Najnoviji zaokret

EDO FLEGO: Ulaganje u mlade nogometaše je u Hrvatskoj jedini put

Denis Frančišković

Ivan Lepinjica jedini je mladi igrači promoviran u Miškovićevu mandatu/Foto V. KARUZA

Ivan Lepinjica jedini je mladi igrači promoviran u Miškovićevu mandatu/Foto V. KARUZA



RIJEKA Nije svako zlo za zlo. Reći će ovih dana oni simpatizeri Rijeke koje stalno apostrofiraju okretanje kluba svojoj omladinskoj školi i mladim igračima. Za to imaju svoje argumente, ali i brojne protivnike. Čak i na istoj navijačkoj tribini. Jer u prošlosti se pokazalo da se klub u nekoliko navrata našao u jako teškoj situaciji kad nije bilo ulaganja u igrače sa strane. Bilo kako bilo zagovornici i jedne i druge teze su u pravu, istina je kao i uvijek negdje u sredini. Dojam je da bi klub optimalno funkcionirao kada bi se našao pravi balans između te dvije ideje, kombinacija kvalitete sa strane, nekolicine iskusnika, uz obveznu promociju mladih.


Rijeka se u posljednjih nekoliko dana, nakon trećeg poraza u nizu, ali posebnog bolnog od Dinama, našla u klupskim previranjima. Klub kojeg je na noge postavio Damir Mišković godinama je bio primjer ostalima, oličenje stabilnosti, konstatnog i dobrog rada. I zato se nije moglo sve to izgubiti preko noći, u samo jednoj utakmici s nikad boljim Dinamom. Problemi su duže vrijeme gurani pod tepih, evidentno je da se nije moglo ulagati kao nekad i pitanje je da li se je u nekim stvarima reagiralo na vrijeme.


Čistka svlačionice prekidom suradnje s Punčecom, Mamićem i Šimićem te »stavljanje na led« ponajboljeg igrača i donedavnog dokapetana Kvržića djeluje kao svojevrsno upozorenje, ali i naznaka budućeg provjetravanja svlačionice. I priznanja da zasad ova sezona ide u krivom smjeru. Ispalo se iz Europe, u domaćem prvenstvu momčad je izgubila prepoznatljivost i jasno je da na Rujevici očekuju brzi zaokret.




Prvi dio zaokreta učinila je sama uprava, nakon Ivana Lepinjice, Ivora Pandura, Hrvoja Smolčića i Mateja Vuka ugovore su potpisala još petorica igrača. Denis Bušnja koji je na posudbi u Istri 1961, Daniel Štefulj koji trenutno brani boje Varaždina i Adrian Liber koji zapaženo igra u Orijentu 1919. Njima treba priključiti nigerijskog vratara Davida Nwolokora i najmlađeg među njima Noela Bilića.


– Sve to gledam kao logičnu posljedicu i kao nešto što je duže vremensko razdoblje pripremano kao i nešto što će u budućnosti donijeti dobrobit klubu – kaže Edo Flego, voditelj Omladinske škole Rijeke. – Mislim da je za nas u Hrvatskoj to jedini put. To je dobar potez za stvaranje momčadi i igre, danas-sutra i za tržište.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU