EUROPSKA LIGA

Kek uoči večerašnjeg uzvratnog susreta protiv Sarpsborga: Treba nam pomoć s tribina

Orlando Rivetti

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA Matjaž Kek imaju uvijek pun pištolj i puca bez razmišljanja. U metu, za razliku od svojih napadača… Dvoboj je bio u podne kod OK korala. Presica točno u podne, najavna za utakmicu trećeg pretkola Europske lige protiv norveškog Sarpsborga. Drugo poluvrijeme, nakon što je prva utakmica na umjetnoj plastici norveškog stadiona završila bez pobjednika (1:1). Rijeka je izjednačila u završnici susreta pogotkom Gorgona. Golom za pamćenje… Njegova vrijednost je dvostruka s obzirom na to da je potignut na gostovanju.


Riječanima je večeras dovoljan i rezultat bez golova za – prolaz. Za »play off« skupne faze protiv boljega iz susreta Maccabi – Pjunik (prva utakmica 0:0). Rijeka je kvalitetnija momčad, bez obzira na sve sve priče o »skandinavskoj filozofiji nogometa« i čvrstini suparnika. Iako je u nogometu sve moguće, sve osim pobjede Rijeke bilo bi iznenađenje.


– Upoznali smo kvalitetu i karakteristike igre ekipe koja nam dolazi u goste. Razmišljamo kako izboriti rezultat koji će nas odvesti u razigravanje za skupnu fazu Europske lige. Jednostavno rečeno, kako pobijediti. U našim redovima atmosfera je veoma dobra, ekipa pršti optimizmom. Poticajno je to kao što bi nam dobro došle pune tribine… Poziv navijačima, Europa je to, treba nam pomoć koja nas je često znala nositi do značajnih pobjeda.


Ljekarna ili trening




Želite pune tribine, ali i svlačionicu. Zdravstveni bilten?


– Gorgon i Žuta nisu trenirali u utorak. Vidjet ćemo hoće li konkurirati za momčad.


Rijeka je u Sarpsborgu dobila gol iz auta. Prijenos glavom na glavu i – mreža se zatresla. Iako ste sve znali, primljen je jeftin pogodak. Mogu li Norvežani nečim iznenaditi?


– Uvijek se u pripremi utakmice može nešto novo spremiti. Norvežani su i u prvoj utakmici protiv St. Gallena igrali veoma dobro u polju, iako su rano ostali bez igrača. Ne bih se složio da je to ekipa koja samo trči i nabija loptu… Nije istina da samo čeka na dugo ubacivanja iz auta ili prekid…Znaju kvalitetno izaći kada dođu u posjed lopte.


Protiv Sarpsborga i Hajduka zapucali ste šest, sedam prigoda. Koji je lijek protiv neefikasnosti?


– Ma… Ima dva načina. Otići u ljekarnu s receptom ili trenirati, pokušati utjecati na veću koncentraciju, probuditi individualnu kvalitetu. Dakle, od dva načina, ljekarne i rada, odabrao sam ovaj drugi…


Prozvali ste neke igrače nakon dvije posljednje utakmice. Reakcija?


– Na treningu je sve OK. Jedno su treninzi, dugo su utakmice. Tek smo na početku sezone, ne znam kako bi svi mogli imati jednaku minutažu. Matematički nemoguće. Zadovoljan sam da se informaacije s treninga potvrđuju na utakmicama. Svaki od igrača na raspolaganju spodoban je kvalitetno odigrati. Jednom bolje, drugi puta slabije… Nema to veze s njihovom voljom, motivom… Moramo biti koncentriraniji i kvalitetniji u fazi obrane, jer dobivamo golove koje ne bismo smjeli, kao što je to bilo protiv Hajduka. Nije problem u »penalu«, nego kako je došlo do njega. Isto je bilo i u Raspsborgu. Ofenzivnu kvalitetu treba pretočiti u golove…


Uži teren


S norveške plastike na rujevički tepih?


– Teren uvijek može biti alibi. Odradili smo dva treninga na umjetnoj travi prije puta u Sarpsborg, pa smo trenirali na njihovu terenu, tražili smo prilagodbu. Oni su trenirali dvaput na Rujevici. Treneri uvijek traže prilagodbu, ali mislim da je u Norveškoj veći problem bio uži teren. Njihova agresija na loptu, njihov kvalitetan presing, dolazi više do izražaja. Mi moramo raditi što manje prekida, što kvalitenije odraditi odbijenu loptu, naglasak je na duel igru. Ne smijemo dozvoliti da oni dobiju sedam od deset duela. Pokazali su da znaju igrati, ovo im je šesta europska utakmica. Nisu ekipa za podcjenjivanje. Moraju nas motivirati i gurati naprijed, jer u igri je veliki ulog za ovaj dio sezone.


Zavarala su vas dvije visoke pobjede na startu sezone protiv Gorice i Intera?


– Mene ne! Sve mi je bilo kristalno jasno. Drugi su napuhali balon za što nije bilo ovjektivnog opravdanja. Stalno tvrdim da treba ostati objektivan kod ocjenjivanja svojih mogućnosti… Jedno je paliti vatru, drugo biti realan. Ništa se kod mene nije promijenilo. Imam sliku s treninga i kadar kakav imam… Izvedba na kraju daju sliku svakog igrača i ekipe – rekao je Kek. Dok je uspješan, a Kek to jest već pet i pol godina, trener je uvijek u pravu. I kada promijeni iskaz…