Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. rujna 2019.
Pjevačica i kuharica

Lana Klingor Mihić: Zauvijek zbogom pjevanju, kuhanje je moja strast

Foto N. Reberšak
Foto N. Reberšak
Autor:
Objavljeno: 27. kolovoz 2016. u 22:02 2016-08-27T22:02:00+02:00

Astrolozi bi rekli – to može samo jedna »djevica«! Majka triju djevojčica, Kiare, Marle i Mike, supruga nekadašnjeg rukometaša i novinara Ante Mihića, pjevačica s vrlo zanimljivom, pa i jednako toliko kvalitetnom glazbenom karijerom, na kraju i – pobjednica Masterchefa, odnosno njegovog izdanja posvećenog poznatim i slavnim osobama, najuglednijeg hrvatskog televizijskog kuharskog showa – Lana Klingor Mihić.

Temeljita u svemu, organizirana, predana radu i stalnom smišljanju pomalo neobičnih poslovnih izazova. Najnoviji koji 2. i 3. rujna dolazi u Rijeku, na Korzo, a nekoliko tjedana kasnije i u Pulu je zanimljiva kombinacija njezine kulinarske strasti i svojevrsnog »street fooda« naziva Rijeka Food Festival.

Djevica je organizirana, no očito da je kod vas jak i neki vatreni podznak s obzirom da je jasno kako sve što radite ispunjavate s velikom količinom strasti?

– U podznaku sam Strijelac. Sve što radim, radim sa strašću i željom da svoj posao, projekt odradim na vrhunskom nivou. Uvijek se u sve dajem 100 posto jer vjerujem da se samo na taj način može doći do cilja. Kada znam da sam dala sve od sebe ne mogu si ništa predbaciti, a uvijek će netko biti manje ili više zadovoljan odrađenim poslom. Važno je na kraju dana pogledati se u ogledalo i bez ikakvih sumnji leći u krevet. Ja sam od onih koji vjeruju da je život škola i da je svaki novi dan prilika da naučimo nešto novo. I ja još uvijek učim, gledam, upijam, kako bih i ja bila bolja u svom poslu, a konačnu ocjenu o meni i mojim projektima reći će moji klijenti i svi oni koji su posjetili i bili gosti naših food festivala. Rijeka Food festival je već osmi u nizu festivala koji radim i zaista vjerujem da će se svidjeti Riječanima ali i turistima.

VRLO DOBRA AMATERSKA KUHARICA

O čemu se u slučaju Food Festivala radi. Je li riječ o nadmetanju profi kuhara ili pak o tome da će kuhače suprotstaviti amateri?

– Usudim se reći da je Food Festival zapravo spoj vrhunskog kuharskog amaterizma i profesionalnog kuhanja na najvišem nivou. Ako vam kažem da će na mom festivalu kuhati jedan Andrej Barbieri, o kojem je suvišno trošiti riječi, da je redovito naš gost kuhar Vid Nikolić, jedan od najboljih zagrebačkih kuhara, da s nama uvijek rado surađuje i pobjednica Masterchefa Iva Pehar, onda sam podosta približila o kakvim se jelima radi i u kojem smjeru je zamišljen Croatia Food Festival. Rijeka Food Festival powered by Billa je nastavak priče koja je prije četiri godine započela u Zagrebu, a koja je odlučila svoj koncept i svoju ideju proširiti po cijeloj Hrvatskoj. Razlikujemo se od ostalih festivala jer nam nije u interesu da unajmimo druge da kuhaju za nas, već kroz svoja jela i uz svoju produkciju predstavljamo projekt koji se u svijetu održava već dugi niz godina. Nema nadmetanja, samo želja da svim posjetiteljima pružimo jedinstveno gastronomsko iskustvo, koje će vjerujem prepoznati i građani Rijeke i uživati u nekim jelima koja nemaju priliku probati svaki dan. Svega ovog ne bi bilo bez naših sponzora Bille, Amstela, Jamnice, mesnica braće Pivac koji od prvog dana vjeruju u nas i koji su prepoznali naše vrijednosti svjesno s nama gradeći brand koji je prepoznat u cijeloj Hrvatskoj.

