Ne ide, pa ne ide

ALEX GORGON: Svi znamo što od nas trener očekuje, ali još nismo u stanju to pokazati na terenu

Denis Frančišković

Alexander Gorgon odigrao je blijedu partiju protiv Gorice/Foto Arhiva NL

Alexander Gorgon odigrao je blijedu partiju protiv Gorice/Foto Arhiva NL

U ovom trenutku ne ide sve naprijed kako želimo. Imamo ideju kako igrati i svi znamo što od nas trener očekuje, ali još nismo u stanju to pokazati na terenu - ističe Alexander Gorgon, vođa nogometaša Rijeke



RIJEKA  Nogometaši Rijeke i drugi su put matirani ove sezone od momčadi Gorice, posljednja prvenstvena pobjeda na Rujevici ostvarena je još 3. kolovoza protiv Slaven Belupa (3:1). Uslijedila su četiri domaća remija u nizu i novi, dosad već drugi poraz od Gorice na svom travnjaku. Peta je to uzastopna pobjeda gostiju u međusobnim prvenstvenim okršajima. »Bijeli« su pobijedili tek jednom u mandatu Matjaža Keka koji je potom nakon poraza od iste ekipe dao ostavku. Sergej Jakirović triput je u nizu matirao Igora Bišćana, sada i Simona Rožmana. Po ulasku u klupski autobus primao je trener gostiju zaslužene čestitke, moglo se znakovito čuti:


-Jakire, ovo je tvoj diplomski rad!


Gostujući trener, nekad i sam igrač Rijeke, s dosta slabijim kadrom stvorio je izbalansiranu momčad koja je na Rujevici pokazala sve ono što Rijeka nije. Brzinu, motoriku, tehniku, blok i smisao za igru. Gosti su bili brži gotovo na svakoj odbijenoj lopti.




Rijeka je u većem dijelu prvog dijela imala loptu, ali bez prave ideje i kako je sprovesti u djelo. U nastavku je u nekim trenucima izgledala potpuno nemoćno, odigrala jedno od najslabijih poluvremena posljednjih godina…


– Opet se vidjelo da nam Gorica baš ne leži kao protivnik. Ne znam zašto, ali tako je to u nogometu, postoje momčadi koje nam ne odgovaraju. Mislim da smo ipak u prvom poluvremenu igrali dobro, imali smo jednu, dvije šanse, ali i Gorica je pokazala da zna igrati i da ima jako opasne kontre i dobre pojedince – kaže kapetan Alexander Gorgon. – Ne znam što se dogodilo u drugom poluvremenu, tek na kraju smo pokušavali kad je bilo 1:1. U prvih petnaestak minuta drugog dijela kao da nam je malo nedostajalo »papra« u igri prema naprijed. Na kraju smo izgubili utakmicu koju nismo morali, moram reći da smo ispali malo naivni.


Rijeka još nije pronašla pravi recept za momčadi koje se brane u dvostrukom bloku. Veza lako ispada iz igre kod izgubljene lopte u napadačkim akcijama, a stoperi i bočni igrači na »brisanom prostoru« ispadaju lak zalogaj za protivničke brzance.


– Uvijek je teško igrati protiv bloka, kada deset ili jedanaest igrača stoji na svojoj polovici. I naravno onda kada imamo loša rješenja u napadu i olako izgubimo lopte, protivnik nas može lako iskontrirati. Tu se čak i gubi energija na trčanju nazad. Ne znam, nije nam bilo lako probiti cijeli taj obrambeni blok. Kad primiš naivno prvi gol kao što smo ga mi primili, teško se vratiti. Uspjeli smo poravnati i na kraju jako nesretno izgubili – dodaje Gorgon.


Trener Rožman redovito naglašava odličan rad momčadi na treningu i veliku želju. O motiviranosti niti ne treba govoriti kad je u pitanju Gorica. Postavlja se pitanje gdje je problem?


– Bit ćemo pametniji kad pogledamo i proanaliziramo utakmicu. U ovom trenutku ne ide sve naprijed kako mi želimo. Imamo ideju kako igrati i svi znamo što od nas trener očekuje, ali još nismo u stanju to pokazati na terenu. Nadam se da ćemo u sljedećim utakmicama biti bolji. Naš trener ne želi ništa posebno, nešto što je on izmislio, već jednostavne stvari u nogometu. Mi igrači smo odgovorni za našu igru i za to što se događa na terenu. U Varaždinu nas opet čeka jako teška utakmica, a zna se što je kup. Moramo se regenerirati, bitan je samo prolaz.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU