Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. listopada 2019.
Selma Blair

Hrabra holivudska glumica bori se s multiplom sklerozom. Ovo je njena priča

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 20. travanj 2019. u 8:18 2019-04-20T08:18:00+02:00

U listopadu 2018. godine glumici je dijagnosticirana multipla skleroza. Četiri mjeseca nakon što su joj dijagnosticirali multiplu sklerozu glumica Selma Blair pojavila se na partyju Vanity Faira nakon dodjele Oscara i otvoreno progovorila o svojoj bolesti

Selmu Blair uskoro ćemo imati priliku gledati u romantičnom filmu »Poslije svega« u kojem glumi mamu glavne junakinje, Carol Young. Film je snimala dok je već znala za svoju dijagnozu, multiplu sklerozu, a kolege sa seta nedavno su joj zbog toga odali javno priznanje. Naime, u listopadu 2018. godine glumici je dijagnosticirana multipla skleroza. »Imam multiplu sklerozu. Invalid sam. Ponekad padnem.

Stvari mi ispadaju iz ruku. Sjećanja su mi maglovita..., a moja lijeva strana traži upute pokvarenog GPS-a za smjer kretanja«, napisala je Blair na svojem Instagramu. Četiri mjeseca nakon što su joj dijagnosticirali multiplu sklerozu glumica Selma Blair pojavila se na partyju Vanity Faira nakon dodjele Oscara i otvoreno progovorila o svojoj bolesti.

»Osjećam da su ljudi s poteškoćama nevidljivi mnogima. Za mene ovo nije tragedija, ja sam sretna,« kazala je glumica za Vanity Fair.

AMERIČKA glumica Selma Blair Beitner, rođena 23. lipnja 1972. godine odigrala je nekoliko malih uloga u filmovima i na televiziji prije nego što je dobila priznanje za vodeću ulogu u filmu »Brown's Requiem« (1998). Probila se na filmskoj sceni nakon što je glumila Zoe Bean na snimanju »Zoe, Duncan, Jack i Jane« (1999-2000) i Cecile Caldwell u kultnom filmu »Opasne namjere« (1999). Blairin uspjeh nastavljen je s komedijama »Plavuša s Harvarda« (2001) i The »Najslađe stvorenje« (2002), a postigla je svjetsku slavu svojim portretom Liz Sherman u filmskim hitovima »Hellboy« (2004) i »Hellboy II: Zlatna vojska« ( 2008).

Njezina ostala zapažena filmska ostvarenja uključuju »Storytelling« (2001), »Muška stvar« (2003), »Oh, kakve li sramote« (2004), »Magla« (2005), »WZ« (2007), »Gozba ljubavi« (2007), »The Poker House« (2008), »Tajni adut« (2011), »U njihovoj koži« (2012), »Ordinary World« (2016), »Majke i kćeri« (2016), i »Mom and Dad« (2017). Blair je na televiziji glumila Kim u američkom remakeu »Kath & Kim« (2008–2009), Kate Wales u sitcomu »Kontrola bijesa« (2012–2014) te Kris Jenner u prvoj sezoni FX drame »Američka kriminalistička priča« (2016).

ROĐENA je u Southfieldu, u gradskoj četvrti Detroita, Michigan, kao najmlađa od četiri kćeri sutkinje Molly Ann ( rođ. Cooke) i Elliot I. Beitnera. Imala je židovski odgoj, a njezino hebrejsko ime je Bat-Sheva. Otac joj je bio odvjetnik, aktivan u američkoj Demokratskoj stranci, i radni arbitar sve do svoje smrti 2012. godine u dobi od 82 godine. Roditelji su joj se razveli kada je Blair imala 23 godine. Kasnije je zakonski promijenila prezime. Ima tri starije sestre, Katherine, Elizabeth i Marie Beitner.
Pohađala je škole Hillel Day School u Farmington Hillsu i Cranbrooku Kingswoodu u Bloomfield Hillsu. Prvu godinu studija (1990–1991) provela je u Kalamazoo koledžu, gdje je studirala fotografiju i glumila u predstavi »The Little Theater of the Green Goose.« U to je vrijeme željela biti balerina i trener konja. U dobi od 20 godina Blair se preselila u New York i pohađala je NYU, kao i satove glume na Konzervatoriju Stella Adler. Kasnije se vratila u Michigan kako bi završila studij. Diplomirala je likovne umjetnosti u fotografiji, psihologiju i dvopredmetni studij likovne umjetnosti i engleskog jezika. Blair se zatim vratila u New York kako bi nastavila karijeru u umjetnosti.

GODINE 1990., dok je boravila u Cranbrooku Kingswoodu, Blair je sudjelovao u produkciji TS Eliotova »Umorstvo u katedrali«. Prema Blair, to je bio neuspjeh, ali joj je učiteljica engleskog govorila da ne odustaje. To je bio prvi put da je pomislila da može biti glumica. Tri godine kasnije počela je trenirati u glumačkim školama u New Yorku. Otkrila ju je agentica u razredu glume. Kasnije, Blair je potpisala s njom ugovor. Njezina prva audicija bila je reklama za žitarice. Nakon 75 audicija, dobila je svoj prvi ugovor o oglašavanju za televizijski spot za kazalište u Virginiji.

Svoju prvu glavnu ulogu dobila je u tinejdžerskoj drami »Strong Island Boys«, utemeljenoj na istinitim događajima o uličnoj bandi 80-ih na Long Islandu. Alec Baldwin dao joj je pozitivnu ocjenu - nazvao ju je »križanjem Debre Winger i Marlene Dietrich.« Nakon nekoliko neovisnih filmskih uloga i gostujućih uloga u televizijskim serijama, Blair se napokon uspjela probiti glumeći uz Sarah Michelle Gellar i Ryana Phillippea u filmu iz 1999. godine »Opasne namjere«, slobodno utemeljenoj na romanu iz 18. stoljeća »Les Liaisons Dangereuses«. Blair je igrala ulogu nevine studentice kojom su manipulirali dvoje njezinih kolega iz razreda. Godinu dana kasnije osvojila je nagradu Movieline u kategoriji »Uzbudljivo novo lice - ženska kategorija«.

TIJEKOM ranih 2000-ih, dva puta pojavila se na naslovnici During Vanity Fair Hollywood Issue, a 2002. godine u kalendaru Pirelli zajedno s Rachael Leigh Cook. Poznata je po tome da slijedi nove modne trendove i stilove, kao i da je sklona radikalnim promjenama frizure. Surađivala je sa brojnim modnim dizajnerima poput Karen Zambos, Martin Margiela, Isaac Mizrahi, Reinaldo Herrera i Stella McCartney. Bila je i čest gost na njujorškom tjednu mode i raznim, drugim modnim eventima.

U siječnju 2004. godine, nakon šestomjesečne veze, udala se za pisca i producenta Ahmeta Zappu (sina glazbenika Franka Zappe) na Beverly Hillsu. Živjeli su u Los Angelesu, a brak je potrajao do prosinca 2006. godine kada su se razveli zbog »nepremostivih različitosti«. Glasnogovornik para izjavio je za medije kako su »Selma i Ahmet odlučili razvesti se, ali vole i dalje jedan drugoga te su odlučili ostati bliski prijatelji.« U vezu s modnim dizajnerom Jasonom Bleickom upustila se 2010. godine. Slijedeće godine dobili su sina Arthura Saint Bleicka, a u rujnu 2012. godine par se razišao.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.