Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
6. prosinca 2019.
Inspirirano bajkom

Nova Boudoir kolekcija: 'Svaki naš šešir omaž je našoj baki Đurđi'

Foto Zvonimir Ferina
Foto Zvonimir Ferina
Autor:
Objavljeno: 21. svibanj 2019. u 8:06 2019-05-21T08:06:06+02:00

Nova kolekcija je temeljena na bajci. Na našoj bajci. Našem malom svemiru koji nas inspirira i tjera da idemo naprijed i da uvijek budemo sve bolje i bolje

Svjetlo dana ugledala je kampanja za novu kolekciju s potpisom sestara Morane Saračević i Martine Čičko Karapetrić, odnosno njihova brenda Boudoir. Kako je nastala nova kolekcija te kada ih možemo očekivati u Rijeci, otkrile su nam u kratkom razgovoru.

Nova kolekcija temeljena je na bajci. Jeste li na umu imali neku određenu bajku?

– Da, točno, nova kolekcija je temeljena na bajci. Na našoj bajci. Našem malom svemiru koji nas inspirira i tjera da idemo naprijed i da uvijek budemo sve bolje i bolje. Na leđima nam je teško breme jer već 15 godina radimo i znamo da naše klijentice imaju velika očekivanja od nas. Ne samo one, već i modni urednici i svi koji nas prate. Ali taj neki adrenalin nas tjera da smo sve bolje i jače. I tjera nas u naš svemir u našu bajku pa slobodno možemo reći da je »ta određena bajka« baš Boudoir originalna priča, originalna bajka.

ČIPKA, CVIJEĆE I KORZETI

Inspirirala vas je viktorijanska silueta. Zašto baš to razdoblje?

– Pa nama je viktorijansko doba prekrasno. Ta moda, te žene, ti krojevi, čipka, boje, korzeti. Jednom riječju: ludilo.

Kolekcija je upotpunjena šeširima. Jeste li se inspirirali radovima vaše bake Đurđe ili je riječ o posve novim modelima?

– Naša baka Đurđa ostavila je velik trag na nama kao osobama i na našem profesionalnom putu. Kada su šeširi u pitanju, sve dugujemo njoj – najstarijoj i najčuvenijoj zagrebačkoj modistici. Svaki naš šešir omaž je njoj i njenom radu. Dok ih radimo, radimo ih s ljubavlju jer znamo da je svaki dan proces koji prolazimo tu danas gdje je upravo zahvaljujući njenoj školi i njenom nadgledanju. Iako su danas u zaboravu, strukovne škole i strukovna zanimanja jako su bitni – usudile bismo se reći i najbitnija. Danas je najveće blago koje imamo upravo rad s vlastitim rukama. Sada zamislite dok izrađujemo te šešire što prolazimo, usudile bismo se reći, nešto poput vremenske kapsule. Današnji mladi to ne znaju baš cijeniti i sve im je normalno jer je sve robotski made-in-china. Srećom naša djeca vide i prate naš rad i znaju sve o tome pa i drukčije gledaju na to.

Koje materijale ste koristili za izradu ove proljetne kolekcije?

– Standardno koristimo najfiniju čipku, svilu, organdi, til i posebne, delikatne aplikacije koje su sve ručno rađene. Jako puno vremena izgubimo tražeći naše materijale jer se već na opip osjeti da se ne radi o običnim, svima dostupnim materijalima. To nam dosta otežava posao, zato za naše haljine treba toliko vremena za izradu, ali i održavanje. Baš zahvaljujući materijalima koje odabiremo naše haljine su vječne i kada vidite neke haljine od prije deset godina – kao da su jučer napravljene.

PLANOVI

Materijale krasi cvijeće, odnosno ruže. Zašto ste se odlučili baš za to cvijeće?

– Ima li išta ljepše od ruže i može li jedna žena dobiti ljepši kompliment od toga da je poput mlade, tek procvale ruže u proljeće. Baš poput naših haljina koje su delikatne, couture, predivne i zbog kojih naše klijentice dolaze jer se žele osjećati dobro, ovog puta stavile smo detalje ručno rađenih ruža da zaokružimo priču i dojam. Da ženama omogućimo da nose upravo najljepši cvijet koji postoji i da se osjećaju još posebnije i još bolje.

Kada možemo očekivati vašu sljedeću kolekciju? Planirate li reviju?

– Planiramo malenu ljetnu cruise kolekciju kojom ćemo oživiti naše regionalne haljine, a potom i na jesen/zimu veliku couture kolekciju. Kao i sve do sada, upravo će čitateljice Novog lista imati mogućnost prve vidjeti sve i doznati sve detalje o našim najiščekivanijim kolekcijama. Revija bi se trebala dogoditi ove zime i to baš u Rijeci, u Guvernerovoj palači.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.