Predsjednik ''Rijeke''

DAMIR MIŠKOVIĆ: Europska liga bila bi priča iz snova

Orlando Rivetti

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



VRATA Grmljavina Miškovićeva lamborghinija razbila je idilu treninga na Gmajni, igralištu NK Omladinac. Ljudi su mislili da dolaze tenkovi… Do tada se nije čula ni muha. Samo udarac po lopti i rijetko – Kek. Na savršeno pripremljenom travnjaku o kojem već sedam godina brinu Zumbulka i Julijo Bujan, od prvog dolaska Rijeke u Vrata. Zumbulka je tajnica kluba, Julijo (65 godina) od svoje 16. je u nogometu, kao igrač, sudac sada zadužen za košnju trave. Nakon što je prije toga bio zabavljen s – drvima.


– Proletjelo je tih sedam godina, kao da smo jučer došli ovdje u potrazi ta mirom i idiličnim ambijentom. I stabla su narasla… – govori Mišković. Došao je na jutarnji trening. Teren gdje sada ima kuću na drugoj strani, kod Arnike, kupio je, kaže, prije petnaestak godina, supruga Snježana žestoko je prigovarala… Bio je to vizionarski potez. Bijeli su nakon sedam dana Rujevice preselili na 770 metara nadmorske visine, nastavljaju pripreme za novu sezonu.

– Funkcioniramo po ustaljenoj praksi. Imamo igrače koji bi trebali u prodaju, doveli smo četvoricu, od prvog dana priprema su s nama jer smo sistematski radili ove zime.


Četiri nova igrača, Pavelić, Lončar, Mamić i Velkovski?




– Fantastično je to što su uspjeli napraviti Juričić, Mance i Kek. Pratili su tržište, doveli mlade igrače koji će biti pojačanja! Ali o tome će struka. Sve pozicije su pokrivene sa po dvojicom igrača, ako nas netko napusti, dovest ćemo zamjene.


Brojni upiti


Odlasci… Bradarić, Heber…?


– Ne znam. Zavisi o tržištu. Bradarić je prvi na redu za odlazak, imamo dosta upita, neke smo odbili, čekamo bolje ponude. Hebera bih želio da zadržimo do kraja ljeta, ali ne ovisi o nama. Zanimaju se i za Gorgona… Zasad su, međutim, svi s glavama u Mundijalu. Nakon spuštanja zastor na Rusiju sve će se brže odvijati.


Valja zatvoriti proračun?


– Primarni zadatak. Kao i svake godine. Kao i svi ostali.


Vrijedi li Bradarić šest milijuna eura, koliko navodno nudi Lokomotiv iz Moskve?


– Uvjeren sam da vrijedi više od šest milijuna eura, a odgovor će dati tržište.


Budžet od deset milijuna eura?


– Za jedan dio funkcioniranja kluba. Prve ekipe i omladinskog pogona. Za održavanje Rujevice treba nam još milijun i pol eura. Probat ćemo zatvoriti cijelu konstrukciju financiranja sa dvanaest milijuna eura.


Plasman u skupnu fazu Europske lige donosi 2,92 milijuna eura?


– Stojim čvrsto na zemlji. Ne smijemo biti u problemima, ovisiti o jednoj utakmici. Moramo zatvoriti budžet, a europski novac bit će samo dodatni poticaj. Europa nije samo novac, nego i izlog igrača. Bit će svake godine sve teže za bilo koji hrvatski klub doći do »play offa«. Po novom sustavu natjecanja. Ulazak u Ligu prvaka ili Europsku ligu za naše ekipe bit će – bingo!


Proljeće je bilo sjajno, zamalo ste uhvatili Dinamo, počinje nova sezona, vaša šesta od početka?


– Ciljevi su uvijek isti, biti prvi, ali najvažnije je ostvariti europsku vizu. Prestiža radi bitno je biti drugi. Zbog naših navijača. Našim klubovima teško je igrati na dva razboja, HNL i Europu. U pravu sam bio rekavši da smo morali prodati više igrača, otišla su samo dvojica. Napravili smo odličan rezultat u Europi, kiksali na domaćoj sceni. Je li u pitanju motiviranost ili iscrpljenost, ne znam, ali znam da nam trebaju svake sezone novi igrači željni dokazivanja, gladni uspjeha. Teško netko moće dobiti motiviranu Rijeku.


Hajduk je angažirao Ivanovskog?


– Odličan igrač, ali popunjeni smo u napadu. Dolazi Čolakova sezona, imamo Puljića, tu je još Gorgon, Acosty je odigrao sjajno proljeće, Kvržić… Nemojmo zaboraviti na Božinova.



Hrvatska – Argentina?– Teška rovovska bitka. Remi bi bio fantastičan. Prvu smo utakmicu s Nigerijom dobili, igrali smo pametno. Dalić će pripremiti dobru taktiku. Vjerujem u izbornika i igrače. Zajedništvo svlačionice i suradnja na terenu su bitni, samo tako možemo daleko. Slučaj Kalinić?– Dalić je sve rekao. Nikad se nisam miješao u trenerske odluke.


Obitelj


Kek je od Acostyja stvorio najveće pojačanje. Vjerovali ste njega kada je bio osporavan?


– Kao i slučaj Žuta, kritizirali su ga mnogi, a najkonstantniji je igrač Rijeke. Struka radi dobro svoj posao. Tu su sada Grahovac, Lončar. A Pavelić može trčati više od Vešovića! Imamo kvalitetne i karakterne igrače. Moramo riješiti prijelazni rok, vidjeti koga još dovesti, ako bude trebalo…


Imate trenera…?


– Šestu je godinu Matjaž Kek ovdje. Najzaslužniji je što Rijeka iz sezone u sezonu djeluje kao – ekipa! Ostvaruje nezamislivo. Osvojili smo dvostruku krunu, triput igrali skupnu fazu Europske lige… Cijeli klub funkcionira kao – obitelj. U radu i griješimo, ali proizvodimo veselje, radujući se i pomažući jedan drugome.


Idete po četvrtu Europu?


– To bi bio san. Zbog naših navijača, hrvatskog nogometa, svih nas. Pričekajmo ždrijeb, nema više slabih momčadi. S novim načinom ždrijebanja možemo naletjeti na tvrdu kost. I bezimene ekipe su danas opasno minsko polje.