Strast prema kuhanju je novijeg doba, otkrivena paralelno s »cooking waveom« koji je zahvatio i Hrvatsku ili ste se oko stola i kuhanja »motali« još kao djevojčica?

– Zapravo sam se oduvijek voljela motati po kuhinji i još kao djevojčica sam upijala mamine recepte i kako ona sprema sva ta ukusna jela koja nam kasnije servira na stol. Da, od mame sam puno naučila, ona je moj prvi pravi mentor, a sve ostalo bila je nadogradnja, koje je kulminiralo pobjedom u Masterchefu. Uvijek je kuhinja i kuhanje bilo svojevrsni ispušni ventil od svakodnevnog stresa i prilika da testiram svoje znanje i mogućnosti s nekim novim jelima i kulinarskim izazovima. Moram priznati da je suprug od početka vjerovao da mogu do kraja i da mi je bio velika podrška, a kako je odmicala sama emisija i ja sam uvidjela da dobro baratam kulinarskim tehnikama. Naravno da su puno pomogli članovi žirija, da je njihovo iskustvo neprocjenjivo, kao što je neprocjenjivo sve ono dobro što mi je o kuhanju donio Masterchef i dva mjeseca svakodnevnih spravljanja različitih jela. Danas se usudim reći da sam vrlo dobar amaterski kuhar koji je spreman uhvatiti se u koštac sa svakim izazovom i da ne postoji namirnica koja bi me mogla neugodno iznenaditi.

IMAM NOVE CILJEVE

Kako vaše cure gledaju na kuhanje, privlači li i njih da kao mama izvode izgledom i okusom gastronomske bravure?

– Vole se motati po kuhinji, uvijek ih zanima što se kuha, vole biti degustatori mojih jela, a i imam sreću da nisu izbrljive po pitanju hrane, pa je sve puno jednostavnije. Još su one premale da bi sve pohvatale, ali imaju afinitete i drago mi je da ne bježe od kuhinje.

Vrlo ste aktivni u vašoj agenciji Klinka. Što joj je specijalnost?

– Ime Klinka zapravo je dao suprug jer je povezao ime slova moga prezimena sa činjenicom da imamo doma male djevojčice i to se pokazalo kao puni pogodak. Mnogima se sviđa to ime, pa mislim da smo pogodili u tom pogledu. Mi samo mala agencija s ozbiljnim namjerama, rekla bih. A specijalnost nam je komunikacijski management, usluge odnosa s javnošću i medijske aktivnosti za naše klijente, kao i zakup medija. Suprug i ja smo već dugo u tom poslu i vjerujem da dobro funkcioniramo, klijenti su zadovoljni, pa iako na prvu mnogi ne razumiju politiku našeg posla, nakon našeg angažmana shvaćaju koliko je dobra suradnja s medijima važna za vlastitu promociju i izgradnju vlastitog imidža. A upravo smo mi ti koji im pomažemo da se kroz medije izgrade prema van, te da se na kvalitetan i ispravan način predstave svojim krajnjim korisnicima.

A pjevanje, što s njim? Nastavak solo karijere ili s nekim novim bandom?

– Pjevanje je davno završena priča. Dio moje prošlosti koje se uvijek rado sjetim, ali koja je samo jedna lijepa uspomena. Prošlo je dosta godina, pronašla sam sebe u majčinstvu i u svojoj poslovnoj karijeri. Nemam poriva ni za solo karijerom ni za nekom novom pjevačkom avanturom, imam nove ciljeve, nove projekte i nove želje u životu, za sada dobro plivam u ovim vodama i dok je tako ja sam sretna.

Hoće li na kraju ipak pobijediti »djevica« s početka priče i svoj život pronaći u besprijekorno organiziranom obiteljskom restoranu?

– Voljela bih to i zato nikad ne reci nikad. Pobjeda u Masterchefu je sigurno dobra preporuka i pokazatelj da mogu, ali za restoran treba puno muke, rada, odricanja, nečeg novog, što je svakako izazov, ali polako. Mlada sam, nema razloga za žurbu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.