Katalinić&Rački&Benko

ANKETA: Bišćanu kapa do poda za Kup, ali i moja susjeda bi morala biti treća s Rijekom u ovoj ligi

Denis Frančišković

Leon Benko, Ivan Katalinić i Pedo Rački/Foto Arhiva NL

Leon Benko, Ivan Katalinić i Pedo Rački/Foto Arhiva NL

Svi drugi klubovi se pojačavaju, a Rijeka ne. To dovoljno govori - kaže Ivan Katalinić. - Rijeka je u zadnje dvije godine prokockala ili bacila minimalno deset milijuna eura - tvrdi Predrag Rački



RIJEKA (Ne)očekivana ostavka Igora Bišćana jedna je od sportskih tema vikenda i prvog dana jeseni. I dok je za neke ona iznenađenje, za druge je potez koji se priželjkivao, ali pitanje je li baš sada, nakon pobjede u Puli. Ipak, prevladava dojam da je Rijeka puno izgubila, a u kolikoj će mjeri profitirati s novim trenerom tek ostaje da se vidi. Što o svemu kažu oni koji redovito prate zbivanja u domaćem loptačkom natjecanju, a uvijek su na neki način ostali vezani uz riječki nogomet. Jedan riječki menadžer, bivši trener »bijelih« i golgeter iz puno ljepših dana riječkog nogometa.


– Pratim ligu i sve što se događa. Mislim da je Bišćan s Rijekom napravio dobar posao iako je imao puno lošiju momčad od one Kekove – kaže Ivan Katalinić, nekadašnji trener »bijelih«. – Osvajanje Kupa bilo je jako veliko iznenađenje s obzirom na jačinu Dinama. Stvarno je sezonu odradio na najbolji način doda li se tome i drugo mjesto.


A i jako se dobro pokazao u svim klubovima u kojima je bio, od Rudeša, Olimpije do Rijeke. Pokazao se kao trener za trofeje. Rožman kao nasljednik? Ne poznajem ga, znam samo da je bivši igrač.




Katalinića čudi što Rijeka, iako je ostala na okupu, nije ponešto i dodatno investirala u pojačanja za Europu.


– Svi drugi klubovi se pojačavaju, a Rijeka ne. To dovoljno govori. Znamo što ove sezone nosi drugo mjesto, koliko su se pojačali Hajduk i Osijek, a Rijeka niti blizu. Ne znam koliko je to dovoljno u borbi za drugu poziciju – dodaje Kate koji smatra da se na tom važnom euro kolosijeku zakasnilo i s dovođenjem Andrijaševića koji će biti velik dobitak u prvenstvu.


– Istina, sigurno bi bilo lakše da je Andrijašević došao puno prije. Rijeka bi imala puno veće šanse za skupinu Europske lige. No, to najbolje znaju ljudi koji vode klub. Franko je bio najbolji Rijekin igrač, ima osjećaj za gol, jako je dobar iz drugog plana. Sigurno će sada puno pomoći Rijeci – tvrdi Katalinić.


Idealna kombinacija


Predrag Rački, znani riječki i hrvatski menadžer i čovjek koji živi nogomet također je mišljenja da je sve poremetilo Rijekino ispadanje iz Europe kada su ambicije »bijelih« splasnule, a u klupskoj blagajni ostala rupa.


– Novac je osnova svega. Postoje davanja i obveze, treba zatvoriti budžet. A Rijeka je u zadnje dvije godine prokockala ili bacila minimalno deset milijuna eura – kaže Rački. – Prošle godine ispala je od Norvežana, ove od Belgijanaca. U medijima se stvorila priča da je Gent nepremostiva prepreka, ali po meni daleko od toga. Rijeka je mogla ući u skupnu fazu, ali nije. Ispalo je kao da je recimo darovala Kramarića.


Rački će pohvalno o Bišćanu, ali i realno, Rijeka ima momčad za sadašnju poziciju pa i puno više domete.


– Bišćanu kapa do poda za osvojeni Kup jer to nije nitko očekivao. Kad je kompletna, Rijeka uz Dinamo i Hajduk čini trolist najboljih hrvatskih momčadi. Da se nitko ne ljuti, i moja susjeda bi morala biti treća s Rijekom u ovoj ligi – dodaje Pedo kojeg čudi spoznaja da klub nije reagirao na početku prvenstva kad je u pitanju osjetljiva pozicija lijevog beka.


– Jedino mi nije jasno kako na Rujevici nisu riješili pitanje lijevog beka. Pa to je kapitalna stvar. Dobro je rekao Guardioala, mene ne zanima gdje su Dinamove slabe, nego gdje su mu dobre točke.


Slovenskog stručnjaka koji je blizu Rijekine klupe poznaje isključivo po prezentaciji njegovih momčadi.


– Rožman? Gledao sam kako igraju njegove momčadi i treba reći da on teži igri. To stoji. Međutim, bilo je utakmica gdje je momčad u fazi obrane ispadala jako lako. Mene ne zanima ime trenera, zanima me samo zna li ili ne zna, je li lider i može li se nametnuti. A bilo bi idealno kad bi postojala kombinacija Keka i Rožmana. To bi bila super stvar – tvrdi Rački.


Kekovi standardi


Leon Benko, nekadašnji riječki »topnik«, s Bišćanom kao trenerom najbolje se upoznao u Olimpiji kada je osvojena dvostruka kruna.


– Iznenadila me Bišćanova ostavka. Koliko ga poznajem, kvalitetna je osoba i kao trener i van terena. Ne znam zbog čega je došlo do svega toga, ali znam da je Rijeka jako puno izgubila – tvrdi Benko: – Znam koliko je Igor posvećen svemu tome i koliko sebe daje u trenerski posao.


Niz remija nije toliko velik problem po Benku koliko nešto drugo.


– Kek je postavio visoke standarde, apetiti su veliki i letvica visoko postavljena. Vidimo i da je Hajduk ove godine dosta jak, tako da ne znam, možda su problem bila pojačanja. Činjenica je da smo svi navikli na dobre rezultate Rijeke i da su se svi pojačali – dodaje Benko koji ne vidi Bišćana na mjestu izbornika U-21 reprezentacije.


– Iskreno, mislim da Bišćan neće to prihvatiti. Mislim da njega zanimaju drugačiji projekti. Rožman? Znam da se spominjao kao Kekov pomoćnik, da je moje godište i da je dobro radio u Domžalama te da je kvalitetan trener koji jako puno zna – zaključuje Benko.