Počinje NBA liga

Clippersi su najveći favoriti za naslov, nikad veći kvalitativni jaz između zapada i istoka

Hina

Stephen Curry/Foto REUTERS

Stephen Curry/Foto REUTERS

U tradicionalnoj anketi koju uoči početka sezone provodi službeni internetski portal NBA-a (nba.com) Clippersi su dobili gotovo polovicu glasova (46 %), slijede ih Milwaukee (36 %) i LA Lakersi (11 %). Zanimljivo je da su kao mogući osvajači naslova spomenuti još samo Portland Trail Blazersi i Golden State Warriorsi, iako je i mnogo onih koji smatraju da će peterostruki finalisti u posljednjih pet godina (s tri osvojena naslova) u novoj sezoni ostati bez doigravanja.



ZAGREB Utakmicom aktualnih prvaka Toronto Raptorsa i košarkaša New Orleans Pelicansa te gradskim obračunom Los Angeles Clippersa i Lakersa u noći s utorka na srijedu po srednjoeuropskom vremenu započet će 74. sezona NBA lige, jedna od najneizvjesnijih i najizjednačenijih u posljednjih dvadesetak godina.


Iza nas je ljeto tektonskih poremećaja na igračkom tržištu i stvaranja novih zvjezdanih dueta od kojih neki nisu bili na vidiku promatrani ni najsofisticiranijim tekeskopima, a sve s namjerom da se trofej O’Brien nađe u njihovim rukama u drugoj polovici lipnja 2020. godine. Očekivana i neočekivana partnerstva produbila su kvalitativni jaz između Zapada i Istoka, koji se već godinama nije činio tako izražen kao što je sada.


Na Zapad se, noseći sa sobom prsten prvaka i trofej za najboljeg igrača zadnjeg NBA finala, vraća Kawhi Leonard. Vratio se doma, u rodni Los Angeles. No, umjesto opcije da udruži moći s LeBronom Jamesom, odlučio je postati mu najveći konkurent za prevlast u Ligi i »gradu anđela«. U tome će mu pomoći Paul George koji će s Clippersima pokušati napraviti ono što nije uspio u Indiani i Oklahoma Cityju.




Po mišljenju stručnjaka, glavnih menadžera NBA klubova, Clippersi su najveći favoriti za naslov u 2020. godini. U tradicionalnoj anketi koju uoči početka sezone provodi službeni internetski portal NBA-a (nba.com) Clippersi su dobili gotovo polovicu glasova (46 %), slijede ih Milwaukee (36 %) i LA Lakersi (11 %). Zanimljivo je da su kao mogući osvajači naslova spomenuti još samo Portland Trail Blazersi i Golden State Warriorsi, iako je i mnogo onih koji smatraju da će peterostruki finalisti u posljednjih pet godina (s tri osvojena naslova) u novoj sezoni ostati bez doigravanja.


Argumenti onih koji ne vjeruju u ratnički duh i šampionsko iskustvo Warriorsa su prilično snažni, jer je od šampionske petorke Steve Kerru ostao samo dvojac Steph Curry – Draymond Green, sve dok se Klay Thompson ne oporavi od ozljede križnih ligamenata, a to bi se moglo dogoditi tek u veljači sljedeće godine. Kevin Durant liječi operiranu Ahilovu tetivu i čeka sljedeću sezonu za početak svoje avanture i partnerstva s Kyriejem Irvingom, a Andre Iguodala je na igračkom popisu Memphisa za koji sigurno neće zaigrati, već čeka priliku za pronalazak novog odredišta. Tome dodajte odlazak u mirovinu Shauna Livingstona pa je poprilično jasno kako su Warriorsi ušli u novo razdoblje.


