Legenda upozorava

MARIJAN BRNČIĆ: S Rijekinom školom nogometa nešto nije u redu, ne možeš štedjeti na plaćama trenera

Denis Frančišković

Marijan Brnčić/Foto Arhiva NL

Marijan Brnčić/Foto Arhiva NL

 Ne može se štedjeti na svojim trenerima. Ne može trener biti plaćen četiri, pet tisuća kuna - tvrdi nekadašnji igrač, trener i šef škole riječkog nogometnog prvoligaša.



RIJEKA  Na Rujevici se treći put u kratko vrijeme nastoje okrenuti mladima. Naglasak je na »nastoje« jer dosadašnji pokušaji i nisu bili previše opipljivi. Izuzev Ivana Lepinjice, Denisa Bušnje i Hrvoja Smolčića u posljednje vrijeme prva momčad bila je isključivo orijentirana i rezervirana za »legiju stranaca«. A i prilike koji su dobili dečki iz vrijedne radionice mladih na Rujevici nisu bile toliko ciljane i planske koliko je do njih došlo silom prilika. Prije svega zbog brojnih ozljeda, a samim tim i manjkom igrača.


Posljednja najava s Rujevica je pozitivno pozdravljena kod većine simpatizera »bijelih«, a što će od svega biti tek treba vidjeti. Možda već i do kraja godine. No, već sad je jasno da će sve to biti jako teško izvedivo u trenutku kad Rijeka morati ganjati rezultat i hvatati priključak s momčadima koje love europski vlak.


– Ne treba biti previše pametan, već davno se Rijeka trebala okrenuti Školi nogometa. Danas se toliko crpe ti talentirani igrači po regijama da je teško dobiti igrača sa strane. Znači klubovi se moraju preorijentirati na svoju Školu – kaže Marijan Brnčić, nekadašnji prvotimac Rijeke i Dinama, ali i direktor Omladinske škole riječkog prvoligaša. – Koliko se meni čini nešto nije u redu u toj Školi iz nekoliko razloga. Kao prvo postoje jako dobri uvjeti za rad, ali čuo sam da ti treneri uopće nisu dovoljno stimulirani. Znači za minimalnu plaću posvećuju jako puno vremena radu s djecom. Ne može se štedjeti na svojim trenerima. Ne može trener biti plaćen četiri, pet tisuća kuna. Mi smo davno inzistirali da svi treneri u Prvoj ligi moraju imati tisuću eura neto. Treće, uvijek me je zanimalo zbog čega Škola koja je uvijek imala 300, 400 polaznika ne može izbaciti nekoliko igrača svake godine.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU