Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
18. siječnja 2020.
Mjuzikl

"Najveći showman" prilagođen djeci u HKD-u

Foto: Sergej Drechsler
Foto: Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 17. svibanj 2019. u 10:30 2019-05-17T10:30:41+02:00

Projekt okuplja 39 mladih, talentiranih pjevača i plesača koji su prošli audiciju. Gošća mjuzikla, koji će danas i sutra biti izveden u HKD-u na Sušaku, i dio stalne postave je mlada, talentirana riječka pjevačica Medea Market Sindik

RIJEKA - Danas i sutra u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku bit će izveden mjuzikl »Škola snova«, zajednički projekt dviju udruga, Glazbeno-kreativnog centra Glazbeni vrtuljak i Društva sportske rekreacije Zumba Rijeka ChikaZ. Scenaristice projekta su Ana Matušan, Suzana Štefanić, Doria Vojnović i Ana Cvitak koja je ujedno i redateljica mjuzikla.

– Ideja o pokretanju projekta nastala je prema već postojećem filmu, mjuziklu »Najveći showman« iz 2017. godine koji smo osmisliti i prilagodili dječjem uzrastu i izvođenju, otkrila nam je Ana Cvitak.
Projekt okuplja 39 mladih, talentiranih pjevača i plesača koji su prošli audiciju. Gošća mjuzikla i dio stalne postave je mlada, talentirana riječka pjevačica Medea Market Sindik.

Pozitivni komentari

Pripreme za jednosatni mjuzikl započele su u rujnu 2018. godine, a konačna izvedba bit će danas i sutra u HKD-u na Sušaku. Potrebe projekta prilagođene su dječjem uzrastu od 4 do 18 godina što obuhvaća životnu dob samih korisnika projekta.
– Sudionici projekta većinom su djeca s riječkog područja iako imamo i polaznika koji redovito putuje s otoka Raba. Polaznici su društva sportske rekreacije Zumba Rijeka, ChikaZ i udruge Glazbeno-kreativnog centra Glazbeni vrtuljak. Riječ je o uzrastu djece osnovnih i srednjih škola, dodala je Suzana Štefanić.

Plan je da se mjuzikl prikazuje učenicima osnovnoškolske dobi i širokoj javnosti uopće. Cilj samog mjuzikla je spoj glazbe, plesa i scenografije uz izražavanje i preostalih talenata kao što su glumački talenti, akrobacija, scenografija i kreativno izražavanje svih sudionika.
– Komentari djece su više nego pozitivni. Raduju ih probe i međusobna druženja. Stvorila su se nova prijateljstva, a djeca su se međusobno povezala i velika su si podrška na samim probama, otkrila nam je Doria Vojnović.

Mjuzikl »Škola snova« ima snažnu motivacijsku poruku upućenu svim mladim osobama i onima koji se tako osjećaju jer naglašava vjeru u vlastite snove. Današnje društvo često puta djeluje obeshrabrujuće i demotivirajuće, a vlastiti snovi padaju u zaborav. Stvarnim kadrovima mjuzikl prikazuje priču hrabre spremačice škole koja unatoč vlastitim nemogućnostima i neprilikama uspijeva pokrenuti lavinu promjena između učenika škole i ostaviti pozitivan trag na okolinu.

Od rujna po školama

U suradnji sa Školom primijenjenih umjetnosti Rijeka realizirani su predmeti za scenografiju što je uključivalo i kreativno likovno izražavanje pri izradi reklamnih materijala za potrebe projekta. Koreografski dio pripisuje se Luciji Babić, Ani Cvitak i Paoli Krpan. Glazba je soundtrack iz filma »Najveći showman«, a vokalne mentorice su Ana Jakšić, Katarina Jurić, Ana Matušan i Suzana Štefanić koje su ujedno i zborovoditeljice.

Glazbeni producent je Aleksandar Valenčić, a mentorica glume Nataša Tepša Budija. Scenografiju potpisuju učenici 4. razreda aranžersko-scenografskoga dizajna Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci: Timna Malešević, Emili Tomaić, Mia Strčić, Petra Jelušić, Dan Sertić, Leon Vranković, Cameron Marlon Susman, Borna Ćurković i Petar Radivoj. Grafičku pripremu i dizajn potpisuje Paula Jakubin, učenica Grafičkog odjela Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, pod mentorstvom profesorice Laure Herceg. Tehničku podršku pružio je FEEL Studio, a za marketing i odnose s javnošću bila je zadužena Doria Vojnović.

– Započet ćemo s dvije izvedbe koje su na rasporedu danas i sutra, a u dogovoru smo s raznim školama koje su zainteresirane za mjuzikl te bi izvedba u njima započela od rujna. U planu su i izvedbe u drugim kulturnim ustanovama na području Rijeke, a velika nam je želja izvedbe mjuzikla proširiti i na druge gradove, rekla je Ana Matušan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.