Anketa

Kako bivši prvotimci oba kluba gledaju na na borbu za naslov »Rijeke« i »Dinama«?

Ivan Volarić

Rijeka za razliku od Dinama igra sve bolje i bolje. Igrači Rijeke igraju u visokom ritmu gotovo cijelu utakmicu, a kada je tako, onda se u bilo kojem trenutku utakmice može očekivati da će zabiti gol jer jednostavno gaze suparnika svojim ritmom – kaže Mladenović



Mladen Mladenović, Jasmin Agić, Hrvoje Štrok i Ivan Krstanović. Riječanin s creskom adresom, krajem 80-tih veliko pojačanje »modrih« s Kantride. Zatim, Puljanin koji je preko »Rijeke« stigao do »modrog« i »kockastog« dresa, pa zagrebački dečko, dijete »Dinama«, koje je u dresu »Rijeke« doživjelo možda i najblistavije trenutke u karijeri i za kraj – stasiti Hercegovac koji se nadavao golova u »bijelom« i »modrom« dresu. Ponudili su svoje viđenje prvoga proljetnog kola s naglaskom na bitku za naslov prvaka. »Rijeka« je preokretom u Osijeku pokazala mišiće i zadržala šest bodova prednosti nad »Dinamom« koji nije djelovao najuvjerljivije u minimalnoj domaćoj pobjedi nad »Slaven Belupom«.


– Činjenica je da se »Dinamo« mučio protiv »Slaven Belupa« i da nije bio tako dominantan kao što je bio prijašnjih godina – započeo je Mladenović. – Vidljivo je da »Dinamo« ima problema u igri i da će trebati neko vrijeme da se uigraju novi igrači. »Rijeka«, za razliku od »Dinama«, igra sve bolje i bolje. Vidi se da igrači prate trenera Keka i njegove zamisli. Dobro je što je Kek jako dugo vremena na riječkoj klupi, jer jedino se kroz kontinutet struke mogu napraviti konkretniji pomaci na planu igre jedne momčadi. Ne može se u nogometu ništa napraviti preko noći. Vidi se da »Rijeka« ima igru, da je dominantna i da je fizički jako dobro pripremljena. Igraju u visokom ritmu gotovo cijelu utakmicu, a kada je tako onda se u bilo kojem trenutku utakmice može očekivati da će zabiti gol jer jednostavno gaze suparnika svojim ritmom.


Preveliki ulog


»Rijeka« je osječkom pobjedom poslala jasnu poruku konkurenciji.




– Snaga jedne momčad očituje se upravo u takvim kriznim trenucima. Međutim, već sam rekao da je momčad onoliko jaka koliko ima jaku klupu. »Rijeka« bi s još dva jača imena sigurno dodatno ojačala konkurenciju u momčadi i onda bi po meni gotovo sigurno osvojila naslov. Iako, ja ne vidim neku momčad koja im može stati na put. »Dinamo« nije tako moćan, »Hajduk« je preslab, a svi drugi nisu na toj razini. Jedino čega se moraju na Rujevici paziti to je da se igrači ne umisle, a mislim da neće do toga doći jer trener Kek je u tom dijelu do sada radio dobar posao.


Zdravko Mamić je izjavio da »nema problema s time da Rijeka osvoji prvenstvo«. Kako to protumačiti?


– U bubnju je još 45 bodova, prvenstvo je tek počelo i dok god bude nade u Maksimiru će pokušavati stići »Rijeku«. Preveliki je ulog u igri da bi se »modri« tek tako predali. Mamić tom izjavom možda malo spušta pritisak u svojoj momčadi, a pokušava opustiti igrače »Rijeke« – tumači Mladenović, a slično razmišlja i iskusni »topnik« Ivan Krstanović, koji trenutno brani boje »Širokog Brijega«.


– Takve poruke iz Maksimira ne smiju zavaravati nikoga na Rujevici jer »Dinamo« će sigurno učiniti sve što je moguće da se vrati na prvo mjesto. Vjerujem da će se do posljednjeg kola voditi neizvjesna borba za naslov. Mislim da je Zdravkova izjava bila motivirana dobrom igrom »Rijeke«. »Rijeka« je pokazala svoju klasu i jasno je da u ovom trenutku ima veliku prednost, bodovnu i psihološku – kaže Krstanović, koji je gledao obje utakmice vodećih momčadi Prve HNL.


