Bočni u uspjeh vjeruje

Acosty priželjkuje pobjedu Rijeke protiv Cibalije: Prvenstvo nije gotovo, u talonu je još 30 bodova

Orlando Rivetti

Foto Denis LOVROVIĆ

Foto Denis LOVROVIĆ

Borit ćemo se protiv Dinama, a želimo i to finale s Hajdukom. Osvojiti jedan trofej. A Kup nije utješna nagrada, ako dobijete Dinamo u Maksimiru i Hajduk u finalu – kaže Maxwell Acosty



Ušao je na kraju prve proljetne utakmice protiv Istre 1961, trebao je biti joker za gostovanje u Osijeku, ali igrao je samo prvih petnaestak minuta. Taktička žrtva nakon isključenja Župarića, ništa od njegove brzine. Protiv Intera u Zaprešiću zabio je gol, svoj treći prvenstveni ove sezone. Ganac Maxwell Acosty veoma je zanimljiv igrač. Mogao bi zaigrati protiv Cibalije… Mogao bi biti u sastavu na desnoj strani, tamo gdje je strašna gužva. Još su trojica, osim Acostyja igrali tu poziciju. Kvržić, Črnic i Puljić.


– Igrač mora poštovati trenerovu odluku, dan poslije tražiti novu priliku kroz trening, nametnuti se. Nastojim to na svakom treningu, dajući maksimum. Konkurencija je samo dodatni motiv, svako od nas trojice, četvorice, ima različite karakteristike. Trener izabere što mu treba za mozaik momčadi – govori Acosty s osmijehom na licu. Sretan čovjek. Sa suprugom i sinom koji ide u u vrtić.


Cibalia je utopljenik, hvata se svake slamke, pokušat će i na Rujevici napraviti iznenađenje?




– Utakmica s Vinkovčanima je isto toliko važna, a bodovno vrijedna kao i one s Dinamom ili Hajdukom, kada svi igramo do granica svojih mogućnosti. Naporno smo radili cijeli tjedan, spremali se za utakmicu s Cibalijom. Moramo ostati ponizni, čvrsto na zemlji nakon serije od tri uzastopne pobjeda. Vjerujem u uspjeh naše momčadi. Jer igramo sve bolje.


Raditi i čekati


U Osijeku ste morali napustiti igru zbog preslagivanja momčadi nakon isključenja Župarića. Vratili ste se u Zaprešiću – pogotkom?


– Trener mi je pružio mogućnost da igram od početka, ali Župarićevo isključenje odvelo je utakmicu u krivom smjeru u svakom pogledu. Pa i mojem slučaju. Žrtvovan sam kao napadač da bi u igru ušao stoper.


Željeli biste više igrati?


– Svako želi biti na terenu, igrati više, ali moramo istodobno biti profesionalci, biti spremni kada dođe vrijeme za igru, pokazati što možemo dajući svoj maksimum. Raditi i čekati, trener je taj koji odlučuje.


Najdraži pogodak je onaj Milanu, Donnarummi, na San Siru?


– Nevjerojatan osjećaj sreće. Imali smo nakon toga 2:2, ali sudbina nije htjela da ostvarimo povijesni remi na stadionu Giuseppe Meazza. Naplatili smo dugove u uzvratu, pobijedili »crveno-crne« vragove. Gol Milanu pamtit ću zauvijek, ali onaj najdraži mora tek stići, recimo u nekoj važnoj utakmici za – trofej!


Tvrdite da prvenstvo nije još gotovo, da devet bodova nije nedostižna prednost?


– Devet bodova su tri utakmice. Nastojim svaku utakmicu odigrati kao da je – finale! Uhvatiti Hajduka koji nam bježi tri boda, a nakon toga približiti se Dinamu. Prvenstvo nije gotovo. U talonu je još 30 bodova!


Nakon 4:1 protiv Dinama na Rujevici, Rijeka mora tražiti pobjedu u polufinalu Kupa u Maksimiru 4. travnja?


– To je naš cilj. Borit ćemo se protiv Dinama, a želimo i to finale s Hajdukom. Osvojiti jedan trofej. A Kup nije utješna nagrada, ako na putu do Rabuzinova sunca dobijete Dinamo u Maksimiru i Hajduk u finalu. Rijeka je spremna, ima momčad, srce i kvalitetu za velike stvari.


Snaga kolektiva


Koja je vaša prirodna pozicija?


– Bočni igrač. Posljednjih nekoliko sezona igrao sam uvijek lijevo, ovdje sada igram više desno. Svejedno mi je. Igrati je najvažnije, biti u službi momčadi. Zajedno se radovati, kao što to očekujem protiv Cibalije.


Vaše karakteristike, dobre strane i slabosti?


– Tražim dubinu, želim loptu u prazan prostor. Brzina mi je odlika. Ovdje sam, za vrijeme boravka na Rujevici, bitno popravio tehniku. U Italiji je taktika Sveto pismo.


Jednom ste u Latini, Serie B, zabili 7 golova?


– Bilo bi lijepo ponoviti i ovdje. Jer, nisam ja gol igrač. Donosim loptu drugima. Momčad je iznad svega. Rijekina snaga je u kolektivu. Svako od nas spreman je žrtvovati se za suigrača. Ispraviti grešku, igrati obranu. Vidjet ćete u nedjelju protiv Cibalije.


Dijete ste Fiorentine, Italija vaša nogometna zemlja, tko će osvojiti naslov prvaka?


– Juventus ima plus 4 u odnosu na Napoli i kontinuitet igara. Nadam se da će ipak na kraju trijumfirati Napoli, ali objektivno, teško. Napoli igra najljepši nogomet, ali to više nije dovoljno da bi se osvojio naslov. Treba imati kontinuitet i skupljati bodove. To što Napoli, nažalost, nema. Juventus je cinično okrutna nogometna ekipa. Nego, imam ja jedno pitanje. Kada će konačno prestati padati kiša, osjećam se kao glista.


Uskoro Max, uskoro…