Velik korak naprijed

Kraljevički šuter Davor Konjević karijeru nastavlja u Sloveniji

Zlatko Horvat

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA Davor Konjević, 27-godišnji šuter, koji je posljednje dvije sezone proveo u »Škrljevu«, karijeru nastavlja u »Šentjuru« nedaleko Celja. Prije tri godine »Šentjur« je bio prvak Slovenije, sada pod vodstvom hrvatskog trenera Jakše Vulića žele u Ligu za prvaka Slovenije, u koju ulazi šest momčadi iz prvoga dijela prvenstva (10 ekipa).


– Praktički sam sve dogovorio sa »Cedevitom«, trebao sam igrati za drugu momčad, ali kad je trebalo to riješiti službeno, nije ispalo kako smo se dogovorili. Tu sam se razočarao. I ohladio. Zbog »Cedevite« sam propustio neke druge momčadi iz ABA 2 lige. Kod »Šentjura« je već duže postojao interes, njihov trener Jakša Vulić me želio. Odlučio sam da više neću čekati. Ponuda je dobra, korektna, ovo je svakako korak naprijed. Prošle sezone bili su sedmi u Ligi za prvaka. Hvale trenera Jakšu Vulića, dosta ih je digao po preuzimanju momčadi krajem prošle godine, u drugom dijelu dobio je »Olimpiju«, »Krku«… – kaže nekadašnji igrač »Kvarnera 2010«, koji je ponikao u »Kraljevici«. Poslije »Crikvenice«, »Križevaca«, »Kvarnera 2010«, »Gorice« i »Škrljeva«, prvi put odlazi izvan Hrvatske.


– Prije tri godine »Šentjur« je bio prvak Slovenije i izborio ABA ligu. Dogodine se nisu vratili budući da je ključ plasmana bio plasman u domaćem prvenstvu. Prošle sezone igrali su Alpe Adria Cup, treba bismo igrati i ove. Čeka se pozivnica.Bit će to prigoda za eventualni susret sa »Škrljevom«… Prošle je sezone u Alpe Adria Cupu igralo 16 momčadi, podijeljenih u četiri skupine.Kraljevički šuter provodi posljednje slobodne dane. Slovensko prvenstvo starta 13. listopada, a prvo kolo donosi derbi, ogled s »Rogaškom«. Šentjur i Rogaška Slatina udaljeni su 30 kilometara…

Izjednačena liga


– TrebalI bismo pobijediti. Naučio sam posljednjih godina da ti dobar start u prvenstvo dobar zalet, tada ploviš kroz prvenstvo. Ima dosta kola i sve je u nekoliko pobjeda. Sve ekipe su više-manje ravnopravne, gubi se dosta i doma, od »Olimpije« nadalje. Deset klubova ima korektan budžet, pa sad kako se tko složi. Svi su tu negdje. Plaćaju mirovinsko, zdravstveno, doprinose, što u našim klubovima, s izuzev ABA ligaša, nije slučaj…





– Imao sam  tjedan dana odmora nakon sezone i  od tada nisam stao. Trčanje, teretana, košarka, čisto da ne bude jednolično. Ljeto i kupanje? Uvijek se nađe malo vremena. Živim 20 metara od mora, volim se okupati, ali valjda zato nisam toliki fan – kaže Konjević.



Drugo kolo donosi novi derbi, gostovanje u dvadesetak kilometara udaljenom Laškom, treći domaći dvoboj s »Petrol Olimpijom«, viceprvakom Slovenije.– »Krka« i »Olimpija« su favoriti, dok svi ostali mogu biti prvaci, ali i naći se u zoni ispadanja. Razgovarao sam s Dinom Cincem, koji je u »Krki«. Liga je stvarno izjednačena, pobjeđuje se u gostima, za razliku od naše lige, koja je dosta domaćinska. »Škrljevo« je imalo dobar domaći teren, ali je i na strani dobivalo slabije suparnike.Konjević je prošle sezone bio četvrti strijelac HT Premijer lige s prosjekom od 16.7 poena, dok je u poretku za MVP-ja regularnoga dijela sezone po statističkom učinku bio na šestom mjestu. Prošla su vremena kada se ubacivalo po 25-30 poena, nije ni šuterima više lako.

– Razgovarao sam s Maurom Veljačićem, u Litvi najbolji strijelac utakmice ima 14-15 poena. U dobrim ligama je tako, prvi strijelci su na 15-16 poena, nema više 25 poena u svakoj utakmici. Sigurno je da 16.7 poena po utakmici prošle sezone nije loš prosjek. Trebalo bi to ponoviti.


Uspomene


Konjević je jedan od šestorice igrača koji su napustili »Škrljevo«. U momčadi više nisu Stipčić, Boban, Furlan, Janc i Perković, koji se odlučio za košarkašku mirovinu.– Otišlo je pola momčadi, ali doveli su dva Amerikanca, još nekoliko igrača. Šteta zbog Jasmina Perkovića, mogao je još dati, ali pokrenuo je privatni posao.Još jedan dio karijere je iza Konjevića. Igrao je majstoricu četvrtfinala doigravanja, prvog u povijesti »Škrljeva«, koje je prošle sezone prvi put nastupilo i na završnici Krešina kupa. – »Škrljevo« ću pamtiti po dobroj atmosferi. Ekipa je bila super, sve dečki iz Rijeke, poznavali smo se. Kemija je bila dobra, bili smo prijatelji na terenu i izvan terena. Po toj atmosferi ću najviše pamtiti dane u »Škrljevu«. Ljudi iz kluba su bili korektni, trener Rajković super. Klub se sa skromnijim budžetom stabilizirao, složili bi ekipu koja može konkurirati za sredinu ljestvice.Konjević će sada zaigrati u ligi aktualnih – europskih prvaka.

– Za mene ovo je korak naprijed, financijski i igrački, dobra odskočna daska za dalje. Bilo je ponuda za španjolsku drugu ligu, ali želio sam biti negdje bliže. Cilj mi je zaigrati u ABA ligi. Žao mi je što je neće biti ove sezone, ali doći će prilika. Malo po malo, doći će ono pravo, samo da bude zdravlja.



Stipe Krstanović, bivši krilni centar »Hermes Analitice«, potpisao je jednogodišnji ugovor za »Škrljevo« koje je u samo nekoliko dana uspjelo naći zamjenu za nedavno umirovljenog Jasmina Perkovića. Krstanović je prošle sezone bio drugi najbolji skakač lige s 7,6 skokova, od njega je bolji bio jedino Luka Žorić. U karijeri je još nosio dresove »Križevaca«, »Slavonskog Broda«, »Zaboka« i danskog »Horsensa«. Ovo je šesto ovoljetno pojačanje za »Škrljevo« nakon što su još ranije stigli Danijel Prša, Brian Williams, Ivan Kučan, Toni Brnas i Ash Yacoubou. (D. Č.)