Prva HNL

Kakav preokret! Pogledajte sve golove kojima je Rijeka torpedirala Rudeš

Ivana Vaupotić

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Nastavak je donio sigurnu i samouvjerenu Rijeku, dva gola postigao je Gorgon,  po jedan Acosty i Puljić



ZAGREB Pobjedom na gostovanju kod Rudeša u Kranjčevićevoj, Rijeka je skupila bod više od Osijeka i vratila se na drugo mjesto, gdje će sasvim sigurno boraviti barem još jedan dan, a možda i duže. Naime, u nedjelju se na stadionu Maksimir igra derbi između Dinama i Osijeka.


U startu dvoboja u Kranjćevićevoj se ispostavilo da Tomislav Ivković nije pričao u prazno kada je najavio da njegova momčad želi ostvariti prvu pobjedu. Trener Rudeša od svojih je štićenika očigledno tražio agresivnu igru na svaku loptu, a oni su taj zahtjev ispunjavali u početnim minutama. Rijeku je, pak, očigledno iznenadio takav gard davljenika kojem je Dinamo prije tri tjedna utrpao sedam komada.


Igrala se 15. minuta kada su domaći došli do onoga što su tražili. Nakon kornera s lijeve strane, Tomislav Štrkalj se u kaznenom prostoru Rijeke naguravao sa Stjepanom Lončarom i pao, a to je glavnom sucu Marku Matocu bilo dovoljan razlog za pokazivanje na bijelu točku. Siguran realizator jedanaesterca bio je Vilibald Vuco, na veliko oduševljenje svog nešto poznatijeg oca Siniše, smještenog u svečanoj loži – 1:0.


Foto Denis Lovrović


Foto Denis Lovrović





Šamar u obliku gola malo je razbudio Rijeku, ali izostao je konkretniji učinak, odnosno prilike koje bi mogle donijeti brzopotezno izjednačenje. Opet, ako ništa drugo, barem se vidio pomak u odnosu na početak utakmice. S druge strane, domaći su i dalje igrali jednako hrabro i agresivno, no ni oni nisu bili pretjerano opasni.


Srećom po Rijeku, Rudeš je posustao u završnici prvog dijela. Igrala se 40. minuta kada je Alexander Gorgon u kaznenom prostoru suparnika podvalio loptu za Domagoja Pavičića, na koje je Dino Halilović krenuo klizećim startom. Za Matoca ni ovaj put nije bilo nikakvih dvojbi vezanih uz dosuđivanje najstrože kazne. Gorgon je namjestio loptu na bijelu točku i zatresao mrežu za izjednačenja – 1:1.



Tu se moglo osjetiti da je Rudeš uzdrman, a samim time i ranjiv. Gosti su dodali malo gasa, a to im se isplatilo već u 44. minuti, kada je Zoran Kvržić s desnog boka poslao upotrebljiv centaršut za Maxwella Acostyja koji je na sedam-osam metara od gola nadvisio svog čuvara – 1:2.


Nastavak je donio sigurnu i samouvjerenu Rijeku. Doduše, Rudeš više nije bio rastrčan i agresivan kao u prvom dijelu. U 56. minuti otvorila se prilika za povećanje vodstva, nakon ubacivanja Petra Mamića s lijeve strane. Centaršut je bio više nego dobar, ali Jakov Puljić nije uspio dobro zahvatiti loptu.


Četiri minute kasnije, stanje na semaforu ipak se promijenilo. Robert Murić odigrao je fino odmjerenu loptu za Gorgona, a Ivan Banić to je pokušao osujetiti istrčavanjem sa svog gola. Istog trena se pokazalo da golman Rudeša nije baš najbolje procijenio situaciju. Bolje rečeno, Gorgon je rutinski zatresao mrežu – 1:3.


Svoj odličan potez Murić je skoro poništio u 68. minuti, kada je na Rijekinom dijelu terena napamet vraćao loptu s desnog boka u sredinu. Dragan Juranović presjekao je taj pokušaj dodavanja na trideset metara od gola i sjurio seprema kaznenom prostoru. Srećom po Murića, Simon Sluga pravovremeno je istrčao i obranio neugodan udarac.


Vrlo brzo uslijedila je demonstracija prevrtljivosti nogometa. Naime, u 76. minuti Rudeš je imao veliku priliku za izjednačenje, no Darko Velkovski na crti je odbio loptu. U nastavku akcije Dino Halilović je zabio gol koji je poništen zbog dvojbenog zaleđa. Nešto kasnije mreža se tresla na suprotnoj strani. Kvržić je ubacio loptu s desnog boka, a Puljić je poentirao na drugoj stativi 1:4.


Rudešu je tračak nade donijela 81. minuta, kada je brza izmjena dodavanja izbacila riječku obranu iz igre. Sluga je uspio obraniti udarac Tomislava Mrkonjića, ali Juranović je natrčao na odbijanac i sa sedam metara je zakucao loptu u mrežu – 2:4.