No, da ne bi izgubili previše od preostalih najboljih godina u kojima su Curry i Green, Warriorsi su iz Netsa doveli D’Angela Russella koji bi napadački trebao nadoknaditi Thompsonov izostanak do potpunog oporavka. Warriorsi su u prošlom doigravanju bili ispresjecani ozljedama, ali su i u takvom raspletu uspjeli doći do finala pa je teško vjerovati da će Curry i Green dopustiti srozavanje u prosječnost.Prošle je sezone prestalo vrijediti uvriježeno pravilo da momčad u kojoj igra LeBron James dolazi do velikog finala. »Kralj James«, osvježen ljetnim glumačkim angažmanom u nastavku Space Jama i osnažen dolaskom Anthonyja Davisa u Lakerse, mogao bi regenerirati svoje »super moći« i ponovno se vratiti na prijestolje. U tome će trebati i pomoć s klupe na kojoj će sjediti Frank Vogel s prvim pomoćnikom Jasonom Kiddom. No, put povratka će biti sve samo ne lagan. Prvo će morati dokazati da je najbolji u gradu i svojoj Pacifičkoj diviziji, što će možda biti teže nego se pohrvati s ostatkom u Zapadnoj konferenciji. No, ako i u tome uspije, »u zasjedi« će čekati najbolje što može ponuditi Istok.

Osim Clippersa, za očekivati je da će LeBron i Lakersi velike konkurente imati u Denver Nuggetsima, Utah Jazzu, Houston Rocketsima i Portland Trail Blazersima.


Utah ima sustav u koji će Quin Snyder trebati uklopiti Mikey Conleyja, Bojana Bogdanovića i Jeffa Greena, najveća pojačanja u ljetnom prijelaznom roku. Denver je zadržao sve važne igrače na okupu, a Nikola Jokić i Jamal Murray su jednu godinu stariji i za očekivati je da mogu biti samo bolji nego u prošloj sezoni u kojoj su dogurali do sedme utakmice konferencijskog polufinala. Pobijedio ih je Portland koji je u konferencijskom finalu pometen od Golden Statea, ali Lillard i McCollum uz trenera Terryja Stottsa planiraju ponovni napad na trofej.


Houston je doživio najveću promjenu, jer je Chrisa Paula zamijenio Russellom Westbrookom. James Harden se spojio s bivšim suigračem iz Oklahoma Cityja s kojim je već jednom bio u velikom NBA finalu, kad su uz sebe imali i Kevina Duranta. Te 2012. Bili su još mladi i ‘zeleni’, nedovoljno spremni da bi zaustavili Miami Heat i LeBrona Jamesa na putu prema njegovom prvom NBA naslovu. Durant je svoje ‘prstenje’ zaradio u Warriorsima, Harden i Westbrook tek trebaju dobiti svoju priliku. Nijedan nije otišao dalje od konferencijskog finala. Uspiju li udružiti svoje nedvojbene kvalitete, odnosno bude li im jedna lopta dovoljna za ispunjavanje svih ambicija, onda imaju argumente za pretvaranje snova u stvarnost.


Nitko ne može osporiti legitimnost San Antonija kao momčadi za doigravanje, koje nisu promašili još od 1997. godine. S oporavljenim razigravačem Dejounteom Murrayjem, bolje adaptiranim DeMarom DeRozanom, standarno pouzdanima LaMarcusom Aldriedgeom i Pattyjem Millsom te još boljim Derrickom Whiteom, nema razloga ne vjerovati da će San Antonio još jednom biti među osam najboljih na Zapadu, koliko god jača konkurencija bila u ovoj sezoni.


O doigravanju sanjaju i Dallas Mavericksi koji smatraju da su u Luki Dončiću i Kristapsu Porzingisu dobili dvojac kojem će se suparničke obrane teško suprotstavljati. New Orleans Pelicansi su zaboravili na Anthonyja Davisa i okrenuli se Zionu Williamsonu, koji bi trebao u lipnju sljedeće godine dobiti nagradu za najboljeg novaka. Mlada momčad s nekoliko kvalitetnih veterana (Jrue Holiday, J. J. Reddick, Derrick Favors…) također gleda prema playoffu. Sacramento Kingsi su momčad koja može biti ugodno iznenađenje.


