HT prva liga

KAKVA GOLIJADA Sedam golova bijelih za impresivnu pobjedu protiv Cibalije

Ivan Volarić

Foto: V. KRAUZA

Foto: V. KRAUZA

Od početka, doslovno od prve minute, bijeli su stvarali prilike i što je još važnije, zabijali kao na pokretnoj traci



Nepunih pet minuta bilo je dovoljno da nogometaši “Rijeke” obave formalnost, upišu nove prvenstvene bodove protiv “Cibalije” i počnu se pripremati za puno neizvjesniji ogled protiv AEK-a u četvrtak na otvaranju skupne faze Europske lige.


Vinkovčani su stigli na Rujevicu puni samopouzdanja. Priželjkivali su na krilima tri uzastopne pobjede napraviti pozitivan rezultat ili barem držati Riječane u neizvjesnosti do same završnice utakmice. Nisu na kraju uspjeli niti jedno niti drugo. Nije istekla ni prvi minuta utakmice kada je vratar Brkić pravovremeno istrčao i ušao u Gavranovićev udarac odbivši loptu u korner. Mišić je izveo udarac iz kuta, a Gavranović se dobro snašao u petercu. Semafor je odbrojao tek stotinjak sekundi utakmice…


Otprilike dvije minute kasnije Kvržić je projurio desnim bokom, oštrim ubačajem naciljao Alexandera Gorgona koji je zakucao loptu kraj gostujućeg vratara. U 4. minuti semafor na jugu, iznad skupine od 30 vinkovačkih navijača, pokazivao je: Rijeka – Cibalia 2:0! Gotova utakmica, kraj priče i gostujućih nada. Bilo je do kraja utakmice samo pitanje koliko će “bijeli” nastaviti ozbiljno shvaćati svojega suparnika i održavati visoki ritam kojemu ne bi mogle odolijeti ni puno kvalitetnije momčadi od prošlosezonskog prvoligaškog davljenika.




Siloviti riječki početak mogao je nakon drugog vrlo brzo donijeti i treći pogodak u “Cibalijinoj” mreži. U 6. minuti Gorgon je poletio zrakom i glavom pospremio ubačaj Leonarda Žute, a zastavica pomoćnog suca Marija Pepura označila zaleđe. U 19. minuti razigrani Gavranović (povremeni zvižduci očito mu nisu smetali…), gurnuo je Hebera ispred Brkića, a gostujujući vratar sjajnom reakcijom spasio svoja vrata.


Petnaestak minuta kasnije Gavranović je zadržao loptu na vrhu peterca, a Galić u padu rukom zaustavio njegovu povratnu loptu. Sudac Gabrilo bio je blizu, ali ili nije vidio ili nije smogao hrabrosti pokazati na bijelu točku. I onda je u 41. minuti stigla definitivna potvrda dobre vijesti za trenera Matjaža Keka (proslavio je na klupi 56. rođendan). Heber je dobro uočio Gorgonovo utrčavanje u kazneni prostor iz drugog plana, a austrijski napadač vrškom kopačke po drugi put matirao Brkića i potvrdio da je nakon mučenja početkom sezone počeo ulaziti u pravu golgetersku formu.


Između silovitih riječkih refula igrači “Cibalije” trudili su se pokazati da nisu slučajno stigli na Rujevicu s tri uzastopne pobjede. U 15. minuti Tomislav Štrkalj je pobjegao riječkoj obrani i izašao sam ispred Prskala, ali izostalo je mirnoće u završnici. Lopta je otišla kraj gola. U četvrtoj minuti nastavka Galić je pobjegao po lijevoj strani Grku Mavriasu, no kada je iskosa izašao pred Prskala više nije imao snage za precizniji završni udarac. Dovoljna opomena Riječanima da ponovo malo pritisnu papučicu gasa.


U 50. minuti Mavrias je svojim ubačajem pronašao na drugoj stativi Gorgona koji je glavom vratio loptu na vrh peterca gdje je Heber uklizao za četvrti, a u 52. minuti Bradarić je imao dovoljno vremena da dobro odmjerenim udarcem s 18 metara nacilja desni Brkićev kut za peti riječki gol. U 57. minuti Gavranović i Bradarić pobrali su pljesak za sjajnu akciju koju je osujetio svojom obranom Brkić, a u 58. minuti Gorgonov udarac glavom završio je kraj gol netom prije nego što je trener Matjaž Kek povukao s terena Marija Gavranovića i izazvao podijeljene emocije na tribinama. Armada je Gavranovića ispratila povicima “je… te Mamić”, a dio istoka i zapada pljeskom, odnosno zvižducima usmjerenim prema sjeveru.


