Dinamo vs. Rijeka

Dinamo je favorit, ali Rijeka ima snagu i kvalitetu suprostaviti se modrima

Denis Frančišković

Zoran Kvržić u okruženju igrača Dinama/Foto Arhiva NL

Zoran Kvržić u okruženju igrača Dinama/Foto Arhiva NL

Po meni jako bitno će biti hoće li igrati Gorgon. Rijeka je u ovom prvenstvu već uzela bod Dinamu i pobijedila na Rujevici, tako da i na to treba računati. Rijeka i Dinamo su trenutačno naše dvije najkvalitetnije momčadi. I to u konstanti - kaže Jasmin Agić



RIJEKA Dolazi li najnoviji derbi Dinama i Rijeke u pravo vrijeme? Sudeći po položaju na ljestvici vjerojatno da, no promišljanja dvaju stratega zasigurno bi ponudila neke druge zamisli. Rijeka dolazi »modrima« točno između dvaju europskih sudara s Benficom, ali s obzirom na širok i kvalitetan roster »modrih« Nenada Bjelicu to ne bi smjelo previše zabrinjavati. Puno više briga muči Igora Bišćana čija je momčad prepolovljena, ali i takva, bude li u pravom izdanju, može konkurirarti po svemu sudeći drugoj, odnosno HNL postavi »modrih«.


Kroz povijest HNL-a puno je igrača, i Riječana i Zagrepčana, branilo boje oba kluba. Pa i Dalmatinaca… Što o svemu kažu Hrvoje Štrok, Jasmin Agić i Mate Maleš.


– Dvije Dinamove utakmice u Europi u kratkom razdoblju možda budu i plus za Rijeku. No, znamo i sami da Dinamo ima 25 dobrih igrača, ali unatoč njegovoj jačini očekujem dobru utakmicu – kaže Hrvoje Štrok.





– »Modri« su uvjerljivi u prvenstvu, a u Europi žele ostaviti još bolji dojam protiv top ekipe kao što je Benfica. Svaka čast igračima i stručnom stožeru za ono što prezentiraju u Europi. Imao je Dinamo i bolji igračkih generacija, ali ovi dečki su napravili ono što nisu drugi. Treba im čestitati na tome.


Rijekin peh


Nekadašnji vižljasti veznjak »bijelih« koji je osvojio simpatije Riječana smatra da Rijeka dobro gura s obzirom na brdo problema s ozljedama.


– Po meni, rezultati Rijeke su dobri s obzirom na sve probleme. Nije isto kad igraju Heber, Čolak i Gorgon ili kad ne igraju. Da nije toliko ozljeda Rijeka bi sigurno bila još goropadnija i bolja. No, mislim da su i ovako izvukli maksimum, izuzme li se poraz od Gorice. Sve u svemu, Rijeka je dobra, Bišćan je to dobro posložio i kada se momčad kompletira bit će sve bolja i bolja – dodaje Štrok.


Po njemu Rijeka ima svoje šanse, za očekivati je dobar derbi.


– Vidjeli smo koliko je Lokomotiva namučila »modre«, imala i šansu za pobijediti. Vidjet ćemo, ali za pretpostaviti je da će Bjelica odmarati neke igrače za uzvrat. Ipak to je derbi, možemo očekivati dobru utakmicu bez obzira tko bude igrao – zaključuje Štrok.


Jasmin Agić branio je boje Rijeke od 1993. do 2000., a onda pet godina igrao za zagrebački sastav.


– Naravno, pratim i Rijeku i Dinamo kao moje bivše klubove. Dinamo je sada u zamahu i sada je izraziti favorit, pogotovo kada se zna kakva je situacija u Rijeci s ozljedama – kaže Agić.


– Puno toga će ovisiti i o rezultatu s Benficom, ali poznavajući praksu trenera Bjelice sigurno će protiv Rijeke zaigrati druga ekipa. A vidjeli smo što je ta momčad napravila Osijeku. I ti Dinamovi igrači imaju motiv da se dokažu što nekad zna biti i loše za protivnički sastav. Rijeka stvarno ima puno peha u posljednje vrijeme i tko zna u kojem sastavu će morati istrčati. Bišćanu su tu ruke vezane, jednostavno morat će nešto »skuhati«.



Kapetan Gorgon


Po Agiću u ovom trenutku za Rijeku je jako važno hoće li igrati kapetan Gorgon, središnja figura riječke momčadi u zadnjim utakmicama.


– Apsolutno i Rijeka ima svoje šanse i kvalitetu. Po meni jako bitno će biti hoće li igrati Gorgon. Rijeka je u ovom prvenstvu već uzela bod Dinamu i pobijedila na Rujevici, tako da i na to treba računati. Rijeka i Dinamo su trenutačno naše dvije najkvalitetnije momčadi. I to u konstanti. Raduje i što se Hajduk diže. Dinamo neću gledati protiv Benfice prvo poluvrijeme jer imam trening u to vrijeme, a vjerovatno ću pogledati nedjeljni susret Dinama i Rijeke – najavljuje Agić.


Mate Maleš trenutačno je u Cluju, ali pažljivo prati i osluškuje što se događa u HNL-u.


– Što se tiče Dinama, nema se tu što dodati. Dosta je pogledati njihove rezultate i što su napravili u posljednje vrijeme. To je za svaku pohvalu. Ono što je napravio ove sezone Dinamo sigurno bi želio napraviti svaki naš klub – kaže Maleš i nastavlja:



– Pratim svaki korak Rijeke i vidim da je dosta ozljeda, ali nakon male krize opet pobjeđuju, povezali su konce i na drugom su mjestu. Rade dobar posao i Bišćan i dečki. A ozljede su sastavni dio sporta, treba se s tim nositi…


Maleš je mišljenja da svaka utakmica nosi nešto posebno, o derbijima da se i ne govori.


– Danas se ne može samo tako reći da ćeš nekog lako pobijediti. Svi treniraju, kupuju, prodaju igrače… Svaka utakmica je posebna, a vjerujem da Rijeka ima kvalitetu i snagu da se suprostavi Dinamu. Murić? Ne poznajem dečka, ali koliko pratim i čujem mislim da je to super potez i za njega i za Rijeku – zaključuje Maleš.