Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Impresivno djelo

Nagrađivani španjolski triler »Gnjev mirna čovjeka« uskoro i u nezavisnim kinima

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 25. ožujak 2018. u 9:48 2018-03-25T09:48:19+02:00

Nakon redovne distribucije u programima zagrebačkog Kina Europe te kinima Blitz Cinestara u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, Motovun Film Festival u travnju donosi impresivan španjolski triler »Gnjev mirna čovjeka« Raúla Arévala u distribuciju po mreži nezavisnih kina u Splitu, Dubrovniku, Sisku i Sv. Ivanu Zelini.

Raúl Arévalo je španjolski glumac najpoznatiji po ulozi u »Ljetnoj kiši« Antonija Banderasa. Glumom se počeo baviti 2001. godine, kad je odigrao ulogu Carlosa u španjolskoj TV seriji »Companeros«. Prvu filmsku ulogu ostvario je u filmu »With George Bush On My Mind«, a uspjeh stiže s ulogom Israela u filmu »Almost Black« u režiji Daniela Sáncheza Arévala.

U svojem redateljskom debiju, Arévalo donosi iznenađujuću i okrutnu priču kroz izvrsnu fotografiju i glumačku postavu koja je osvojila najvažnije španjolske filmske nagrade: »Čak četiri Goya nagrade svrstavaju ga u najznačajniji španjolski film godine«, stoji u najavi.

Onoga dana kad je tragično izgubio suprugu u brutalnoj pljački draguljarnice, Jose je izgubio sve: osam se godina nije oporavio. Počinje zalaziti u bar u kojem radi Ana… I prvi puta se upušta u strastvenu vezu. Osamljena je i Ana, jer suprug joj je u zatvoru. No, on izlazi na slobodu i to posve mijenja situaciju. Jose se od mirnog čovjeka pretvara u hladnog osvetnika, koji kreće u nezaustavljivi pohod u kojem će prijeći sve granice. Jer osveta je, doista, najbolje servirana hladna.

»Gnjev mirna čovjeka čine osobitost i prepoznatljivost tvrdokuhane španjolske kinematografije, napetost, majstorski zaplet i realizam, u kojem ćete gotovo moći osjetiti miris radničkih predgrađa Madrida«, ističe se nadalje u najavi.

Proces produkcije filma trajao je čak osam godina, jer je redatelj imao vrlo specifične zahtjeve kako bi razvio priču upravo onako kako je mi danas gledamo, a sve se realiziralo tek nakon što se producentica Beatriz Bodegas pridružila projektu, i podigla hipoteku na vlastitu kuću.

U hrvatskim kinima može se pogledati od 22. ožujka na programu zagrebačkog Kina Europe te u Blitz Cinestar kinima u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, nakon čega, od 3. travnja, kreće u distribuciju po mreži nezavisnih kina u Splitu (Zlatna vrata), Dubrovniku (Kinematografi Dubrovnik), Sisku (Dom kulture Kristalna kocka vedrine) i Sv. Ivanu Zelini (Kino Zelina).

Iz Motovun Film Festivala najavljuju nastavak distribucije po kinima Kino mreže – mreže nezavisnih kina, pa će tako »Gnjev mirna čovjeka« u svibnju gledati i publika pulskog Kina Valli.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.