Trener ''Rijeke''

Kek: Ponosan sam trener Rijeke! Moramo razmišljati samo o kvaliteti naše igre

Orlando Rivetti

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA »Rijeka« je autoritativno prošla Praterom, zaustavila Dunav kod Beča… Trener Matjaž Kek nikada ništa ne prepušta slučaju. Prema prikazanom od odmora, u razdoblju sigurna vodstva, Kek je složio momčad i postavio taktiku kao da je bio na sastanku kod – Finka, trenera »Austrije«. Da je Kvržić ranije iskoristio svoju prvu prigodu, vjerojatno se domaćin ne bi oporavio. Vratio se u život kada je utakmica odlazila u povijest, ali to su one minute kada »Rijeka« gubi (Olympiacos, Milan…). Na Prateru druga slika. Kvržić se iskupio.


Kek je ušao u mentalni sklop Austrijanaca. Jedanaest je godina igrao u Austriji, uvijek je lijepo dobiti slavni klub iz glavnog grada…


– Igrao sam u Austriji kada su bečka »Austrija« i »Rapid« bili hitovi, sada su Bečani malo pali, ali uvijek su ime koje se izgovara s poštovanjem. A da ne govorim o igranju na Prateru!




Zadovoljstvo je potpuno?


– Apsolutno iz razloga što je ekipa reagirala na pravi način. Dobar trening pretočili smo u igru. Poglavito u prvom poluvremenu.


Kapetan Maleš uskočio je u momčad, Mišić je pomaknut naprijed. Koja je bila Malešova uloga?


– Ne mijenjam ništa u rasporedu. Druga je priča kako su role podijeljenje između njih. Maleš nam je donio čvrstinu u duelu, povećao agresivnost. Sva trojica, treći je naravno Bradarić, dobro su iskontrolirali Holzahusera, koji je mozak njihove igre. Dirigent. Odmakli smo ga od naše vruće zone, na njegovu polovicu, i sve je nakon toga bilo lakše.


Acosty je zabio u Milanu, sada je sudjelovao u pripremi oba pogotka?


– Svojom brzinom može biti koristan. O njemu sam razmišljao odmah poslije Pule. Iako je bilo evidentno da je pao u nastavku utakmice. Normalno je to. S njim i i Puljićem dodatno smo radili preko tjedna. Procjena je bila da će im to više koristiti nego igranje. Opasan je Acosty kada mu se otvori prostor.


Momčad svetinja


O »Austriji« ste znali sve, umirili ste ih prvih dvadeset minuta?


– I oni su imali pripremljenu varijantu s dva napadača. Pogledali smo njihove utakmice, dali igračima informacije. Ključ je međutim u nama, ako nismo pravi možemo danima govoriti o suparniku, analizirati… Informacije su pale na plodno tlo, zadovoljan sam većim dijelom utakmice.


Nastavak?


– Poslije vodstva bilo je jasno da ne moramo više visoko juriti. Možda smo se povukli pet metara previše, ali dogovor je bio da ne srljamo nego da čekamo da se otvori prostor. Ponudili su nam se, da je Kvržić zabio prije bilo bi sve riješeno. Možda nam nedostaje samo taj izraženiji izlazak na suparničkog igrača s loptom. Ali to ne ide preko noći.


Još uvijek tražite novog Andrijaševića?


– Ne, ne, ne… Želim samo maksimalno iskoristiti kvalitetu i karakteristike igrača koji su mi na raspolaganju. Ne gledam u retrovizor gdje se zrcale Andrijašević, Kramarić, Tomasov…


U Beču je odigrana 22. utakmica od početka sezone?


– Da je momčad formirana od prvog dana ovo u Beču ne bi bilo ništa posebno. Nemojmo se zavaravati, neki igrači još trče za pravom formom. Nemojmo dizati paniku kada spomenem upravu, nemojmo napadati igrače, još uvijek smo u fazi traženja kako njihove najbolje odlike staviti u službi kolektiva. Momčad je svetinja. Lako je sve staviti na papir, sve nacrtati. No, vježbom i treningom treba doći do rješenja. Bitna mi je bila reakcija ekipe u europskoj utakmici mitskog ambijenta Pratera pred više od dvadesetak tisuća ljudi. »Austrija« je, nemojmo zaboraviti željela potvrditi svoj pozitivni rezultat iz Atene. Utoliko uspjeh dobiva na značaju.


Ne treba dakle očekivati onu pobjedničku »Rijeku« iz prošle sezone?


– Bože… Otišla su samo trojica, ali nova je Vešovićeva uloga i sve ostalo. Nebitno pred činjenicom da smo napravili fantastičan rezutat. Ostaju nezaboravne slike, daj Bože da se ponove… Ne mogu živjeti od tih uspomena što vrijedi za sve ljude u klubu. Sa svojim suradnicima želim dovesti nove igrače do prošlosezonske kvalitete. Novi su karakteri, novi zahtjevi… Tu su već Heber, Pavičić, Punčec, Pavičić, dolazi Acosty… Nije loše. To je taj novi izazov svih nas u klubu.


Osijek dužnik


U Beču ste dobili Gavranovića?


– Ne želim trošiti riječi o njegovim kvalitetama. Nije bio sporan niti u onoj nesretnoj pulskoj utakmici. Čovjek nije stroj, ne volim veličanje pa pljuvanje… Dok je igrač »Rijeke« trening će određivati kao i svi. U Beču je postigao dva fantastična gola. To je inspirirani i motivirani Gavranović, dijamantska igla ekipe.


Uništio je stopera Kadirija?


– Znali smo gdje je slaba točka domaćina.


»Milan« i AEK odigrali su bez golova, »Rijeka« ima prigodu boriti se za proljeće u Europi do kraja?


– Moramo razmišljati samo o sebi i kvaliteti svoje igre. Ako pobijedimo sve do kraja… Evo, opet će kazati da sam bahat. Želim da pričamo samo o sebi, nikakvim kalkulacijama, filozofijama. Nemojmo tražiti da nam drugi pomognu, niti krivca u drugima…


U nedjelju stiže »Osijek«?


– Sasvim druga utakmica. »Osijek« se formirao igranjem u Europi, pokazao je kvalitetu protiv »Dinama«, sada je željan dokazivanja protiv »Rijeke«. Dužnici su nam, protiv »Osijeka« smo, naime, doživjeli prvi poraz. O »Osijeku« ćemo pričati u subotu, nakon regeneracije. Izuzetno je loša situacija s Bradarićem, ne vjerujem da će moći igrati i loša je situacija s Gorgonom koji je u nastavku imao problema zbog jednog udarca. Lijepo je na Prateru bilo vidjeti kako navijači poštuju i respektiraju svog nekadašnjeg igrača Gorgona. Bila je to lijepa priča. Moram spomenuti i naše navijače, pokazali su još jednom što im znači »Rijeka«.


Spominjali ste kao izbornik Hrvatske, kandidat ste za izbornika Slovenija i UAE, možda i Austrije, gdje bi mogao uskočiti Fink, trener »Austrije«?


– Uz sve nabrojeno, ono najvažnije – ponosni trener »Rijeke«! Nego, šokiran sam čuvši da su u prometnoj nesreći stradali Gaši i Majer, sreća je da je šteta samo materijalna.