GoriciFoto PIXSELL

Fran Jović provjerava snimku Čolakova gola/u Velikoj GoriciFoto PIXSELL

VAR je tehnologija koja nam pomaže. Ovdje imamo jednu malu dilemu premda imamo spoznaju da je nekako bilo igranje rukom. No, da je koja kamera više u produkciji kuće koja radi prijenos, bilo bi svima lakše. Važno je da je sudac u ovoj situaciji bio vrlo koncentriran - rekao je HRT-ov sudački ekspert



RIJEKA Sporni pogodak Antonija Mirka Čolaka u Velikoj Gorici u sudačkoj nadoknadi na ubacivanje Štefulja s lijevog boka i jučer je bio jedna od glavnih tema nogometnih zaljubljenika. Čolaku nije priznat jubilarac, deseti prvenstveni gol, a Rijeci je na kraju ostao samo utješni bod. I dosta gorčine na putu prema Kvarneru. Čolak je jasno i decidirano nakon utakmice tvrdio da je loptu pogodio ramenom, no zagrebački sudac Fran Jović nakon konzultacije s VAR sobom odlučio je promijeniti svoju prvotnu odluku i loptu s centra vratio na peterac vratara Kahline.


Evo kako je cijelu spornu situaciju u emisiji Stadion prokomentirao HRT-ov sudački ekspert Mario Strahonja.


– Ovaj gol bio je velika tema tijekom dana i tema koja se morala dogoditi u jednom trenutku. VAR je upravo alat koji otkriva jasne i očigledne pogreške, a da sudac to nije mogao dobro vidjeti. Što se tiče suca, s njegove pozicije ovo je apsolutno ispravna situacija, on drugo nije mogao vidjeti. No, kako VAR kontrolira svaki postignuti pogodak, preko VAR sobe s VAR i AVAR sucem došli su do spoznaje preko njihovih kamera unutra da je ovdje igrač gotovo sigurno igrao rukom i usmjerio loptu prema golu – pojasnio je Strahonja pomalo nesuvislo cijelu dramatiku ključnog detalja u Velikoj Gorici.




Pritom je potvrdio i da je Čolakov žuti karton sasvim opravdan.


– Kad već imamo VAR tehnologiju, dajem jedan apel za budućnost. Očekujem da se kamere koriste malo više, da se ubaci još koja više. VAR je tehnologija koja nam pomaže. Ovdje imamo jednu malu dilemu premda imamo spoznaju da je nekako bilo igranje rukom. No, da je koja kamera više u produkciji kuće koja radi prijenos, bilo bi svima lakše. Važno je da je sudac u ovoj situaciji bio vrlo koncentriran. Igrač koji je postigao pogodak ovdje mora dobiti opomenu zato što u pravilima igre jasno piše da je to nesportsko ponašanje. I kad nema namjere? Tako je, i bez namjere – tvrdi Strahonja.