Pomoćni trener

Danko Matrljan o novoj “Rijeci”: ‘Ovi dečki su gladni i žedni, a znaju puno nogometa’

Orlando Rivetti

OVA RIJEKA MOŽE BOLJE – Danko Matrljan  / snimio S. DRECHSLER

OVA RIJEKA MOŽE BOLJE – Danko Matrljan / snimio S. DRECHSLER

Ova momčad ima puno prostora za napredovanje, ali igra dobro. Zna što hoće. Kompaktna je. Individualno i kolektivno. Ima srca i znanja – kaže nekadašnji napadač »bijelih«



Heber 12, Gorgon 6, Puljić 5, Acosty, Pavičić i Bradarić 3, Mišić, Čolak, Kvržić, Vešović, Črnic 2… Pa tako do brojke od 53 gola koliko su nogometaši »Rijeke« postigli u 25 kola HNL-a. Nitko više od ekipe sa Rujevice. U nedjelju Riječani igraju na svom terenu (17 sati), na Rujevici protiv vinkovačke »Cibalije«. Nakon tri uzastopne pobjede nastavljaju i lov na drugo mjesto, kojega trenutačno drži »Hajduk« s tri boda više.


Danko Matrljan je jedan od Kekovih suradnika, najkompentniji da govori o igračima strijelcima. Onim koji oplođuju igru jedne momčadi, donose radost i veselje… Danko je, naime, u igračkim danima bio zmija kaznenih prostora. Zažmiriš, ugrize te… Naravno onaj »Real Madridu«, škaricama pored skamenjenog Stielikea, je za sva vremena.


Heber je postigao četiri proljetna gol u četiri utakmice…?




– Za napadača je bitno da ima stabilnost i mir. Da dočeka da krene u seriju pogodaka čime dobiva na samopouzdanju. Veoma bitno za igrača kojemu je posao zabijanje golova. Vjeruje u ono što radi. Neophodno je strijelci da ima mir na treningu i na utakmicama. Nezaustavljivi su kada krenu u seriju…


Tehničke karakteristike prvog strijelca »Rijeke«?


– Heber je tehnički iznad prosječnog igrača. Kod njega je, po povratku nakon ozljede, jedini problem bio u glavi, pomanjkanje samopuzdanja. Kroz razgovor smo došli do određenih stvari i – paljba je krenula. Ključni je bio prvi pogodak, onaj »Lokomotivi«… Špina se otvorila.


Čolakov doprinos


»Rijeka« je postigla 53 gola, najefikasnija je momčad prvenstva?


– Zasluga cijele ekipe! Zabija samo pojedinac koji iza sebe ima momčad koja stvara igru, radi za njega, donosi loptu na streljanu. Cijela je ekipa zabila tih 53 gola, poglavito vezni igrači koji obavljaju veliki posao. Naravno i bočni igrači koji hrane svoje gol igrače. Sami napadači kretnjama između linija suparničke obrane doprinose efikanosti momčadi.


Antonio Mirko Čolak je ugodno iznenađenje, igra »devetku«, ali drugima otvara prostor?


– Čolak je veoma bitan za ekipu. Puno radi i troši se za suigrače. Ima velike zasluge za proljetnu efikasnost, 15 golova u pet utakmica. U prilog tome govori i njegova statistika, postigao je dva gola i imao tri asistencije. Usput zadao je puno problema suparničkim stoperima svojom agresijom. Stalno je u pokretu, nudi se suigračima, odvlači igrače, svog čuvara odvede u šetnju… Treći gol protiv »Intera«, Acostyjev, školski je primjer kako treba odvući igrača, napraviti čistinu za trećeg igrača koji ulazi u prazan prostor. Zabija gol. Možda mu još u završnici nedostaje mirnoće, što je posljedica velikog radijusa kretanja i trošenja… Dobit će na mirnoći i bit će golova…


Pavičić je oplemenio igru prema naprijed?


– Fin igrač, s loptom može napraviti višak igrača. Uz defenzivnu odgovornost koju mora imati da bi bio dio momčadi, ima i loptu s očima. Vezna linija odrađuje veliki posao. Samo se tako otvaraju prostori u suparničkim obranama. Bradarić i Grahovac su bogatstvo.


Pobjednički niz


»Rijeka« dobiva konture igre?


– Ima tu još igrača, kandidata za momčad, ali ovi koji su se sada posložili, uhvatili su ritam. Znaju kako do cilja, golova i bodova…


O tome govore tri pobjede zaredom ?


– Idemo dalje. Nadamo se četvrtoj, petoj… Ovi dečki su gladni i žedni, a znaju puno nogometa. Lijepo je dobiti tri utakmice zaredom, ali svaki se uspjeh slavi jedan dan. Počinje razmišljati o sljedećem suprniku.


O »Cibaliji«?


– Čvrsta i veoma dobro organizirana ekipa. Bori se za ostanak, a nametnula je remi veoma jakom »Osijeku«. Čeka nas u nedjelju još jedna teška utakmica. Prije svega psihološki. Igrači se moraju postaviti kao da je na drugoj strani »Dinamo«, a ne davljenik »Cibalija«. Imaju kvalitetu, ali moraju pružiti stoposto, i rezultat će doći. Lako se nakon pobjede zaboravlja na dane kada smo gubili, proklinjali sudbinu, zato moramo nastaviti žetvu pobjeda i bodova. Imamo sve preduvjete. Ova momčad ima puno prostora za napredovanje, ali igra dobro. Zna što hoće. Kompaktna je. Individualno i kolektivno. Ima srca i znanja.