NBA

Bizarno isključenje Doca Riversa odvuklo Clipperse u poraz. Njegov sin uživao

Hina

Austin Rivers u akciji / Foto: REUTERS

Austin Rivers u akciji / Foto: REUTERS

Vidio sam da će ga isključiti. Vidio sam to u njegovom pogledu. Kad je počeo ubrzano žmirkati, znao sam što slijedi«, komentirao je poslije utakmice Austin Rivers



Košarkaši Los Angeles Clippersa poraženi su na gostovanju kod Houstona sa 102-93, a odluka o pobjedniku pala je nakon bizarnog isljučenja trenera gostujuće momčadi Doca Riversa, kad je James Harden s crte za slobodna bacanja odveo Rocketse na 10 koševa prednosti.


James Harden je imao sjajnu tricašku večer (7/13) i dalekometnom ‘paljbom’ je izludio obranu Clippersa, ali pitanje je bi li i to bilo dovoljno za petu uzastopnu pobjedu Houstona, da se minutu i pol prije kraja nije dogodila konfuzija u kojoj su suci isključili Riversa dodijelivši mu dvije tehničke.


Svemu je prethodila trica Hardena za +7 (95-88), nakon koje je Rivers pozvao minutu odmora, misleći da ima još dva ‘timeouta’, jer su mu tako rekli suci. Naime, četiri i pol minute prije kraja Rivers je želio osporiti jednu sudačku odluku, za što je morao uložiti ‘timeout’. Iako je bio u pravu, Rivers nije dobio mogućnost osporavanja, jer su suci zaključili da je od spornog događaja prošlo previše vremena, ali su mu odlučili vratiti uloženi »timeout«.




Kad ga je ponovno poželio iskoristiti, ispalo je da mu isti nije vraćen. Riversovi protesti su bili uzaludni, baš kao i oni braniča Patricka Beverleyja. Rivers je dobio dvije tehničke, Beverley jednu, a James Harden je realizirao sva tri slobodna bacanja i odveo Houston na +10 (98-88) te praktično odlučio utakmicu.


Bizarnosti situacije doprinijelo je i to što se vrlo blizu klupi Clippersa tijekom rasprave gostujućeg trenera i suca nalazio Docov sin Austin Rivers koji igra za Houston te gestikulirao prema sucima da isključe njegova oca.


»Uživao sam. Vidio sam da će ga isključiti. Vidio sam to u njegovom pogledu. Kad je počeo ubrzano žmirkati, znao sam što slijedi«, komentirao je poslije utakmice Austin Rivers.Otac tvrdi da nije zamjerio sinu kako je reagirao u toj situaciji, ali se ne može pomiriti s odlukom sudaca.

»Ne mogu raditi takve pogreške u tako tijesnoj utakmici. I kad su već shvatili da su pogriješili, onda ne smiju izbaciti trenera. Nismo igrali dobro u napadu i za to sam ja odgovoran, ali i suci bi trebali priznati kad pogriješe«, zaključio je Rivers.


Harden je završio dvoboj sa 47 koševa i sedam asistencija, po peti put ove sezone ubacivši 40 ili više. Russell Westbrook je postigao 17 koševa i dvije važne trice u završnici, a Clint Capela je do sudara s JyMychaelom Greenom četiri i pol minute prije kraja sakupio 12 poena i 20 skokova.


Kawhi Leonard je završio sa 26 koševa, 12 skokova i sedam asistencija, Lou Williams je dodao 20 poena, a Green bio na 14 koševa i 14 skokova. Ivica Zubac je bio u početnoj petorci, ali je igrao samo 10:16 minuta te za to vrijeme ubacio sedam poena (šut 3/7) uz četiri skoka i dvije asistencije.


Momčad iz Los Angelesa u noći s četvrtka na petak čeka gostovanje u New Orleansu, na kojem bi svoj debitantski nastup trebao imati oporavljeni Paul George.


