Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. studenoga 2019.
Fenomen

Vremešna Marija Kittl svladala Anića kuk: Kao od šale ispenjala 350 metara vertikale

Vremešna Marija Kittl svladala Anića kuk: Kao od šale ispenjala 350 metara vertikale
Vremešna Marija Kittl svladala Anića kuk: Kao od šale ispenjala 350 metara vertikale
Autor:
Objavljeno: 10. rujan 2016. u 21:47 2016-09-10T21:47:00+02:00

Evo danas smo popeli tri duga smjera. U jednom danu to je dosta zahtjevno i sad, ja krepan, a Marija se tek zagrijala, prepričava njezin instruktor i vodič Josip Grdović, koji je imao čast da ovu izuzetnu ženu posljednjih nekoliko dana prati na Paklenici

STARIGRAD/PAKLENICA Marija Kittl iz grada Grundlsee u Austriji ima 84 godine i radi ono što većina ljudi ne može ni zamisliti. Penje vertikalne planinske smjerove dužine i po 350 metara. Dva takva popela je prije nekoliko dana na kultnoj stijeni Paklenice – Anića kuku, i to smjer Mosoraški ocjene 6a i smjer Velebitaški ocjene 6a+. Oba su bila dužine od 350 metara i zahtjevnih ocjena, no Mariji ni to nije bilo dovoljno, već se narednih dana dala i u penjanje smjerova na Kuku od Skradelina, Velikom Čuku te Kukovima ispod Vlake.

– Evo danas smo popeli tri duga smjera. U jednom danu to je dosta zahtjevno i sad, ja krepan, a Marija se tek zagrijala, prepričava njezin instruktor i vodič Josip Grdović, koji je imao zadovoljstvo i čast da ovu izuzetnu ženu posljednjih nekoliko dana prati na Paklenici.

– Šest dana penjanja s Marijom je bio popriličan izazov. Ma zapravo, i više od toga. Satrala me je! Ova izuzetna žena bi penjala 24 sata dnevno da može jer to i radi cijeli život, prepričava Grdović koji već deset godina aktivno penje i radi kao instruktor na Paklenici, no s ovakvim fenomenom se do sad nije susreo.

Marija Kittl je rođena u Alpama, na tisuću metara nadmorske visine. Radila je kao učiteljica s djecom s posebnim potrebama, a tijekom cijelog svog života bavila se i planinskim sportovima. U skijanju je, doznali smo od Josipa Grdovića, osvajala i medalje, no možda su još zanimljiviji oni javnosti manje poznati detalji.

Sa svojim pokojnim suprugom koji je život izgubio prije sedam godina u skijaškoj nesreći Marija je popela sve alpinističke smjerove u austrijskim i švicarskim Alpama. Snijeg i led na četiri i pet tisuća metara visine mogu savladati samo iznimni pojedinci kakvih se malo može pronaći na kugli zemaljskoj. Marija je jedna od njih, otkriva Grdović.

Iduće godine ova alpinstkinja planira ići u talijanske Alpe, kako bi osvojila sjevernu stranu Tre cime u Dolomitima.
– Kako god da okreneš, uspon sjevernom stranom bilo kojeg masiva je ujedno i najteža strana uspona, pojašnjava Grdović.

Na sreću, Mariju Kittl ćemo još viđati u našim krajevima. Planira penjati barem do devedesete godine, a Hrvatsku i Starigrad-Paklenicu prvi put posjetila je prije četiri godine. U Zadru je do sada bila dva puta, no kombinacija mora i planinskog masiva za nju je ipak najdraža varijanta. Zbog svega toga poznato je lice u Paklenici i ima osobnost koja poziva na poštovanje među penjačima.

– Kad ona prođe kanjonom Paklenice, pozdravljaju je svi penjači. Jer, Marija je inspiracija i, priznajmo, svi bismo mi željeli biti kao ona jednog dana kad ostarimo, zaključuje ovaj instruktor.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.