Vatromet i pjesma

Čolak otklonio neizvjesnost u devedesetoj: Nogometaši Rijeke rutinski svladali Varaždince

Denis Frančišković

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Rijeka je tako i četvrti put ove sezone matirala Varaždince, treći put pod vodstvom novog trenera Simona Rožmana



RIJEKA  Igrala se druga minuta drugog poluvremena kad je jedna lopta doskočila u gostujući šesnaesterac, Čolak se dobro zagradio i došao do nje prije Prce te silovitom udarcem s tri, četiri metra iskosa zakucao je visoko pod gredu nemoćnog Nevistića – 0:2.


Bio je to ključan detalj koji je praktički odlučio slavljenika rujevačkog poslijepodnevnog nadmetanja u terminu koji je obično rezerviran za Rijekine juniore i kadete.


 Snimio Roni BRMALJ


Snimio Roni BRMALJ





Rijeka je tako i četvrti put ove sezone matirala Varaždince, treći put pod vodstvom novog trenera Simona Rožmana. “Bijeli” su tako na oproštaju od Rujevice ove godine došli i do četvrte pobjede u nizu i pogled na ljestvicu učinili sasvim ugodniji oku uoči derbija s Dinamom (18. prosinca) u Maksimiru kojim će zaključiti godinu. A prije samo četiri gola sve je izgledalo pomalo beznadno nakon tri poraza zaredom…


Bio je to nakon odmora hladan tuš za Varaždince, a novi zamašnjak za, u prvom poluvremenu, dosta suzdržanu Rijeku. Rijeku koja kao da je odigrala baš toliko koliko je dovoljno za za tri nova vrijedna boda i ne baš preveliku potrošnju energije uoči sudara s najboljom hrvatskom momčadi, družinom iz Maksimira.



Trener Simon Rožman izveo je malo modificiran sastav u odnosu na najavu. U posljednji tren na vratima je osvanuo Pandur iako je Prskalo već bio u zapisniku, što je bio i njegov prvenstveni debi. Za prvu momčad “bijelih” već je branio u službenoj utakmici, onoj u Kupu protiv Buja…Kapetan Gorgon koji je imao natučena rebra ipak je zaigrao od prve minute čime je je njegova očekivana zamjena Murić završio na klupi. Tamo pak nije bio Kvržića koji je po najavama trebao konkurirati za ovaj susret, jednako kao niti povrijeđenog Halilovića (mišić). Njega je na u paru zadnjih veznih zamijenio povratnik Pavičić koji je već igrao protiv Istre 1961.Kod gostiju sukladno najavama na desnom krilu nije od početka zaigrao Težak kojeg je zamijenio Milićević. Gosti su bili bitno oslabljeni bez nekoliko prvotimaca, požutjelog Stolnika te nedovoljno spremnih Đuraseka i Lisakoviča. U redovima gostiju zato su zaigrali Nevistić i Štefulj, igrači Rijeke na posudbi.


Glavica s kreča


Nakon drugog pogotka gosti su ozbiljnije zaprijetili u 50. minuti iz Benkovog slobodnjaka s dvadesetak metara, no Pandur se nije dao iznenaditi. I pritom pobrao pljesak s tribina…Četrnaest minuta kasnije uzvratila je Rijeka, Čolaka je dobrim ubačajem gađao Andrijaševića, a on u padu tukao iz blizine, no Nevistić se sa skupljenim nogama spriječio najgore za svoju momčad.

Ipak uporni Varaždinci nisu se predavali, a kad je u 83. minuti Pavičić srušio Glavicu za najstrožu kaznu te isti igrač sigurno realizirao jedanaesterac, utakmica je neočekivano ušla u vode neizvjesnosti.



Uoči utakmice prigodnim videom na semaforu igrači i gledatelji su se oprostili od Darija Župarića, stožernog igrača bijelih, kojem je ovo bila posljednja utakmica na Rujevici. U novoj godini Župarić je član MLS lige i tamošnjih Portland Timbersa.Ivan Mance, zamjenik sportskog direktora, uručio je Župariću prigodnu sliku, a tribine ga nagradile skandiranjem Župa, Župa…Župarić je odigrao 115 utakmica za Rijeku, zabio pet golova i osvojio tri trofeja. Od Rujevice se oprostio s kapetanskom trakom oko ruke koju mu je ovom prigodom prepustio Gorgon.


Otklonio ju je Čolak svojim drugim golom u 90. minuti, nakon udarca Andrijaševića, Nevistić je kratko odbio loptu na koju je natrčao Rijekin napadač i ugurao je u praznu mrežu, za svoj osmi pogodak – 3:1. Na kraju oproštaj uz pjesmu Tu je jubav moja…i skandiranje Župa, Žup…a te vatromet koji je napokon počeo grijeti riječku publiku.


Inače, Prvo poluvrijeme ponudilo je slab sadržaj na travnjaku, gledatelji su više mogli uživati u lijepom vremenu, zubatom prosinačkom suncu i pogledu na Kvarner nego u onom što se događalo na terenu. Najljepša akcija izvedena je kod vodećeg pogotka “bijelih”, Pavičić je dobro na drugoj vratnici uočio Acostyja te još bolje majstorski centrirao, a Ganac iskosa glavom dobro pogodio, lopta se od prečke odbila iza nemoćnog Nevistića – 1:0.



Uoči utakmice prije nogometaša na travnjak su izašli članovi Puhačkog orkestra iz Lovrana, vjerni pratitelji Rijeke, dugih niz godina pa i desetljeća. Uz riječkog Pešekana odsvirali su nekoliko navijačkih uspješnica ispred zapada i istoka.Armada se pak potrudila za poseban dekor, na sjeveru je razvučen veliki transparent Rijeka u srcu, Armada do groba. U nastavku je uzdignut je i drugi transparent Društvo najdraže sad mi je najteže što moram poći i tko zna kad, bit ću s vama kao nekad, u spomen na svog preminulog člana Sinišu Tominca.


Pavičić kreator


Očekivalo se da će Rijeka nakon toga “poteći” u svom pravom izdanju, ali naprotiv. Varaždinci su dobro umrtvili igru, kratkim, preciznim pasovima gradili igru. I sve više imali loptu u svom posjedu. Kad je ona bila kod Riječana sve se uglavnom svodilo na Pavičićevu kreaciju, ali bez kvalitetne podrške ostataka momčadi u završnici akcija.


Gosti su u 37. minuti izveli dopaljivu akciju, geometrijski točnu, a u završnici Tkalčić tukao iskosa, no pravo u dobro postavljenog Pandura na prvoj vratnici. Do odmora viđeno je još dosta statičnosti u igri obaju momčadi, nije bilo igrača koji bi malo razbudio ili “potresao” redove “bijelih” i “plavih”. Kod gostiju to je pokušavao Posavec, ali nije išlo groz riječki gustiš. U posljednjoj minuti prvog dijela Gorgon je dobro ostavio loptu Čolaku na 16 metara, on tukao punom nogom, a lopta fijuknula visoko iznad grede.