I dok je na Zapadu kvaliteta široko disperzirana pa će shodno tome i razočaranih biti znatno više, na Istoku je kvaliteta za najviše domete kondenzirana u tri, najviše četiri momčadi. Predvode ih Milwaukee Bucksi, momčad koja je prošle sezone imala najbolji učinak u osnovnom dijelu sezone i pokupila nagrade za najboljeg igrača (Giannis Antetokounmpo) te najboljeg trenera lige (Mike Budenholzer). Osim što su Bucksi jedina momčad s Istoka koja je zaslužila glasove kao mogući osvajač naslova u anketi među glavnim menadžerima NBA klubova, »Greek Freak« Antetokounmpo je dobio najviše glasova kao najkorisniji igrač lige i na kraju nadolazeće sezone (52 %).


Najveći suparnici Bucksima na putu prema velikom NBA finalu bit će Philadelphia, Boston i Toronto. Ne nužno tim redoslijedom. Philadelphiju su milimetri dijelili od konferencijskog finala u prošloj sezoni i da su u njega dospjeli, možda bi se danas pričalo o Joelu Embiidu i društvu kao o prvacima. U odnosu na tu momčad ostali su bez Jimmyja Butlera, koji je preselio u Miami, i J. J. Reddicka koji će tricama zasipati suparnike u dresu New Orleansa. Ben Simmons je cijelo ljeto radio na svom šutu, što je već pokazao u predsezoni, a najveće je pojačanje dolazak Ala Horforda iz Bostona. Ostaje upitno ima li Brett Brown dovoljno kvalitete među pričuvnim igračima.


Iz Bostona je u Brooklyn preselio Kyrie Irving i priznao da Celticsima nije dao ono što je mogao. Boston je u njemu očekivao igrača koji će mladu momčad odvesti do velikog finala kojem su samo sezonu prije bili vrlo blizu. No, ‘kemija’ se nije dogodila i Boston nije došao dalje od konferencijkog polufinala u kojem nije bio konkurentan Milwaukeeju. Irvinga je zamijenio Kemba Walker, dosadašnji lider Charlottea, koji iza sebe ima neuspješno reprezentativno ljeto, zajedno s još trojicom novih suigrača, Jaysonom Tatumom, Jaylenom Brownom i Marcusom Smartom. To bi svoj četvorici mogao biti dodatni motiv. Enes Kanter je zamijenio Horforda pod košem, gdje bi Celticsi mogli imati najviše problema. No, ako Gordon Hayward počne sličiti igraču kakav je bio prije stravičnog loma noge koji je doživio 2017., onda će i treneru Bradu Stevensu posao biti lakši.


Za kraj, tu su i branitelji naslova. Navijači Toronta su se nadali da bi mogli privoliti Kawhija Leonarda na ostanak. Međutim, zov Los Angelesa bio je jači. Svima je jasno da Raptorsi s »Kandžom« i bez njega nisu ista momčad. Uspije li Nick Nurse iz Kylea Lowryja, Marca Gasola i Sergea Ibake izvući još jednu sezonu na visokoj razini, uz sve bolje Freda VanVleeta, Pascala Siakama i OG Anunobya, Toronto ima momčad koja može biti opasna u doigravanju, ali realno – nedovoljno dobra za obranu naslova.


Legitimni pretendenti na doigravanje u Istočnoj konferenciji su Detroit, Miami, Orlando i Brooklyn koji bi sa zdravim Kevinom Durantom imao izglede i za mnogo više. Indiana će ovisiti o tome kada će se i u kakvom stanju vratiti Victor Oladipo. Kiksu onih koji su nominalno ispred njih najviše će se nadati Chicago Bullsi i Atlanta Hawksi.