Demokracija na djelu! Tribine su ubrzo u dobro raspoloženje vratili gostujući navijači svojim posprdnim povicima (hoćemo pobjedu!) i šestim pogotkom Josip Mišić. Veznjak “bijelih” poluškaricama je na sedam-osam metara dočekao Kvržićev ubačaj i pogodio otprilike isto mjesto kao i Bradarić petnaestak minuta ranije. Do kraja utakmice bilo je samo pitanje da li će još poneka lopta završiti u gostujućoj mreži, a nova rekordna riječka pobjeda na Rujevici biti uvećana za još koji pogodak (do sada je rekordna bila protiv Osijeka 5:0 s kraja kolovoza 2015. godine).


Prvo ime utakmice, Alexander Gorgon preduhitrio je suca Gabrila i prije nego što je ovaj označio kraj utakmice, plasirao loptu kraj vratara Brkića za konačnih 7:0 i svoj prvi riječki “hat-trick”.


——————-


TIJEK UTAKMICE


KRAJ 


90+2′ GOOOOOL Hat trick Gorgona, još jedna odlična akcija bijelih i Austrijanac zabija svoj peti gol ove sezone


90′ Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade


84′ Punčec glavom zamalo pored gola, nova dobra prilika za bijele


83′ nakon tri korenra za Rijeku, lijepa akcija bijelih, Pavičić za Mišića, u zadnji trenutak izbacuju gosti


80′ Acosty je oštro ubacio, obrana gostiju pri izbacivanju skoro zabila u svoj gol


75′ Izlazi Kvržić, ulazi Acosty


73′ Nakon ubačaja s desne strae, lopta je pala na noge Zuti, ali udarac desnom nogom otišao je preko gola


69′ Izašao je Bradarić, ušao Pavičić


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA



68′ GOOOOOL Fenomenalan gol Josipa Mišića, Kvržić je ubacio s desne strane, A Mišić se baca i volejm atraktivno zabija za 6-0


58′ Izlazi Gavranović, ulazi Maleš


57′ Fantastična akcija Gorgona i Bradarića, golman gostiju brani 100% šansu


52′ GOOOOOL Kakav predivan udarac Filipa Bradarića s 25 metara, naciljao i pogodio


51′ GOOOOOL Heber za 4:0, Mavrias je ubacio Gorgon vratio u sredinu, Heber zabija


49′ Prilika za goste, Pervan je pobjegao i pucao iskosa, ali lopta ide pored gola


46′ Počelo je drugo poluvrijeme


——————-


45′ kraj prvog poluvremena


44′ Opet akcija preko desne strane Rijeke, na kraju puca Kvržić, brani vratar gostiju


42′ GOOOOL Gorgon zabija za 3:0 nakon sjajne asistencije Hebera


40′ Mišić puca, ali lopta ide visoko iznad gola


38′ Velika prilika za Rijeku, nakon kornera lopta je došla do Gavranovića koji je promiješao gostujuću obranu ubacio u sredinu ali nema gola. Loptu je izgleda rukom dirao igrač gostiju što znači da je Rijeka oštećena za kazneni udarac


34′ Lijepa akcija bijelih, nakon asistencije Bradarića puca Kvržić, brani gostujući vratar


29′ Gavranović se našao u izgledanoj situaciji, ali suci sviraju zaleđe


25′ Nakon uraganskog početka bijeli kao da su malo usporili i dozvolili gostima da dođu do zraka


24′ Polu-kontra za RIjeku, Gavranović ubacuje u sredinu, izbacuju gosti


23′ Prilika za CIbaliju, ali suci su označili zaleđe pa nema opasnosti za gol Rijeke


19′ Kakva divna akcija Rijeke, Gavranović i Heber su izmijenili dupli pas, Brazilac je izašao sam pred gol, ali brani gostujući vratar


15′ velika prilika za goste, Štrkalj je pobjegao u kontru, ali lopta odlazi pored gola


14′ Nova lijepa akcija Rijeke preko desne strane, Mavrias ubacuje, gosti izbacuju u korner


10′ Prvi udarac gostiju prema golu domaćih, ali lopta ide daleko iznad gola Prskala


8′ Još jedan gol Rijeke, ali Gorgonov zgoditak poništen je zbog zaleđa


5′ GOOOOOOLLL Kvržić prolazi po boku, Gorgon zabija za 2:0


1′ GOOOOOLLL Odmah gol Gavranovića. Prilika odmah na početku utakmice za bijele, lopta izlazi u korner, a nakon gužve gol za Rijeku. Nejasno je na kraju je li zabio napadač bijelih ili je riječ o auto golu


——————-


POČETNE POSTAVE 


RIJEKA: Prskalo, Mavrias, Punčec, Župarić, Zuta, Mišić, Bradarić, Kvržić, Gorgon, Heber, Gavranović


CIBALIJA: Brkić, Rubić, Zgrablić, Karamarko, Muženjak, Pervan, Štrkalj, Plum, Miličević, Peričić, Galić