Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Kakva pljuska

video Youtuber snimio film o Darthu Vaderu, Disney mu ga oteo i zarađuje: "Osjećam se slomljeno"

StarWarsTheory/Instagram Screenshot
StarWarsTheory/Instagram Screenshot
Autor:
Objavljeno: 15. siječanj 2019. u 14:08 2019-01-15T14:08:00+01:00

"Rastrgan između gubitka voljene Padme i novog prokletog života, Vader mora napraviti sve što je potrebno, kada ga preživjeli Jedi iz Reda 66 namami na planet gdje se nalazi grobnica njegove pokojne žene.", stoji u opisu novog fan-made filma koji se odnedavno može pogledati na Youtubeu. 

U prosincu smo pisali o pothvatu Youtubera Star Wars Theory koji je odlučio samostalno snimiti film o Darthu Vaderu. Youtuber je vlastitim sredstvima financirao film, zaposlio redatelja i kompozitora, te dobio zeleno svijetlo od LucasFilma.

Originalni dogovor se temeljio na klauzuli u kojoj je rečeno da autor ne smije tražiti financijsku pomoć na platformama za skupljanja sredstava. Nakon što je prihvatio uvjete i dobio odobrenje za snimanje, Youtuber je krenuo u akciju.

Prije tri tjedna, film je objavljen na njegovom  Youtube kanalu. Prilikom dogovora s Disneyjem, zaključilo se da je to jedini način na koji autor smije objaviti film, jer od njega ne smije financijski profitirati. Kraktometražni film, Vader, Episode 1: Shards of the past, do sada je pogledan više od 6 milijuna puta, a autor je u opisu naveo tko je sve radio na njemu, kao i da je film nastao u dogovoru s LucasFilmom.

No, autoru je stigla pljuska u obliku poruke na Youtubeu u kojoj stoji da je povrijedio originalna autorska prava i da je originalni vlasnik to prijavio. Srećom, film ne mora ukloniti sa svog kanala. Youtuber se osvrnuo na problem putem objave na vlastitom Twitter profilu.

Na svom Instagram profilu, objavio je video koji pruža više informacija o nezgodnoj situaciji. "Da budem iskren, osjećam se poprilično slomljeno... Ako vidite reklame u filmu, znajte da to nisam ja napravio.", stoji u objavi čovjeka koji stoji iza filma o Vaderu. 

U video na ovu temu koji je objavio na Youtubeu, kaže da mu je vrijeme dok je radio na filmu bilo prekrasno i da mu nije žao što je isti napravio. Napominje i da se odrekao svih novčanih prava koje mogu proizaći iz njegovog djela, ali Disney je pregazio dogovor između njega i LucasFilima i monetarizirao film.

Zbog reklama koje su stavili, Disney je u dva tjedna zaradio više od 80 tisuća dolara, na njegov račun. Obožavatelji njegovih dosadašnjih radova, obožavatelji franšize Ratova zvijezda i novi obožavatelji, bijesni su na Disney. Pozivaju na bojkot reklama instaliranjem različitih AdBlockera i stoje na strani Youtubera. 

Youtube/Screenshot

Youtube/Screenshot

Youtube/Screenshot

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.