Vrhunski nogomet


– Sami rezultati »Rijeke« i »Dinama« na otvaranju proljeća nisu iznenađenje. Bio sam uvjeren da će obje momčadi pobijediti, a posebno »Rijeka«, unatoč tome što je Osijek uvijek neugodan teren za sve ekipe. »Rijeka« je pokazala da stvarno igra vrhunski nogomet, pokazali su da nisu slučajno prvi na ljestvici. »Dinamo« s druge strane nije igrao baš uvjerljivo. Ne znam što je razlog, ali sigurno da je za njih u ovom trenutku najbitnije da su osvojili tri boda. Unatoč tome mislim da je »Rijeka« u prvom kolu napravila bolji posao, veliki korak prema naslovu prvaka – rekao je »Krle«.


Hrvoje Štrok, također je partiju »Rijeke« u Osijeku podcrtao kao iznimno važnu na putu do željenog cilja.


– »Rijeka« je startala onako kako je htjela, prošli su jedno od najtežih gostovanja – govori bivši veznjak »bijelih«, koji u 36. godini još uvijek ne misli »objesiti kopačke o klin« (H. dragovoljac). – Kada dobiješ takvoga protivnika kao što je »Osijek« nakon što si gubio 2:1, onda je to velika stvar. »Dinamo«? Nisu pravi, nije igrao Machado koji je bolest, Sammir još nije fit… Igralo je puno mlađih igrača. Unatoč svemu tome od »Dinama« se očekuje više, a posebno kada igra u Maksimiru. Međutim, »modri« će se sigurno dignuti, bit će zanimljivo do kraja.


Štrok, također, Mamićevu izjavu nije doživio kao nešto što na Rujevici trebaju shvatiti kao razlog za slavlje.


– Iako je šest bodova prednosti puno u »Dinamu« će sigurno sve napraviti da budu prvaci. Nije isto biti prvi ili drugi nakon toliko godina dominacije. Međutim, »Rijeka« u ovom trenutku igra dobro, ima atmosferu, podršku navijača… – rekao je Štrok.


Predivna utakmica


Jasmin Agić bio je dijelom one generacije »Rijeke« koja je 1999. godine umalo ušla u povijest kao prva koja je osvojila titulu prvaka. »Aga« danas radi kao trener u omladinskom pogonu »Lokomotive«, 15-godišnji sin Tino je branič pionira »Dinama« i kapetan hrvatske reprezentacije u svojem uzrastu.


– Već sada je moje visine, a naslijedio je djedovu (Srećko Juričić op.a) konstituciju nogu tako da nitko ne može reći da je poput mene – kostur momčadi! – našalio se Jasmin, koji nije samo ponosan na Tina jer je talentirani nogometaš već i zbog toga jer je dobar učenik. Agić je pun hvale za »Rijekinu« prezentaciju u Osijeku. Glazba za uši njegova punca i sportskog direktora »Rijeke« Srećka Juričića…


– Prije svega utakmica u Osijeku je bila prekrasna, dugo vremena nisam gledao jednu utakmicu na takvoj razini. »Rijeka« je pokazala svoju nadmoć! – govori Agić. – Kada se tome pridodaju odlične jesenske partije, onda se doista na Rujevici mogu s punim pravom nadati da će biti prvaci i ja im to od srca želim jer znam koliko su u to uložili energije, znanja i novaca. Mislim da je »Rijeka« sazrila osvojiti titulu ove sezone. Ne mogu reći da je »Dinamo« isti kao jesenas, ali ne vide se neki pomaci. »Dinamo« ima strašnu individualnu kvalitetu, ali se mora popraviti u fazi igre. Dosta se muče i iskreno ne sjećam se kada su nekoga – nabili, kada su pokazali moć. Oni su sposobni individualnom kvalitetom nadomjestiti sve nedostatke i sigurno je da će biti još uzbudljivo.


Agić smatra da je Mamić svojim posljednjim medijskim istupom jednostavno htio malo smanjiti pritisak koji sigurno utječe na igre niza mladih igrača koji trenutno nose igru »Dinama«.


– Neću reći da je to pila naopako, ali ništa se ne može drastično promjeniti kod njih. Igrat će Europsku ligu i ako budu drugi. Međutim, »Dinamo« je takav klub da mu je prvo mjesto uvijek cilj. Sigurno da je Zdravko time htio malo ublažiti veliki pritisak. To bi moglo utjecati na izvedbe pa i na rezultat »modrih«, jer ako malo bolje pogledamo »Dinamo« uglavnom pobjeđuje 1:0. »Dinamo« će biti opasan takmac »Rijeci« do samoga kraja prvenstva! Može biti svašta i »Rijeka« se ne smije opustiti – rekao je Agić.