Alex Gorgon

Kapetan Rijeke otvorio dušu nakon šokantnog poraza u Osijeku: ‘Trenutno premalo radimo da zaslužimo sreću’

Ivana Vaupotić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Kao da smo svi skupa čekali da prođe vrijeme. Mislim i da smo preslabo trčali u nastavku. Tu moramo još uložiti puno, više energije - kaže Gorgon



Nije teško pretpostaviti da nikome na Rujevici ni danas nije jasno što se točno dogodilo u završnih pola sata nedjeljnog derbija s Osijekom. Rijeka je u Gradskom vrtu imala dva gola prednosti nakon prvog dijela utakmice, a nastavak joj je donio šok i nevjerojatan poraz.


Preciznije, Osijek je beskompromisno krenuo u lov na prednost suparnika, koji je polako ispuštao konce igre iz ruku. Da stvar bude gora, tijekom petnaestominutne pauze na pola utakmice, dugogodišnji kroničari Rijeke tvrdili su da je prvo poluvrijeme donijelo najbolju igru pod stručnim vodstvom Simona Rožmana. A onda su se momčadi vratile na teren…


Bilo bi nepravedno reći da je Rijeka pobijedila samu sebe. Naime, Ivica Kulešević u poluvremenu je promijenio formaciju i koncepciju igre svoje momčadi, što će reći da je poduzeo određene korake. Na kraju se ispostavilo da je osječki šef struke brzopotezno pronašao dobitnu formulu, a takvi potezi predstavljaju ono što se očekuje od trenera.




Povrh toga, Kulešević je pokazao da ima nos za izmjene jer je na teren poslao dvojicu igrača koji su mu donijeli prevagu. Merveil Ndockyt njegovoj je momčadi donio ritam i živost, a Jerry Mbakogu je u 65. minuti upisao asistenciju za smanjenje prednosti Rijeke, koje je Osijeku dalo jak vjetar u leđa.


Sporan gol


– U prvom poluvremenu smo sve napravili kako je trebalo i stigli smo do prednosti, a zatim smo pali u drugom. Treći gol su nam zabili iz situacije koja jako smrdi na zaleđe. Kako smo odigrali drugo poluvrijeme, nismo zaslužili ni bod. Međutim, ovakav poraz boli jer zaleđe je uvijek zaleđe – kaže Alexander Gorgon.


Točno je da se nemoguće oteti dojmu da je pobjedonosni gol Mihaela Žapera postignut iz nedozvoljene pozicije, nakon velike gužve u kaznenom prostoru Rijeke. No, prije traženja alibija u sudačkim greškama, treba se sjetiti 58. minute, kada je Antonio Mirko Čolak u svom šesnaestercu nadlakticom nekažnjeno blokirao Ndockytov udarac po golu.


Jednostavno, Rijeka je u derbiju imala sve u svojim rukama, baš kao i prošle srijede u Varaždinu, gdje je igrala osminu finala Hrvatskog nogometnog kupa. Tada suparnik nije imao dovoljno snage i moći za nadoknađivanje dva gola manjka, a Rožman je tom prilikom istaknuo kako bi volio da njegova momčad može mirno privesti utakmicu kraju. Četiri dana kasnije dogodio se sličan scenarij, s vrlo lošim ishodom za goste iz srca Kvarnera.


– U drugom poluvremenu smo imali jednu, dvije obećavajuće situacije da zabijemo treći gol, ali nismo uspjeli napraviti ono najvažnije. Iskusna smo momčad i morali bismo znati privesti utakmicu kraju kada imamo dva gola prednosti. Morali smo stati na loptu i smiriti igru, da razbijemo njihov tempo i dođemo do prilike da udahnemo zraka. Cijelo vrijeme smo bili pod pritiskom, a to nas je na kraju odvelo u poraz – dodaje kapetan Rijeke.


Početne minute nastavka donijele su buđenje Osijeka, no u tim trenucima gosti su sasvim solidno stajali na terenu i nisu bili previše podređeni. Odnos snaga počeo se mijenjati u već spomenutoj 65. minuti, kada se Fortuna široko nasmiješila domaćoj momčadi.


Asistencija


Naime, Mbakogu je htio raspaliti po golu sa dvadeset metara, ali to je napravio jako loše. Samim time, na trenutak se učinilo da je opasnost po Rijeku prošla. Međutim, iduće sekunde se ispostavilo da je Mbakoguov loš udarac, zbog putanje lopte, postao vrhunska asistencija za Mirka Marića.


– Njihov prvi gol bio je splet sretnih okolnosti, ali sreću treba i zaslužiti. Mi trenutno radimo premalo da zaslužimo sreću.– objašnjava Gorgon, uz napomenu da tako izgubljeni derbi baš jako boli.


Ne treba sumnjati da će osječki poraz biti predmet temeljitih analiza na Rujevici, kako bi se utvrdilo što je pošlo po zlu. Ovako, na prvu, kapetan Rijeke nudi jednostavno objašnjenje.


– Kod vodstva 2:0 većina momčadi se brani i ne ide tražiti treći i četvrti gol. To je ta razlika. Dobra momčad ide na treći i i četvrti gol i baca se na glavu. Mi smo mislili da… Ne znam što reći… Kao da smo svi skupa čekali da prođe vrijeme, a to nije dovoljno za uspjeh u derbiju. Mislim i da smo preslabo trčali u drugom poluvremenu. Tu moramo još uložiti puno, puno više energije i snage – zaključuje Gorgon.