Iz New Orleansa je ovog ljeta u Los Angeles stigao Anthony Davis, ali je obukao dres Lakersa. No, zbog ozljede ramena je ponajbolji centar lige propustio dvoboj sa Golden Stateom, ali to nije smetalo Lakerse da dođu do uvjerljive pobjede 120-94.


Davisov izostanak nadomjestili su JaVale McGee i Dwight Howard. McGee je ubacio 18 koševa uz 17 skokova i tri blokade, dok je Howard završio sa 15 poena i osam skokova.


‘Orkestrom’ Lakersa dirigirao je LeBron James podijelivši 12 asistencija uz 26 koševa. Kyle Kuzma je postigao 22 poena za najbolju momčad Zapadne konferencije. Kod do ove sezone ponajbolje NBA momčadi najefikasniji je bio D’Angelo Russell sa 21 košem, dok je 15 poena ubacio ‘novak’ Warriorsa Eric Paschall.


Najbolja momčad ove sezone su Boston Celticsi koji su nakon uvodnog poraza u Philadelphiji nanizali devet pobjeda, a posljednju su ostvarili pred svojim navijačima svladavši u TD Gardenu Washington sa 140-133. Sedmoricu igrača sa dvoznamenkastim učinkom predvodio je Kemba Walker koji je ubacio 25 koševa uz pet skokova i pet asistencija. Jayson Tatum je postigao 23, a Jaylen Brown 22 poena. Wizardse je sa 44 koša predvodio Bradley Beal, a ‘novak’ Rui Hachimura je ubacio 21. U početnoj petorci Wizardsa bio je Isaiah Thomas, nekadašnja zvijezda Celticsa, a utakmicu je završio sa 18 koševa i sedam asistencija.


Portland je doživio četvrti poraz u pet ovosezonskih domaćih utakmica, a posljednja momčad koja je radosna otišla iz Moda Centera su aktualni prvaci Toronto Raptorsi koji su slavili sa 114-106. Sve do sedam i pol minuta prije kraja rezultat je bio izjednačen (94-94), a onda su gosti serijom 14-0 slomili Trail Blazerse.


Pascal Siakam je u toj seriji ubacio devet od svojih 36 koševa, a prvog suradnika je imao u Fredu VanVleetu koji je završio sa 30 poena i sedam asistencija. U domaćoj momčadi najbolji je bio Rodney Hood sa 25 koševa. Jedan od glavnih razloga za poraz Portlanda bila je i neobično loša večer Damiana Lillarda koji je ostao na samo devet poena i tako prekinuo niz od 230 utakmica u kojima je ubacio najmanje 10 koševa.


Philadelphia (7-4) je bez Joela Embiida poražena na gostovanju kod Orlanda 112-97. Za četvrtu ovosezonsku pobjedu Magica najveće zasluge imaju Nikola Vučević sa 25 koševa i 12 skokova te Aaron Gordon sa 18 poena, koji su predodili sedmoricu igrača sa dvoznamenkastim učinkom. Josh Richardson sa 19 koševa i Ben Simmons sa 18 bili su najbolji strijelci 76ersa.


Minnesota (7-4) se domaćom pobjedom 129-114 nad San Antoniom priključila skupini od tri momčadi sa sedam pobjeda. Andrew Wiggins je sa 30 koševa bio prvi strijelac utakmice, a svoj uobičajeni doprinos dao je centar Karl-Anthony Towns sa 28 poena i 11 skokova. Jeff Teague je dodao 18 koševa i šest asistencija. DeMar DeRozan je ubacio 27 koševa, a LaMarcus Aldridge 23 poena za San Antonio.


Momčad Memphisa slavila je na gostovanju u Charlotteu sa 119-117, a ‘novak’ Grizzliesa Ja Morant bio je prvo ime dvoboja sa 23 koša i 11 asistencija. Morant je 0.7 sekundi prije kraja postigao pobjednički koš za goste za koje je Jonas Valančiunas spojio 18 poena i 13 skokova. Terry Rozier je sa 33 koša predvodio strijelce Hornetsa, ali nije uspio pogoditi tricu za pobjedu.